Solidariteit met de Palestijnen! Boycot Israël!

01.08.2014

Het nieuws uit Gaza vult ons met walging en woede. Wat in de media nog vaak een 'conflict' of een 'oorlog' genoemd wordt, is niets van dit alles. Het Israëlische leger, veruit de machtigste moordmachine in de regio, onderwerpt de gehele bevolking van Gaza aan collectieve bestraffing.

Dit is geen bestraffing voor raketten of voor de moord op drie Israëlische tieners – Hamas nam een staakt-het-vuren in acht en er is nog geen bewijs wie er verantwoordelijk is voor de dood van de drie Israëli's. Het Israëlische leger straft de bevolking van Gaza omdat zij weigeren zich over te geven, omdat zij weigeren hun recht op verzet op te geven.

De recente overeenkomst tussen Hamas in Gaza en de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever is de werkelijke aanleiding voor de hernieuwde Israëlische agressie. De Israëlische regering vreest verenigd Palestijns verzet.

Voor ons als links is de keuze duidelijk: in de strijd tussen de Palestijnen en de Israëlische staat, staan wij aan de kant van de Palestijnen.

Al decennialang hebben de Palestijnen concessies gedaan en worden zij onderworpen aan dodelijk geweld en dagelijkse onderdrukking door checkpoints, de 'afscheidingsmuur', willekeurige arrestaties et cetera. Een volk dat onderdrukt wordt heeft het recht zich te verzetten – vreedzaam en gewapend.

Aan links is de taak dergelijk verzet te steunen. In de strijd tussen een krachtige, onderdrukkende en gewelddadige staat als Israël en een ontheemd volk als de Palestijnen zou er geen twijfel over moeten zijn wie te steunen.

Grote delen van Nederlands 'links' lijken dit echter vergeten te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bijvoorbeeld deed zich voor als een vriend van de Palestijnen maar nu zijn PvdA in de regering zit, doet hij er het zwijgen toe. En alsof hij aan het oefenen was voor de rol van Timmermans, opperde Harry van Bommel zelfs de mogelijkheid van sancties tegen het belegerde Gaza, om Hamas te straffen!

Wij putten hoop uit het groeiende aantal mensen dat beseft dat Israël de agressor is en die op demonstraties hun solidariteit laten blijken. Dit is cruciaal; onze regering is medeplichtig aan het geweld van de Israëlische staat. Nederland is een trouwe diplomatieke en economische bondgenoot van Israël. Er moet een sterke beweging komen die de regering onder druk kan zetten om van koers te veranderen. Wij roepen op tot Boycots, Desinvesteringen en Sancties (BDS) tegen Israël totdat het de Palestijnse rechten en het internationaal recht respecteert.

Internationale solidariteit en Palestijns verzet kunnen samen een einde maken aan de onderdrukking en de grondslag leggen voor werkelijke vrede, gebaseerd op gerechtigheid en gelijke rechten voor iedereen.

Demonstratie 3 augustus, 15.00, Amsterdam, Museumplein: Stop de aanvallen op Gaza!
Kijk
hier voor de Facebook-pagina

Tags
Dossier
Soort artikel
Reactie van:

Atte Houtsma

za, 08/02/2014 - 12:16

Hamas is een terroristische organisatie, voor dat zij aan de macht kwam konden Palestijnen vrij in Israel werken. Door de zelfmoordaanslagen is de muur gebouwd waardoor dit drastisch naar beneden is gebracht. Hamas gebruikt de mensen als human schild, brengt zijn bommen onder in scholen en andere gebouwen, Israel heeft genoeg gewaarschuwd, de inval is terecht, bouwmaterialen worden gebruikt voor tunnels waar wapens binnen worden gesmokkeld, de electrischiteits rekening wordt niet voldaan, waardoor er een half miljard aan openstaande rekeningen staan. Verder is Israel de enigste democratie in het midden oosten, in tegenstelling tot Gaza waar vrouwenrechten en homo"s vervolgd worden, en christenen en Joden kunnen hier niet wonen.In Israel hebben ze op het leger na dezelfde rechten, kunnen eigen kandidaten voor de Knesnet stellen. En wordt erdoor de Histradut al jaren actie gevoerd voor betere beloning en arbeidsvoorwaarden, ook voor de Palestijnen. We moeten de boycot terugtrekken en onvoorwaardelijke steun aan Israel geven.

Geen idee wie u bent Atte Houtsma maar u behoort tot de kleine groep die niet leest, niet weet en niet begrijpt. Hamas is door wettige vrije verkiezingen aan de macht gekomen in Gaza omdat de bevolking een bevrijdingsbeweging nodig heeft. Een bevrijdingsbeweging die het voortouw neemt in de strijd tegen de nu al bij 70 jaar durende onderdrukking, verdrijving, moordpartijen en intimidaties van de bevolking. Hamas is al vele jaren bereid tot onderhandelen, en tot het erkennen van Israël binnen de grenzen van 1967, maar stelt daar wel stevige voorwaarden aan . Niet één Nederlandse krant of nieuwsprogramma heeft de moeite genomen om het recente voorstel voor een wapenstilstand voor tien jaar van Hamas te vermelden. Het voorstel is hier te lezen http://mondoweiss.net/2014/07/deafening-silence-proposal.html. De muur is gebouwd omdat de Israelische regering doorgaat met het annexeren van land dat de Palestijnen toebehoort ( in internationale verdragen en door de VN veroordeeld). De bouw van de Apartheidsmuur is 10 jaar geleden veroordeeld door het Internationaal Hof in Den Haag, een gerenomeerd instituut waar Israel zich niets van aantrekt. Nooit is er enig bewijs gevonden voor de beschuldiging dat Hamas zijn raketten (geen bommen) in scholen onderbrengt en de tunnels? Gaza kent geen open in- of uitgangen. Het is een openlucht gevangenis waar niemand in of uit kan. Wat zou jij doen als je toch aan levensmiddelen moet komen? Dan graaf je tunnels. Palestijnen die in Israel wonen hebben niet dezelfde rechten als de Joodse Israeliers, dus zo democratisch is dat land niet. Ik raad u aan nog 's goed het boek van Anja Meulenbelt te lezen: "Oorlog als er Vrede dreigt". Daarin wordt uitgelegd waarom Israel helemaal niet geïnteresseerd is in een vrede en al bijna 70 jaar maar 1 ding wil: de alleenheerschappij in het land Palestina of Israel, hoe je het ook wilt noemen.

Atte, er klopt weinig van wat je zegt. De Israëlische regering begon het Palestijnen uit de bezette gebieden al moeilijk te maken te werken in Israël zelf in de jaren 90 (en ook daarvoor waren Palestijnse werkers gediscrimineerd en onderbetaald). Dat Hamas menselijke schilden gebruikt is een mantra van de Israëlische overheid waarvoor geen enkel bewijs is - Gaza is een dichtbevolkt gebied waar Hamas brede steun heeft, Hamas supporters maken dus gewoon deel uit van de bevolking. Dat je de inval terecht noemt omdat de elektriciteitsrekening niet betaald wordt is absurd - de Palestijnen leven onder een een bezetting en jij vind dat die bezetter hen mag vermoorden vanwege een openstaande rekening? Zelfs de meest rabiate VVD-er zou dat een beetje extreme verdediging van markt principes vinden. Dat er geen christenen in Gaza kunnen wonen zal als een verrassing komen voor de duizenden christenen die er wonen. De Joden waar je het erover hebt zijn neem ik aan Israëlische kolonisten - waarvan er al duizenden in Gaza wonen - maar wil je de Palestijnen nu ook verwijten ze die illegale nederzettingen niet willen accepteren? Het gebruik van homo's als menselijk schild door Israël is nog zo'n propaganda-truc, alsof Israëlische bommen een uitzondering maken voor niet-heteroseksuele Palestijnen! Hun emancipatiestrijd zou een stuk makkelijker zijn als ze niet onder een militaire bezetting leefden, en geklaag over het lot van seksuele minderheden in Palestina is een intens cynische manier om de bezetting goed te praten. Dat Palestijnen in Israël zelf 'op het leger na dezelfde rechten hebben' als Joodse Israëli's (alsof we blij moeten zijn dat een staat een deel van haar bevolking slechts gedeeltelijk als tweede-rangs burgers behandelt!) heeft natuurlijk ook veel andere gevolgen voor hun rechten. En wil je nu echt van Palestijnen verlangen dat ze dienst nemen in een leger dat hen onderdrukt? Histadrut is verworven met de Israëlische staat en Palestijnen in de bezette gebieden kunnen er niet eens lid van worden als ze wilden. Ja, er is een enkel pro-Palestijns lid van Knesset, maar die worden bijv. het werk wel onmogelijk gemaakt en maanden lang geschorst omdat als de 'foute' dingen zeggen. Dat iemand die zichzelf socialist noemt, oproept tot onvoorwaardelijke steun aan een kapitalistische en koloniale macht is bizar. Je staat ver rechts van zelfs de liberale zionisten in Israël zelf.

Reactie van:

r. lubbersen

ma, 08/04/2014 - 09:34

Prima standpunt!
Goed ook dat er bij de demo in Amsterdam op 4 augustus een Engelstalig pamflet van Borderless was met deze stellingen.

r. lubbersen. Ik neem aan dat je de tekst van Grenzeloos bedoelt als je schrijft: "prima standpunt". En kleinigheidje: de demo was op zondag 3 augustus

Reactie van:

titia

za, 08/09/2014 - 15:53

Atte Houtsma je moet je schamen! Zoveel desinformatie verspreiden en dan van iemand die bij de vakbond hoort> Nou ben je links of niet??? Wat lees je? Welke kranten sla je open? Wat is dit voor solidariteit? Echt we hebben je propaganda anti Palestina niet nodig!

Reactie van:

Atte Houtsma

ma, 08/11/2014 - 22:05

Ik ben een Socialist van de generatie die wegliep met het boek Exodus van Uris, over de stichting van de Joodse staat, en daarin de veradelijke rol van de Moefti van Jeruzalem die de nazies steunde, en andere arabische leiders en de vreemde rol van Groot Britanie,mijn generatie ging ook naar de kiboetsen, voor ons was Israel in de begin fase een bijna Socialistise staat. Dit is jammer genoeg wel verandert, door de vluchtelingen uit de arabische wereld, die hier vervolgt werden en tweede rangs burgers waren. Juist het steunen van de Joodse en Arabische arbeiders in de Histradut is de weg vooruit, klasseactie, jullie maakten dezelfde fout in Noord Ierland door de katholieke arbeiders te steunen, en hun juist niet te organiseren op hun klasse basis. De vraag is wie desinformatie verspreid volgens mij is dit de terroristische organisatie Hamas, die VN gebouwen gebruikt als wapenopslagplaats, die vakbondsrechten onderdrukt, en jullie die zo voor homo , vrouwenrechten zijn, deze juist onder drukt. IS maakt het nog bonter(internationale socialisten) door het een bevrijdingsorganisatie te noemen.
Dus stoppen met de BDS die de Joodse arbeiders juist in de handen drijft van het kapitalisme, steun TULIP (vakbonden die de strijd steunen van Joodse en Arabische arbeiders) dus klasse actie en de Socialistische organisaties die er nog zijn.

Atte Houtsma; kaderlid Abvakabo en vakbondsmilitant

Dag Atte, als je (nog steeds) wegloopt met Exodus van Uris dan verklaart dat oa. waarom je zo weinig lijkt te weten van de geschiedenis van Palestina. Het is niet voor niets dat David Ben-Gurion over dat boek zei; "a piece of propaganda, it's the best thing ever written about Israel." Dat boek was een staaltje propaganda dat al decennia terug onderuit is geschoffeld. Een makkelijk toegankelijke kritiek over hoe dat boek de geschiedenis vervalst kan je vinden, met voetnoten en al, in bijv. 'De drogreden van het antisemitisme, Israël, de VS en het misbruik van de geschiedenis' van Norman Finkelstein. Ik ga die kritiek hier niet samen vatten, even googlen en je kunt het zelf weten. Wat betreft die beruchte Moefti van Jeruzalem, ook daar loop je achter de feiten aan. Die man was een nazi en antisemiet van het zuiverste water maar hij werd in de periode dat hij met de nazi's collaboreerde ook steeds marginaler (lees bijv. Gilbert Achcar's The Arabs and the Holocaust, waarin hij ingaat op deze en andere dooddoeners over antisemitisme in de Arabische wereld). En waarom zou je trouwens Palestijnen nu aanwrijven wat hij deed? Dat je denkt dat Arabische vluchtelingen pas in een latere fase tweederangsburgers werden is weer zo'n blijk van onwetendheid. Bij het stichten van de staat Israël vond al etnische zuivering plaats - dat is onder historici al lang geaccepteerd. Die consensus reikt van een linkse historicus als Illian Pappe tot een rechtse houwdegen als Benny Morris die vindt dat de zuivering niet nog grondig genoeg was en Israël dat daarom nu opgescheept zit met een 'Palestijnenprobleem'. (Trouwens, je erkent dus dat er in Israël tweederangsburgers zijn? En je wilt toch 'onvoorwaardelijke steun' geven aan die staat? Bizar standpunt voor iemand die zich socialist noemt) Dat je denkt dat Israël ooit 'bijna socialistisch' was, terwijl er altijd al sprake was van geïnstitutionaliseerde discriminatie van Palestijnen, toont een socialisme-opvatting die weinig met bevrijding en gelijkwaardigheid te maken heeft. De manier waarop Palestijnen en hun onderdrukking aan jouw blikveld lijken te ontsnappen toont een selectieve blindheid. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je hun lot iets serieuzer zou nemen als ze niet Arabisch en overwegend moslim waren. Die blinde vlek heb je blijkbaar al lang, de kritiek op het racisme van de kibboets-beweging is ook al decennia-oud maar blijkbaar al die jaren aan je voorbij gegaan. Dan vraag je wie er desinformatie gebruikt en opnieuw herhaal je trouw de Israëlische staatspropaganda over Hamas dat wapens VN gebouwen gebruikt als wapenopslagplaats. Daar is geen bewijs voor - de VN zelf heeft gesteld dat in de enige twee VN gebouwen waar wapens zijn gevonden, deze gebouwen al niet meer in gebruik waren. Je zou niet zo naïef overheidspropaganda moeten slikken. (En trouwens, wat dan nog als het waar zou zijn? Rechtvaardigt dat het bombarderen van scholen, ziekenhuizen, moskeeën, civiele infrastructuur en het doelbewust vermoorden van burgers?) En je enige antwoord op dit alles is een abstracte 'klassen-actie', zonder in te gaan op het feit dat Palestijnen in de bezette gebieden niet eens lid kunnen worden van je Histradut en deze geen Palestijnen binnen Israel vertegenwoordigt maar juist de Israelische aanvallen op de bezette gebieden steunt. Hoe stel jij je voor dat klassen-actie de isolatie van Gaza kan oplossen? Palestijnen uit de bezette gebieden wordt het juist onmogelijk gemaakt in Israël te werken, hoe kunnen ze dan samen met hun Israëlische klassen-broeders in actie komen? Je stelling dat BDS 'Joodse arbeiders' (ik neem aan dat je Israëlische arbeiders bedoelt, het zou je sieren als je dat onderscheid wist te maken) in de armen van het kapitalisme drijft is vergelijkbaar met wat er over de boycot tegen Zuid-Afrika gezegd werd (maar misschien dat je daar ook tegen was met het argument dat het witte arbeiders 'in de armen van het kapitalisme dreef'?). Je gaat er aan voorbij dat een grote meerderheid van de Israëli's de voortdurende onderdrukking van de Palestijnen al lang steunt, daar hadden ze BDS niet voor nodig. Het is oa. radicaal-links in Israël en Palestina dat BDS steunt, maar daar ga je ook aan voorbij, ondanks je holle oproep tot solidariteit met socialistische organisaties ter plekke. En net zoals je trouw je staatspropaganda over wapens verstopt in VN-gebouwen herhaalt, heb je je wijs laten maken dat dit een conflict is tussen Hamas en Israël - en niet de onderdrukking van het Palestijnse volk door de Israëlische staat. Je lijkt ook niet te beseffen dat TULIP georganiseerd is door mensen buiten Israël en Palestina en zelf stelt dat hun voornaamste doel het tegengaan van BDS – en niet vakbondswerk – is. Je lijkt ook niet te beseffen dat je ver rechts staat van centrum-links in Israel zelf, zelfs zij roepen niet op tot 'onvoorwaardelijke steun aan Israel'.

Er is een discussie te hebben over hoe socialisten zich op moeten stellen tov de Palestijnse beweging en bijv. Hamas (een organisatie die ikzelf niet beschouw als een bevrijdingsbeweging) maar dan moet je wel bereid om je een beetje te informeren over de situatie en geschiedenis.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.