"Nationaal Zorgfonds - Zonder Eigen Risico" SP lanceert een plan voor de gezondheidszorg

Het is tien jaar geleden dat het zorgstelsel in Nederland in handen werd gegeven van zakenlieden. Een jubileum om te vieren? Voor die zakenlieden ongetwijfeld wel. Zij haalden miljardenwinsten uit de zorg. Voor hun klanten is er minder reden tot feest. Zij zagen hun kosten en wachttijden alleen maar oplopen. Reden voor de Socialistische Partij (SP) om een plan te lanceren voor een "Nationaal Zorgfonds - Zonder Eigen Risico".

In 2006 boekten de neoliberalen een belangrijke overwinning op 'de socialen'. De gezondheidszorg werd geprivatiseerd. De oude ziekenfondsen verdwenen en verzekeringsmaatschappijen namen het stelsel over. Via marktwerking, concurrentie en bezuinigingen zouden de kosten van de zorg worden teruggedrongen en de kwaliteit verbeterd. Inmiddels weten we beter.
Ja, de verzekeraars kunnen in hun handen wrijven. Ze hielden aan de zorg miljarden over. Alleen al in topjaar 2014 bedroeg hun gezamenlijke winst 1,9 miljard euro. Over de hele periode van tien jaar bouwden ze reserves op van maar liefst 10 miljard euro.1) Dit is nog afgezien van de duizelingwekkende winsten van de farmaceutische industrie. Oók miljarden.

Kosten en wachttijd

Aan de andere kant, de kant van de klant, zag het plaatje er anders uit. De kosten liepen op. Het eigen risico ging naar 385 euro en de premie voor een beetje aangeklede verzekering naar 1.500 euro. Iemand die is aangewezen op enige medische zorg, is zodoende op jaarbasis al gauw tegen de 2.000 euro kwijt. En krijg je daarvoor meer kwaliteit? Wél meer geroep over kwaliteit, reclame dus. Daar steken de verzekeraars elk jaar 450 miljoen euro in. En het papierwerk is drastisch toegenomen. Je mag tegenwoordig uit ongeveer 5.000 verschillende polissen kiezen. De bureaucratie die dat met zich mee brengt, wordt becijferd op 800 miljoen euro.
Is dan tenminste de zorg zelf beter? Het verschil in gezonde levensjaren tussen mensen met een hoog inkomen en mannen en vrouwen met een laag inkomen bleef bijna achttien jaar! Wie weleens geest- of lichaamshalve een zorginstelling bezoekt, weet dat de wachttijd evenmin is 'opgelost'.

Verbeterplan

Voor de SP zijn dit voldoende redenen om te komen met een radicaal verbeterplan. Op 1 Mei 2016 werd het voorstel voor een "Nationaal Zorgfonds - Zonder Eigen Risico" gelanceerd. Het plan komt neer op een stevige basisverzekering. Wat er precies in moet komen, is nog niet helemaal duidelijk. Uitgegaan wordt van een pakket dat landelijk ongeveer 45 miljard euro zal kosten. De SP mikt vooralsnog niet op een "National Health" die betaald wordt uit belastinggelden. Er moet wel premie worden betaald, een soort ziekenfondspremie. De hoogte van die premie en of er sprake zal zijn van "afdracht naar draagkracht" is evenmin al duidelijk. Daar kan nog over gediscussieerd worden, waarschijnlijk. Zonneklaar is dat er géén eigen risico, nu dus 385 euro, meer zal zijn. De ruim 3 miljard euro die daarvoor nodig is, denkt de SP te halen uit vermindering van de bureaucratie en reclamekosten en uit afroming van de woekerwinsten van de farmaceutische industrie.

Haalbaarheid

Het plan van de SP oogt sympathiek. Er zijn immers redenen te over om het huidige stelsel te herzien. Over sommige zaken zal nog verder gedacht en gedebatteerd worden. Genoemd zijn al de punten van wel/niet compleet nationaliseren en wel/niet bekostigen uit belastinggeld. Tevens zal er nog de nodige discussie komen over de samenstelling van het nieuwe basispakket.
Ongetwijfeld zal er heel veel geroepen gaan worden over de financiering en daarmee over de haalbaarheid van dit nationale zorgplan zonder eigen risico. In een speciaal nummer van het blad van haar wetenschappelijk bureau, Spanning (nummer 4 van 2016), gaat de SP al in op deze zaken. Nog niet erg diepgaand. Zo wordt weliswaar gesteld dat het niet eenvoudig is "om dit langs parlementaire weg te veranderen" en dat het nodig is om te komen tot "machtsvorming via mobilisatie van burgers, artsen en patiëntenverenigingen", maar dat wordt niet uitgewerkt.

Elders in Spanning worden nog wel acties van het comité Red de Zorg en van de vakbeweging in herinnering geroepen. Zoals de 800.000 handtekeningen die voor het redden van de zorg werden opgehaald en de demonstratie van 15.000 mensen in Amsterdam voor hetzelfde doel. Acties met in ieder geval de FNV in een hoofdrol. Maar over de toekomstige rol van de vakbeweging bij het realiseren van een "Nationaal Zorgfonds - Zonder Eigen Risico" lezen we niets. Dat is jammer. Want zonder de steun van de vakbeweging voor dit SP-plan of een verdere uitwerking daarvan, is verwezenlijking wel erg ver weg. Een goede reden om dit onderwerp in de SP en in de vakbonden hoog op de agenda te zetten.

1. Deze en overige gegevens zijn afkomstig van Spanning, "Zorg voor iedereen", 2016/4. Uitgave van het wetenschappelijk bureau van de Socialistische Partij.

Dit stuk verscheen eerder op Solidariteit.

Spanning 2016/4 is hier te lezen en hier te downloaden

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

de Steur

di, 07/05/2016 - 20:24

Het is misschien vergezocht en heeft niets met het onderwerp te maken maar verander de uitleg van de letters "SP" in sociale partij omdat ik uit mijn eigen omgeving merk dat socialistisch bij veel mensen een negatieve bijklank heeft en de naam "sociale partij" veel meer mensen zal aanspreken want ik denk dat de huidige SP ook wel begrijpt dat het oude "socialistische model" niet meer uitvoerbaar is vandaar.
mvg
B de Steur

Reactie van:

s.van vliet-gr…

zo, 07/17/2016 - 13:03

Ik ben helemaal met uw eens. Als er een alternatief komt voor de uitbuiting van zieke mensen komt dan
wordt ik lid. Mijn vakantie geld gaat helemaal op in mijn eigen risico. Een National Zorg Fonds - hoe eerder hoe beter

Reactie van:

Martin Jansen

zo, 07/17/2016 - 18:03

Kan een prima idee zijn, afhankelijk van de financiering. Heb nu budget verzekering met max eigen risico (is een bewuste keuze). Ik ben beu om pinautomaat van SP/Zorgfonds te worden. Nu bespreek ik alles met mijn huisarts, maar als eigen risico er af gaat, ga ik naar specialist toe en eis ik dat alle onderzoeken gedaan worden. En ik ben erg overtuigend. Ik betaal ervoor, dus waarom zou ik dan zuinig met zorg zijn. Maar ja, SP wil graag boete om gezond zijn en goede baan invoeren. Erg jammer.

Reactie van:

g.Sluyters

zo, 07/31/2016 - 16:41

Het moet weer net als voorheen worden en niet de angst hebben om naar een dokter te gaan en dat gebeurd als het zo door gaat .

Reactie van:

Mariëtte Gralike

do, 08/04/2016 - 15:43

Hoe helpen we dit van de grond te krijgen? Ook namens ouderen die geen PC hebben?

Mariette, voor de mensen die geen pc hebben kun je bij nat.zorgfonds aktie pakketen krijgen. Die worden jou gratis toegestuurd,en daar zitten lijsten in
die je kunt gebruiken om steunbetuigingen in te vullen. MVG...Bert.

Reactie van:

H.dekker

za, 08/06/2016 - 19:05

Hoe komt u aan ruim 3 miljard euro voor de eigen risico? Het zijn zieke en gehandicapte en de ouderend die het moeten betalen onze gezonde medemensen hebben hier maar weinig last van.

Reactie van:

Paula Lubbersen

wo, 08/17/2016 - 12:41

Dit zou een prachtig plan zijn. Ik sluit me meteen aan. Een begin van de roede over het VVD-PvdA kabinet. Mocht het in alle sectoren waar de marktwerking niet thuishoort doordringen dat het is mislukt. Hopelijk verandert hiermee ook de door geld verziekte mentaliteit en moet men weer een menselijk karakter krijgen.

Reactie van:

Jos L.P. Schenk

zo, 08/28/2016 - 13:23

Mijnvoorstel zou zijn: laat vanuit het comitee Nationaal Zorgfonds een en ander uitwerken in een concreet voorstel. Mak dit voorstel onderwerp van een landelijk referendum. Draag daarbij zorg voor de adequate voorlichting die onderwerp verdient. Dus begrijpelijk voor allen die bij dit referendum hun stem willen uitbrengen.
Houd de politiek er voorlopig maar even buiten. Die komt na het referendum wel aan bod.

Reactie van:

Hans van den Berge

zo, 08/28/2016 - 14:30

Ik steun het Nationaal Zorgfonds. Marktwerking maakt alleen verwerpelijke graaiers rijker. Heel veel premie en eigen-risico-geld verdwijnt zo in de zakken van lieden die eigenlijk dieven van de gemeenschap zijn..
Hans van den Berge, bergeh4@gmail.com

Reactie van:

JPB van der Linden

zo, 08/28/2016 - 20:24

Na het zien en horen van de argumenten in buitenhof ben ik helemaal om. Ja een nationaal zorgfonds.

Reactie van:

Wim de Korte

zo, 09/04/2016 - 16:27

Heb dagelijks als zorgverlener te maken met oudere mensen die been eigen risico kunnen betalen en die wel gezorgd hebben voor onze welvaart,afschaffen die eigen bijdrage en de premier naar draagkracht dat is solidariteit en voor iedereen betaalbaar.

Reactie van:

Theo Heij

do, 09/08/2016 - 12:35

Beste mensen
Ik ben het volledig met Dhr. Jos lp Schenk eens 28/08/2016 13:23
Met een referendum sta je sterker en bereik je alle mensen in een keer het lijk me sterk dat er mensen zijn die er tegen zijn ja mensen die er nu werken en de zakken vullers , en de politiek maar die denken toch maar aan hun zelf

Reactie van:

L Huberts

di, 09/20/2016 - 10:08

Het wordt hoog tijd dat er iets veranderd
Er zijn zoveel mensen die niet meer naar een dokter gaan van wege de hoge kosten
Het is schandalig dat onze regering zo met onze mensen omgaat

Reactie van:

Carin van Rijn

wo, 09/21/2016 - 11:14

Ik steun het nationale zorgfonds.
Want dit is belachelijk dat de cronische zieken de dupe zijn.
Mensen vragen er niet om ziek te worden, dat overkomt je gewoon.
Maak de premie inkomensafhankelijk.
Nu worden de rijke rijker en de arme armer.
En schaf de boete af als mensen met een klein inkomen, te laat hun premie betalen. Weg met de marktwerking. Geld is van de verzekerden en niet van de verzekeringsmaatschappij.

Reactie van:

lm.smeets

do, 09/22/2016 - 00:11

Mijn neef werk 4 of drie dagen als radioloog in een ziekenhuis en strijkt daar een kapitaal op ik geloof 6 ton.
Zijn studie is betaald door de staat en nu trekt hij de gemeenschap een poot uit.
wordt het niet eens tij d dat hier iets aan gedaan wordt .
ik vind hetschandalig

Reactie van:

H. Huijsmans

vr, 09/23/2016 - 08:54

Ik ben zelf chronisch ziek en 100% afgekeurd, ik word al 10 jaar gestraft doordat mijn inkomen daardoor nog 70% is. Ik betaal al de hoogste premie voor mijn zorgverzekering doordat ik de meest uitgebreide aanvullende verzekering moet afsluiten. En buiten dat dit financieel erg vervelend is, is het feit dat je ziek bent en dagelijks daar het verdriet en pijn van moet ondervinden en buiten de maatschappij staat en er nog steeds mensen je zien als een profiteur, word ik nog gestraft doordat ik of ik wil of niet nog eens een eigen risico moet betalen. Helaas is mijn aandoening erfelijk en heeft mijn zoon dezelfde ziekte, om te kunnen blijven werken heeft hij de zorg nodig, met de daarbij behorende extra kosten. Hij is 25 en alleenstaand. Wij betalen zijn eigen risico, zodat hij zo lang mogelijk kan meewerken in en voor de maatschappij! Beschamend vind ik dat wij in een land als Nederland de mensen die dag in, dag uit, ondanks hun beperkingen en de daarbij behorende pijn, die mensen het welke hun weekend gebruiken om te herstellen zodat ze weer een week kunnen werken gestraft worden door daarop nog eens een boete voor ziek zijn moeten betalen! Van mij mag die pil om vrijwillig uit het leven te stappen er komen, dan ben ik geen belasting meer voor mijn omgeving en de staat, maar laat mijn zoon met nog een heel leven voor zich, alstublieft nog een aantal jaren zonder boete vechten om een bijdrage te leveren aan dezelfde staat!

Reactie van:

C.Krijnen

za, 09/24/2016 - 07:24

Als het haalbaar is dan zeker doorgaan met dit plan. Was mijn hele leven PvdA stemmer. Ga nu SP stemmen !

Reactie van:

Henk Hilberink

za, 09/24/2016 - 21:59

Heel goed plan. Heb mijn hele leven PvdA gestemd en zelfs vroeger de jonge socialisten van de PvdA opgericht maar ben enorm teleurgesteld. Ziek worden is geen keuze en gebeurd ook niet per ongeluk. Ik ben geen auto en deze is nog beter verzekerd dan ik zelf. Ik ga SP stemmen. Kan het niet betaald worden door de farmaceutische industrie aan te pakken die hun macht misbruiken zodat ze voor medicatie kunnen vragen wat ze willen. Voor sommige medicijnen loopt dat in de tonnen of meer per medicijn. De bedragen die ze vragen wordt hoger hoe minder mensen het gebruiken en er voor de behandeling geen alternatief is. Ze komen weg met antwoorden van we moeten de onderzoekskosten terug verdienen terwijl dat al lang niet meer zo is. Weg met de marktwerking in de zorg.

Reactie van:

H. Moller

za, 10/08/2016 - 19:51

Eigen risico werd ingevoerd met reden dat mensen minder naar de huisarts gingen ,maar niemand gaat zomaar voor niets naar de huisarts,moet het dan toch, ja dan gaat de rekenmachine zijn werk doen voor
Vervolg bloed prikken/specialist etc etc.
De werkelijke reden is niet meer om artsenbezoek af te schrikken, maar om een financiele bijdrage in de vorm van een eigen risico voor iedereen inplaats van een inkomensafhankelijke bijdrage.

Reactie van:

Wim van Oostrom

zo, 10/09/2016 - 20:09

Het is maar een kleine groep die beter wordt van het huidige systeem. Dat zijn de mensen die zich vorstelijk laten belonen voor hun diensten. Verdienen aan onze gezondheid is moreel verwerpelijk. Ik ben voor invoering een Nationaal zorgfonds. Laat Nederland zich uitspreken door middel van een reverendum.

Reactie van:

B.Rietkamp

za, 11/12/2016 - 12:50

Het lijkt mij een goed plan. Zo als het nu gaat is de zorg te duur voor veel mensen. Ik ben secretaris van een Voedselbank. Het lijkt me ook nu erg duur worden als mensen niet naar de huisarts durven omdat specialistische hulp dan mogelijk ingeroepen zal worden. Resultaat zal zijn dat uiteindelijk de behandeling wellicht duurder zal worden.

Reactie van:

wvl

ma, 11/21/2016 - 17:46

De nieuwe termijnen zijn bekend, allemaal verhoogd.
de minister grijpt niet in.
dus meer geld voor de (te) dure kantoren, overtollige service en salaris directie.
jammer dat de verzekering verplicht is, anders zou er veel mensen hier niet aan meewerken.

Reactie van:

t.a.klomp

di, 11/22/2016 - 18:26

het is voor ons niet meer te doen wij dokteren zo veel mogelijk zelf schandalig gewoon ik ga al niet meer op controle weer 50 euro foto's niet meegerekend

Reactie van:

Jan

di, 11/22/2016 - 20:51

Mijn zorgen zijn mijn partner heeft veel zorg nodig en dat kost veel.daarom als ik wat hebt dan gebruik ik haar medicatie omdat wij dat niet kunnen betalen 2keer 385 euro en ook nog medicijnen waar je moet betalen.

Reactie van:

Arnold Polman

zo, 11/27/2016 - 12:17

Mijn zorgen zijn dat het voor de oudere onbetaalbaar wordt. Daar de verzekeringen ervan uitgaan we moeten reserve kweken (lees winst maken). We moeten nu al 385 euro extra betalen buiten de premie om. Dus schaf de verzekeringen af en de reserve moet gestoken worden in de nationale zorgfonds.
Dus inwoners van Nederland steun dit plan het is goed voor Nederland.

Reactie van:

Arnold Polman

zo, 11/27/2016 - 12:22

Nu in voeren daar we al te veel betalen 385 euro en de premie waar gaat het naar toe. We moeten hier in Nederland een nationale Zorgfonds hebben en betalen naar inkomen. Wij oudere kunnen het zo niet meer betalen, daar er nu al zijn met een klein pensioen die het al niet meer kunnen. Daardoor niet meer naar de huisarts gaan laat staan naar de specialist. Dus steun dit plan Nederlanders.

Dat er geld verdient wordt voor geleverde prestaties vind ik de normaalste zaak in onze wereld. Maar, dat dat, op grote schaal, gesanctioneerd wordt door een overheid/regering die er voor iedereen moet zijn, is een van de schandalige beleidsmaatregelen waarmee ook ik mij, populair uitgedrukt, opgezadeld voel. Veel succes. Zorg is toch geen handel!

Reactie van:

Alice Oppenheim

vr, 12/09/2016 - 12:53

Dit plan is een onontkoombaar gegeven want de marktbenadering is, ook onontkoombaar, mislukt.
Mensen zijn geen Dingen die een eigen prijs hebben.
Wat is nou een bedrag van drie miljard euro om iedereen zo gezond en vitaal mogelijk weer aan het werk te kunnen helpen ? En waarom mogen ouderen en gehandicapten of zieken niet ook een optimale kans op gezondheid krijgen? Dat kost het om dit zorgplan weer terug te draaien naar de solidaire opzet waarvoor miljoenen burgers jarenlang hebben gevochten in het verleden.
Geen dokter die het niet wilt, geen verpleegkundige die het niet toejuicht.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop