Nieuw boek van Michael Löwy: Herbetovering van de wereld. Romantische wortels van linkse denkers

21.02.2013

Het nieuwe boek van Michael Löwy bundelt essays over linkse denkers en auteurs : "Herbetovering van de wereld. Romantische wortels van linkse denkers". Met voorwoorden van Ludo Abicht en Jan-Willem Stutje.

In deze bundel, waarvan elk hoofdstuk afzonderlijk gelezen kan worden, onderzoekt Michael Löwy de romantische wortels van een aantal invloedrijke moderne denkers en toonaangevende auteurs. Hij (her)ontdekt op die manier hun subversieve en emancipatorische kracht.

Kan de herinnering aan het verleden een wapen zijn voor de toekomst?
Deze bundel verenigt essays over Georg Lukács, Franz Kafka, Karl Marx, Rosa Luxemburg, Charles Péguy, Martin Buber, Gustav Landauer, José Carlos Mariategui, Walter Benjamin, Theodor Adorno, Ernst Bloch, André Breton, Guy Debord... Centraal staat de vraag: kan de herinnering aan het verleden een wapen zijn voor de toekomst?

De Romantiek werd lange tijd beschouwd als een reactionaire kritiek van de moderniteit. Elk emancipatorisch potentieel van deze traditie werd genegeerd. Voor de Frans-Braziliaanse filosoof Michael Löwy betekent de Romantiek in de eerste plaats een protest tegen de industrieel/kapitalistische beschaving. Omdat de Romantiek een wereldvisie vormt, doorkruist ze de gehele cultuur, neemt ze verschillende vormen aan en duikt ze op bij uiteenlopende denkers en schrijvers, zo stelt Löwy.

Michael Löwy werd in 1938 in Brazilië uit Weense Joodse ouders geboren en woont sedert 1969 in Parijs. Hij was onderzoekshoofd bij de CNRS en is docent aan de prestigieuze Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Parijs. Hij publiceerde een twintigtal werken en talrijke artikelen over Walter Benjamin, Franz Kafka en, meer in het algemeen, over grote Joodse denkers die in de loop van de twintigste eeuw, tussen traditie en revolutie, een originele kritiek op de westerse beschaving geformuleerd hebben. Zijn werken zijn in 28 talen vertaald.

Löwy: “Hoe kunnen we ontsnappen aan de binaire logica die ons slechts laat kiezen tussen traditie en moderniteit, tussen een terugkeer naar het verleden en de aanvaarding van het heden, tussen een obscurantistische reactie en een destructieve vooruitgang, tussen een autoritair collectivisme en een possessief individualisme, tussen het irrationalisme en de bureaucratische rationaliteit? Er bestaat een ander perspectief: de dialectische opheffing van deze tegenstellingen, de overgang naar een nieuwe cultuur, naar een nieuwe harmonie met de natuur, naar een nieuwe gemeenschap.”

Het boek 'Herbetovering van de wereld' is een uitgave van Socialisme 21, Uitgavenfonds Ernest Mandel en Grenzeloos. Johny Lenaerts stond in voor de vertaling en de samenstelling van het boek. Het boek bevat 200 pagina’s. Het boek kan besteld worden via de websites van de uitgevers voor 12 € per exemplaar. In de boekhandel is het te koop voor de prijs van 15 €.

Herbetovering van de wereld. Romantische wortels van linkse denkers, Michael Löwy, Leuven 2013, Socialisme 21 – Uitgavenfonds Ernest Mandel – Grenzeloos, 200 pagina’s. ISBN: 9789081530521
Het boek kan besteld worden door overschrijving van 12 € + 3,5 € verzendkosten op rekeningnummer 5571638 tnv Grenzeloos, Haarlem ovv 'Herbetovering' en het aantal gewenste exemplaren.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.