Nu de bioscopen gesloten zijn, wordt er weer meer televisie gekeken. En serie-specialisten zoals Netflix en Disney+ doen goede zaken. Daarenboven kunnen ook nog online, via internet, filmhuisfilms worden bekeken bij Picl.nl. Om u qua cinema deze corona-tijd door te sleuren, zal ik de komende tijd wekelijks enige filmtips geven. Waar mogelijk enigszins kritisch, waar nodig zéker kritisch.
Op televisie
1. De première van de nieuwe James Bond-film No Time To Die zou voorjaar 2020 plaatsvinden. Vanwege de corona-crisis is deze première uitgesteld tot november van dit jaar. No Time To Die wordt de laatste Bond-film met Daniel Graig in de hoofdrol.
Momenteel is RTL 7 is bezig met het uitzenden van een hele reeks James Bond-films. Over de avonturen van de Britse geheim agent 007. Onder andere die met Daniel Graig in de hoofdrol. Tot aan Craig waren de Bond-films simpel, recht-toe-recht-aan, eenzijdig pro-Engeland en pro-Amerika. Met Craig, vanaf Casino Royale (Bond-film nummer 21), hebben zowel 007 als de Bond-film meer diepgang gekregen. In Quantum of Solace (nummer 22), wordt zelfs een ronduit kritische toon tegenover de westerse grootmachten aangeslagen. Die film toont hoe in Bolivia de CIA en MI-6 direct betrokken zijn bij intriges tegen een democratisch gekozen linkse regering ten faveure van een maffiose multinational. De belangen van de Boliviaanse bevolking worden geofferd op het altaar van de vrije markt. Bond vindt dat eigenlijk maar niks. Hij wil dat spel niet (meer) meespelen. Lees ook: James Bond blijft verrassen.
2. Patricia Highsmith schreef een serie spannende boeken over het karakter Tom Ripley, een charmante oplichter. In The Talented Mr. Ripley wordt zijn personage geïntroduceerd. Matt Damon vertolkt hem. Ripley weet in een rijkeluismilieu binnen te dringen door zich voor te doen als een jeugdvriend van Dickie Greenleaf, die gespeeld wordt door Jude Law. Hij krijgt het steeds moeilijker om zijn bedrog vol te houden en zijn luxe leventje voort te zetten. Gwyneth Paltrow neemt de rol van vriendin van Dickie voor haar rekening. Ook Cate Blachet en de helaas reeds overleden Philip Seymour Hoffman doen mee in deze thriller uit 1999. The Talented Mr. Ripley is of was te zien op dinsdag 31 maart om 20.30 op SBS 9.
Op Picl.nl
3. Beanpole (Bonenstaak) gaat over twee vrouwen die weliswaar hun eigen persoonlijkheid meenemen, maar onder druk van uitzonderlijke omstandigheden zich buitensporig gaan gedragen, vooral ten opzichte van elkaar. Macht en seks spelen een voorname rol. De film speelt in het Leningrad van de winter in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De ene hoofdrol is voor Iya (Viktoria Miroshnichenko), zij is de bonenstaak – lang, dun en lekker. De andere hoofdrol is voor Masha (Vasilisa Perelygina). Zij zijn oude maten uit het Rode Leger, die bij de luchtafweer hebben gediend. Beiden zijn beschadigd uit de oorlog gekomen. Iya heeft last van plotselinge ‘verstijvingen’ en Masha is door granaatscherven onvruchtbaar. Ze wonen samen in een kamer van een wooncomplex met éénkamerappartementen voor hele gezinnen. In hun steeds ingewikkelder verhouding spelen macht en seks dus een voorname rol. Het geweld is vooral psychisch en de seks is meer op voortplanting gericht dan op lustbevrediging. Regisseur Balagov zet de ontwikkeling van hun relatie neer tegen een achtergrond van misschien wel te mooie sfeerbeelden van Leningrad in de winter. De stad was nog maar kort daarvoor twee jaar belegerd door de Duitsers (1941-1943) en voor een groot deel aan gort geschoten. Bij de Slag om Leningrad vielen bijna 1 miljoen burgerdoden, sneuvelden 300.000 sovjetsoldaten en 100.000 Duitse militairen. De rol van vrouwen in het Rode Leger is na de oorlog nogal onderbelicht gebleven. Daar is pas meer aandacht voor gekomen toen Svetlana Aleksijevitsj, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur, haar bestseller over dat onderwerp schreef onder de titel “De oorlog heeft geen vrouwengezicht”. Balagov heeft zich door dat boek laten inspireren en dat verweven in een indrukwekkend drama . Lees ook: The Lighthoude en Beanpole.
4. Als gevolg van de corona-crisis is het Festival Movies that Matter 2020 afgelast. Dit festival zou 75 films hebben vertoond die raakpunten hebben met mensenrechten. Met uitbuiting en onderdrukking én met strijd en verzet daartegen. Afgelast. Echter, enkele films uit het programma worden tóch vertoond. Via Picl.nl en dus online. Voor een bedrag van € 8,50 zijn ze thuis op uw eigen scherm of buis te zien.
Bijvoorbeeld: Werk ohne Autor, een speelfilm over een Duitse kunstenaar in de vorige eeuw. Hij groeit op in Nazi Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog, komt tot wasdom in het communistische Oost Duitsland van na de oorlog en verzeild dan uiteindelijk in het moderne neo-liberale Duitsland. Aan de hand van zijn persoonlijke belevenissen krijg je een haarscherp beeld van de positie van een kunstenaar onder het fascisme, tijdens het stalinisme en in het kapitalisme. En van de worsteling die dat met zich mee brengt. Heel mooi en indringend in beeld gebracht door Von Donnersmarck, die eerder Das Leben der Anderen maakte. Lees ook: Movies that Matter – online!.
Reactie toevoegen