Aaaoeiii ….. Pensioenalarm!!!

01.01.2018

Elke eerste maandag van de maand loeien de sirenes boven de stad Den Haag. Een oefening in luchtalarm. Die gelegenheid is door FNV Senioren Haagsteden al drie maal aangegrepen om op hetzelfde moment alarm te slaan … over de plannen met onze pensioenen. Zo’n tien oudere kaderleden van de bond delen dan in de stad pamfletten uit. Met een manifest gericht tot jong en oud met de oproep ‘Red het Pensioenstelsel’.

Koopkracht

De plannen van de nieuwe regering Rutte III met het pensioenstelsel  zien er niet best uit. Het huidige stelsel zou te duur worden en niet transparant genoeg zijn. Daarom zou er een stelsel moeten komen van ‘individuele potjes’. Dat zal ongetwijfeld de particuliere verzekeraars goed uitkomen. Maar niet de huidige en toekomstige pensionado’s. Natuurlijk kunnen er aan het bestaande stelsel verbeteringen worden aangebracht. Zo moet er meer rekening worden gehouden met ZZP’ers en met flexwerkers. En de indexering moet terug! De afgelopen jaren is de koopkracht van verzekerden bij sommige fondsen, zoals het ABP, met 15 tot 20% achteruit gegaan. Dat gebeurde terwijl de pensioenfondsen in Nederland ruim 1300 miljard Euro aan vermogen hebben opgebouwd en ondanks de crisis een gemiddeld rendement van 7% scoren. De ‘valse’ rekenrente die het koopkrachtverlies veroorzaakt, moet op de helling. Maar verder deugt het huidige stelsel. Het wordt beschouwd als één van de beste ter wereld. Een goed werkend systeem gebaseerd op solidariteit. Daarom zet de FNV zich in voor handhaving en verbetering van het bestaande systeem. Voor het redden van het pensioenstelsel. En vandaar dat … Pensioenalarm!!!

Senioren

Veel mensen denken dat een vakbond alleen belangrijk is voor mensen met een betaalde baan. Dat is echter niet helemaal waar. Vanzelfsprekend is het zeker voor werkende mensen belangrijk om lid te zijn van een vakbond. Om gezamenlijk voor je belangen op te komen als het gaat om loon, werkdruk, arbeidsomstandigheden, zeggenschap. Maar het leven houdt niet op na een pensionering.  Dus de belangenstrijd ook niet. Het inkomen verandert van loon in AOW en pensioen, de behoefte aan goede zorg wordt groter, veel ouderen doen vrijwilligerswerk waarin ze ook met arbeidsomstandigheden te maken krijgen. Met andere woorden: er blijven belangen die behartigd moeten worden. De FNV is één van de organisaties die daaraan meedoet. Sinds enige jaren is daar zelfs een aparte sector binnen de FNV voor in het leven geroepen: FNV Senioren. Van de 1 miljoen FNV-leden behoren maar liefst 160.000 tot die senior-sector. Die betalen nog maar de helft van de ‘gewone’ contributie (€ 8,10) én behouden recht op alle voordelen van het ‘gewone’ lidmaatschap, zoals rechtskundige bijstand, belastingadvies, tal van kortingen. En natuurlijk komt FNV Senioren op voor de belangen van ouderen. Vandaar dat … Pensioenalarm!!!

Lokale en landelijke actie

Sinds enige jaren houdt de FNV zich meer bezig met plaatselijke zaken. Dat is ook het geval in Den Haag. Zo is op 25 november 2017 nog een openbare bijeenkomst belegd in de Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan over GEZONDHEIDVERSCHILLEN TUSSEN DE HAAGSE WIJKEN EN DE SITUATIE IN DE THUISZORG. Zestig FNV- leden confronteerden lokale politici met wat er momenteel aan de zorg mankeert en wat er beter kan. Een pluspunt voor de FNV blijkt dan dat zowel de ‘klanten’ van de zorg als de ‘werkers’ bijeen worden gebracht.  Die bijeenkomst was mede georganiseerd door FNV Senioren Haagsteden, een groep van 10 actieve gepensioneerde kaderleden uit Den Haag e.o. Deze groep houdt zich bezig met zaken die voor ouderen zeker interessant zijn. Met stedelijk (openbaar) vervoer, met ondersteuning van acties in en voor de Thuiszorg, met adviezen over WMO en belastingen. Het maandelijks Pensioenalarm!!!  is maar één van de activiteiten. De Haagse groep senioren draagt bovendien bij aan de grote landelijke massa-mobilisatie van de FNV op 13 januari 2018 vóór een menswaardige maatschappij.

Als we samen in en met de vakbond in beweging komen voor dit soort zaken, dan hoeft wellicht dat Pensioenalarm!!! niet meer te loeien en kan het signaal op veilig:

Aaaaaaaaaoeiiiiiiiii………

Dit artikel verscheen eerder in ‘De Oud-Hagenaar’.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.