‘We are here’: een jarenlang gevecht voor een beetje menselijkheid

30.04.2018

‘We are here’ , een groep vluchtelingen zonder papieren, is al jarenlang in een strijd verwikkeld met onze overheid voor een respectvolle en menswaardige behandeling. De zogenaamde Bed, Bad en Brood regeling is een maatregel die past binnen het beleid van de overheid om vluchtelingen hard aan te pakken en hen het recht te ontnemen op een menswaardig bestaan. Dakloos, werkloos, beschimpt door extreem rechts, veelvuldig opgepakt door de overheid, geen adequate gezondheidszorg of onderwijs. Overal van buitengesloten. Dat is het schrikbeeld dat je krijgt als je hun verhalen allemaal aanhoort.

Enkele weken terug hebben mensen van We Are Here een aantal huizen in Amsterdam Oost gekraakt om hun behoefte aan een dak boven hun hoofd gestalte te geven en terecht. Van veel buurtbewoners ondervinden ze ondersteuning, maar een extreem rechtse organisatie heeft in hun straat ook wat gekraakt om ze dwars te zitten en hen te intimideren.

De demonstratie van afgelopen zaterdag 28 april stond in het teken van de solidariteit, waarbij andere thema’s als zekerheid bij wonen, zorg en onderwijs betrokken werden in de opbouw van de actie. Iedereen in Amsterdam heeft recht op onderdak, zorg, onderwijs en werk, ook als mensen niet de juiste papieren hebben. Niet alleen wij vluchtelingen zijn hier maar ook de mensen die onzeker zijn over hun huis, hun inkomen, hun baan en alles wat met bestaanszekerheid te maken heeft. Ruim 500 mensen liepen mee in de demonstratie van het Krugerplein naar de Dokwerker in het centrum van Amsterdam. Met een kopspandoek Wij zijn hier en heel strijdbaar.

Vele nieuwe, de laatste jaren opgekomen organisaties, ondersteunden de oproep en waren als sprekers aanwezig. Zo was er een spreker van ‘Stop the war on migrants’, die duidelijk uitlegde dat er miljarden worden uitgetrokken om de grenzen van fort Europa met moderne militaire middelen te verdedigen, dat de aanwezigheid van ook het Nederlandse leger in het Midden-Oosten er alleen is om het Midden-Oosten onder controle van het westen te houden vanwege alle belangrijke grondstoffen die er in de grond zitten. Zo is het Nederlandse leger ook aanwezig in Mali in de sub Sahara vanwege de grondstoffen. Ook om de toegang voor vluchtelingen uit de rest van Afrika te bemoeilijken. De Nederlandse regering wil graag deals sluiten met Afrikaanse regeringen zoals ze dat eerder als Europa met Turkije gedaan hebben. Niet in het belang van de inwoners van Afrika, slechts in het belang van de grote concerns die goedkoop aan grondstoffen willen komen en voor de bewapeningsindustrie die aan de nieuwe deals veel geld hopen te verdienen vanwege de militarisering van deze landen en hun grenzen.

Er was ook een spreker van ‘Code rood’, een organisatie van milieuactivisten die de verbanden goed wist bloot te leggen tussen vluchtelingen en de klimaatverandering en het in stand houden van milieuvervuilende legers. Het Amerikaanse leger is een grotere milieuvervuiler  dan de vijf grootste chemische bedrijven op deze wereld samen.

Een spreker van de ‘bond van precaire woonvormen’ legde uit hoe ernstig de woningnood de bestaanszekerheid van mensen bedreigt. Ruim de helft van de nieuwe huurcontracten die afgesloten worden, zijn tijdelijke huurcontracten met regels waar je aan te houden hebt en waar je geen enkele invloed op hebt. Anti-kraakcontracten staan eigenaren toe om zonder enige aankondiging je huis te betreden en als je de boel niet netjes aan kant hebt, kun je het huis uitgezet worden. Ook hebben sommige contracten de bepaling erin opgenomen dat je niet zwanger mag worden, bang als ze zijn dat ze mensen met kinderen het huis niet uit kunnen krijgen.

Voldoende reden om boos te zijn en mee te demonstreren. En om de onderhandelende partijen voor een nieuw college in Amsterdam scherp te houden om met een duurzame oplossingen te komen voor al deze problemen. De teneur is dat er een pardon moet komen desnoods binnen de Amsterdamse grenzen. Met Bed Bad en Brood alleen wordt geen genoegen meer genomen.

Op 26 of 27 mei is er weer een demonstratie voor vluchtelingen tegen deportatie naar het land van herkomst. Dit keer gaat het om vluchtelingen uit Afghanistan waarvan er 60.000 van in Nederland zijn die terug zouden moeten keren. Naar een land dat nog steeds een burgeroorlog kent en waar het voor LHBT mensen levensbedreigend is.

De reacties van het publiek op de verschillende toespraken was heel enthousiast. Er is veel onvrede in de stad dat was duidelijk merkbaar aan de manier waarop gereageerd werd. Alleen om meer mensen op de been te krijgen is een vervolg nodig en moeten de organisaties verder versterkt worden. De meeste organisaties hebben op hun website duidelijk aangegeven te mobiliseren voor de 1 mei demonstratie van de FNV in Den Haag. Zo heeft de bond van precaire woonvormen aangekondigd een eigen blok te vormen.

Onder de organisaties die steun hebben betuigd was BIJ1, onlangs met een zetel gekozen in de gemeenteraad van Amsterdam en jongerenorganisatie Dwars van GroenLinks. Opmerkelijk is toch dat de SP in Amsterdam het heeft af laten weten. Als actiepartij hoor je hier toch bij te zijn? Ook de FNV ondersteunde als lokaal FNV Amsterdam en de vakbond voor schoonmakers.  Op naar de volgende demonstratie dinsdag 1 mei in Den Haag.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.