De zomer van 2012. Een zomer van niks. Koud en nat. Onweer, wind en regen. Dus: op naar de bioscoop! Daar is het in ieder geval warm en droog. Met of zonder kids. Geen wonder dat het storm liep bij films 'voor het hele gezin'. En aan films voor jong en oud was er geen gebrek! Animatie in 3D van een fantastische vertelling blijkt een ongekende succesformule. Ice Age 4 en Madagascar 3 waren de twee toppers. Zij sprongen er uit. Het waren dé zomerhits van 2012.
Wervelend
Ice Age 4: Continental Drift scoorde in het eerste weekend van vertoning in druilerig Nederland een record met een opbrengst van 1,2 miljoen euro. De daarop volgende week kwam daar nog eens een miljoen bij. Het is echter onterecht om dit succes alleen aan het slechte weer toe te schrijven. Ice Age 4 is een hele aardige film. Hij speelt in de prehistorie en gaat over een mammoet-gezin (pappa, mamma, dochter) en hun vrienden (onder andere een sabeltandtijger). Zij zijn getuigen van het uiteenvallen van het oercontinent Pangea in de werelddelen die wij kennen. Dat gebeurde 210 miljoen jaar geleden en toen was er echt nog nergens een mammoet te bekennen, die maakten pas 205 miljoen jaar later hun opwachting in de evolutie, maar vooruit. Bij het uiteendrijven van de continenten valt de mammoet-familie tijdelijk uit elkaar en pappamammoet krijgt het stevig aan de stok met een stel piraten onder leiding van een kwaaie aap. In wervelende 3D/beelden wordt dan de strijd tussen goed en kwaad, tussen vriendschap en verraad, uitgevochten. Humor zit er ook in. En passant worden enkele eeuwenoude mysteries opgelost. Zo leren we dat het water dat olifanten opsnuiven door hun slurf soms inderdaad naar snotjes smaakt. En dat Atlantis is verdwenen omdat een eikel daar de stop uit heeft getrokken.
Spetterend
Madagascar 3: Europe´s Most Wanted treedt ongetwijfeld in de voetsporen van zijn voorgangers. Zo bracht deel 1 wereldwijd een half miljard euro op. Ook Madagascar 3 heeft zijn verdiensten en zijn publiek niet alleen te danken aan nare weersomstandigheden. Het is een voor oog en oor, hart en hoofd prachtig product geworden. De hoofdrolspelers leeuw, zebra, giraffe, nijlpaard en hun vrienden willen weg uit Afrika. Ze willen terug naar hun eigen vertrouwde dierentuin in New York. Ze belanden eerst in Europa. Daar worden ze opgejaagd door een soort dierenpolitie onder bevel van een zeer serpentige dame, Chantal Dubois. Met behulp van een tijger, een luipaard en de zeeleeuw van een rondreizend Circus weten onze helden te ontsnappen en komen zij uiteindelijk thuis. Natuurlijk pas na veel actie en drama in spetterende kleuren. Meer nog dan bij Ice Age 4 heb je door de 3D-effecten af en toe de neiging om weg te duiken. Ook in deze film zit de nodige humor. Het Circus Zonder Dieren van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) krijgt een volwaardige evenknie in het Circus Zonder Mensen!
De Telegraaf
Een vergelijking tussen Ice Age 4 en Madagascar 3 is goed te maken. Ice Age 4 is verhoudingsgewijs wat rustiger en eenvoudiger. Misschien iets meer geschikt voor de wat jongere kinderen. Centraal in Ice Age staat het mammoetgezin. Madagascar is veel drukker en hilarisch. Niks gelukkig gezinnetje, maar losse verhoudingen tussen een leeuw en een luipaard en tussen een aap en een berin ('ik hou van behaarde vrouwen'). De stemmen van de dieren in Madagascar zijn superieur. Daar zorgen onder andere Chris Rock, Ben Stiller, David Schwimmer en Jessica Chastain voor. Er is ook een verschil in de manier waarop in beide films ´de crisis´ waar ze mee te maken krijgen, wordt aangepakt. In Ice Age is dat vooral met Moed en Kracht. In Madagascar komen vooral Solidariteit en Samenwerking naar voren. Al met al is het niet zo verwonderlijk dat juist het rechtse dagblad De Telegraaf en het conservatief-christelijke Nederlands Dagblad het derde deel van Madagascar vrij negatief hebben gerecenseerd. Een heel klein beetje jammer is dat de pinguïns in Madagascar 3 iets minder prominent aanwezig zijn. In de vorige afleveringen ontpopten zij zich als ideale, kleine communistjes: doelgericht, vindingrijk, vastberaden, gedisciplineerd, moedig en perfect samenwerkend in de strijd tegen onrecht. Hun teamwork is in deze aflevering weer van levensbelang. Maar toch wat minder nadrukkelijk. Ongetwijfeld heeft dat te maken met het feit dat deze pinguïns tegenwoordig hun eigen tv-serie hebben. Te bezien en te bewonderen op Nickelodeon.
Reactie toevoegen