3 December 2020

Solidariteit met Kobani! Steun het Koerdische verzet!

Op de solidariteitsbijeenkomst met Kobani in Amsterdam op 16 oktober werd door Grenzeloos, de Internationale Socialisten, Doorbraak en ReInform onderstaande solidariteitsverklaring gepresenteerd. We vragen iedereen om deze oproep te ondertekenen en verder te verspreiden. Ondertekenen kan via een e-mail naar redactie@grenzeloos.org. We roepen ook op tot financiële steun aan het verzet in Kobani en van de Koerdische beweging. Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekening NL25 INGB 0005 5716 38, t.n.v. Grenzeloos, o.v.v. “Kobani”.

De fundamentalistische extremisten van de zogenaamde Islamitische Staat (IS) hebben het bloed van duizenden aan hun handen. De regering van Irak is niet in staat geweest hen te stoppen en verzaakt in deze strijd. De Syrisch Koerdische Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD, Democratische Eenheidspartij) biedt echter hardnekkig verzet. Zij hebben vluchtende Ezidi’s gered en helpen met het organiseren van zelfverdedigingstroepen. Zij zijn het meest effectieve verzet tegen de terreur van IS gebleken. Al wekenlang valt IS de Koerdische stad Kobani aan die wordt verdedigd door de PYD en hun Arabische bondgenoten. Het moedige verzet van de verdedigers heeft tot nu toe een nieuw bloedbad voorkomen.

De Turkse regering heeft de grens gesloten en blokkeert versterkingen bestemd voor Kobani. De stad is aan drie zijden omsingeld door IS en bijna geen wapens bereiken de verdedigers. IS beschikt over meer geavanceerde wapens en de financiële steun van internationale fundamentalistische netwerken.
IS is erop uit om de autonome Koerdische regio’s in Syrië, bekend als Rojava, te vernietigen. In deze regio’s poogt de Koerdische beweging een samenleving op te bouwen die gebaseerd is op zelfbestuur en gelijkwaardigheid – ongeacht religie, nationaliteit of sekse. Een maatschappijvisie als deze is een bedreiging voor de extreem-rechtse IS en de chauvinistische Turkse regering van Erdogan.

De internationale gemeenschap, in de eerste plaats de Verenigde Staten en de Europese Unie, toont opnieuw dat de levens van Koerden en hun recht op zelfbeschikking geen prioriteiten zijn. Er is praktisch niets gedaan om Turkije onder druk te zetten om de grens te openen voor Koerden of om de opmars van IS te stoppen. De VS en de EU laten opnieuw zien enkel geïnteresseerd te zijn in het veilig stellen van hun eigen economische en geopolitieke belangen in de regio.

Wij, linkse activisten in Nederland, zijn ervan overtuigd dat de verdediging van Rojava en Kobani steun verdient. We beseffen dat we slechts een klein verschil kunnen maken, maar voelen ons verplicht om een concrete bijdrage te leveren. De afgelopen tijd hebben ondersteuners van de Koerdische beweging diverse solidariteitsacties georganiseerd. Wij steunen deze acties en roepen iedereen op om eraan deel te nemen.

De fundamentalistische terreur van IS kan het effectiefst lokaal worden bestreden, in een strijd tegen religieus sektarisme, racisme en nationalistisch chauvinisme. IS bestrijden vereist druk op de Turkse regering om te stoppen met hun pogingen om de fundamentalisten te gebruiken als wapen tegen de Koerdische beweging. De Turkse regering moet gedwongen worden om een einde te maken aan de gewelddadige repressie van de solidariteitsbeweging in Turkije.

Wij steunen de eis van de PYD en de internationale solidariteitsbeweging dat Turkije de grens opent, niet voor IS-strijders, maar voor versterkingen en voorraden naar Kobani. Net als de PYD wijzen wij elke interventie van het Turkse leger af om bijvoorbeeld een ‘bufferzone’ in de regio in te richten. Wij veroordelen het criminaliseren van de Koerdische beweging en de repressie in Turkije.

We roepen op tot financiële steun aan het verzet in Kobani en van de Koerdische beweging. Donaties kunnen worden overgemaakt naar bankrekening NL25 INGB 0005 5716 38, t.n.v. Grenzeloos, o.v.v. “Kobani”.

Al het geld zal worden gedoneerd aan de PYD die het het verzet in Kobani en Rojava organiseert. Zij zullen beslissen over hoe het geld besteed zal worden. De PYD is een legale organisatie – er is geen wettelijk bezwaar tegen steun.

Biji berxwedane Rojava! Lang leve het verzet van Rojava!

Ondertekenaars:
Grenzeloos
Internationale Socialisten
Doorbraak
ReInform
Gezi Solidarity NL

Aanvulling d.d. 27 oktober.

Inmiddels is de verklaring ook ondertekend door SAP België en de volgende personen:

J Vreer Verkerke; Ellen van Eijk; Karwan Fatah Black; Jeroen Altena; Dylan Paauwe; Asmakoni; Herrie Hoogenboom; Maureen van der Pligt; M.L. Sanders; Nelly Soetens.

Er zijn de volgende bedragen binnengekomen: collecte bijeenkomst IIRE €385,00; M.L. €10,00; A.P.€5,00; M.G. € 50,00; M.M.v.d.P. €50,00; R.R.K. €10,00; A.C. €50,00; Doorbraak €250,00; Grenzeloos €300,00, G.H.P. €30,00; S.L.W. €50,00.

Overgemaakt € 1190,00

Nieuw binnenkomende bedragen zullen zo snel mogelijk worden overgemaakt. Dit alles is natuurlijk niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een druppel.

 

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren