Alice in Wonderland 2 – veel beter dan nummer 1

Deze week weer eens IN een film geweest in plaats van NAAR. Tenminste, dat schijnt zo te zijn als je een film in 3 D IMAX ziet. Het is waar, beeld en geluid omhullen je dan. De film moet je dan wél pakken en meenemen. Bij Alice in Wonderland 1 (2010) was dat nauwelijks het geval. Die bleef ondanks de 3 D tamelijk vlak, tamelijk 2 D eigenlijk. De tweede Alice-film is aanmerkelijk beter. Ook inhoudelijk kan Alice Through The Looking Glass (2016) als 3 Dimensionaal worden geschouwd.

Opvolgers

Het gebeurt niet vaak dat de opvolger van een blockbuster even goed of zelfs beter is dan de eerste. Bij sommige Batman-films is dat het geval. Het is zeker zo bij het tweeluik Kill Bill. Verzuip je in de eerste aflevering nog in de stromen bloed en struikel je voortdurend over de afgehouwen lichaamsdelen, in deel twee krijg je heel wat rustiger uitleg, vooral over de karaktervorming van de hoofdpersonen. Zodanig dat Kill Bill II met terugwerkende kracht Kill Bill I beter maakt.
Ongeveer hetzelfde is het geval bij de twee films over Alice in Wonderland. Het eerste deel bracht vooral een tsunami aan absurde wezens, vormen en kleuren. Qua boodschap zat er niet veel meer in dan dat Alice het verdomde om een gearrangeerd huwelijk aan te gaan en de voorkeur gaf aan het bestaan in een surrealistische wereld. Het tweede deel, Alice Through The Looking Glass, is aanmerkelijk rijker. Even kleurig en flitsend gefilmd, maar met aanzienlijk meer diepgang.

Het is zoals het is?

In Alice 2 volgen we de inmiddels in de gewone wereld als scheepskapitein werkzame Alice (Mia Wasikowska) als zij door een spiegel weer in Wonderland verzeild raakt. Daar ontdekt ze dat haar Wonderland-vriend Mad Hatter (Maffe Hoedeman – Johnny Depp) in een diepe depressie zit omdat zijn hele familie is omgekomen en hij nogal eenzaam en alleen is achtergebleven. Alice slaagt erin om Vadertje Tijd (Borat) het vermogen te ontfutselen om naar het verleden te reizen. Ze hoopt de familie van Hatter te kunnen redden en zo haar vriend van zijn depressie te verlossen. Tijdens haar reis beleeft ze allerlei fantastische avonturen. Daarbij komen alle gezegden en spreekwoorden met het woordje tijd wel zo'n beetje aan bod. We gaan tevens beseffen dat 'de tijd' niet alleen een dief is (van ons leven), maar ook een schenker (van datzelfde leven).
Maar het belangrijkste is dat Alice iets heel wezenlijks leert: je kunt het verleden NIET veranderen, maar je kunt er wel van LEREN! Sommige mensen zeggen 'Het is zoals het is'. Zo niet Alice! Zij komt tot het inzicht dat je van het verleden kunt leren en daarmee het heden kunt VERANDEREN. Zo leren we dat de familie van Hatter niet is afgeslacht, maar gevangen wordt gehouden en dus bevrijd kan worden. Zo leren we dat de Goede Witte Koningin in haar jeugd een kleine misstap heeft begaan (een leugentje) dat grote gevolgen heeft gekregen. De Witte Koningin ziet dat nu zelf ook in en gaat aan de slag om iets recht te zetten. De Boze Rode Koningin begrijpt eindelijk dat haar eeuwige verongelijktheid en rancune niet alleen, maar óók haar eigen leven heeft geruïneerd.

Emancipatie

Er is nog iemand die in deze film wijzer wordt. Van Alice weten we al dat zij een sterke zelfstandige jonge vrouw is, die zich niet laat uithuwelijken en die een carrière als scheepskapitein heeft weten te maken. Haar moeder is echter aanvankelijk nog steeds bereid zich neer te leggen bij de zeden en zaken zoals die aan het eind van de 19e eeuw door machtige mannen (mannen!) werden bepaald. De acties en ervaringen van Alice laten haar zien dat verzet daartegen kan lonen. Moeder leert dat ook zij een sterke en onafhankelijke vrouw kan worden en, solidair met haar dochter, kiest ze daarvoor.
Nou, naast alle vermaak mag je van een Disney-film waarschijnlijk niet meer aan positieve levenslessen verwachten: leer van het verleden – verander het heden – kom op voor jezelf, zeker als vrouw!

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop