Floortje Dessing - op naar de volgende stap

Floortje Dessing is een wereldmeid. Letterlijk. Ze reist naar alle uithoeken van die wereld. Ook figuurlijk is ze een vrouw van deze wereld. Met durf en warme belangstelling voor de mens die ze in vaak verre streken ontmoet.

Voor haar lef, doorzettingsvermogen en interesse in de medemens heeft ze volkomen terecht met grote overmacht de Televizier ring in de wacht gesleept. Veel mensen houden van Floortje en wat ze doet.

Haar laatste topprestatie was een terugkeer naar Syrië. Acht jaar geleden bezocht ze dat land en filmde er steden, landschappen, bezienswaardigheden en, natuurlijk, de mensen daar. Vooral toeristisch boeiend. Nu filmde ze een grotendeels verscheurd en verwoest land. Met grote tegenstellingen. Op sommige plaatsen liggen de rijken nog altijd aan de rand van hun zwembad in de zon met een cocktail in de hand. Terwijl tegelijkertijd 'om de hoek' hele wijken in puin zijn geschoten en overlevenden verdwaasd rondscharrelen op zoek naar verwanten en voedsel. Floortje voert ons mee langs ruïnes van flatgebouwen en winkels in Damascus, Homs en Palmyra. Zó desolaat, zó troosteloos. En dan is Aleppo, waar de vernietiging het meest schrijnend is en almaar voortgaat, ditmaal voor Floortje onbereikbaar en buiten beeld gebleven.

Gruwen

Heel veel mensen in Nederland gruwden met Floortje Dessing mee. Syrië is bijna te erg voor woorden.
Is er wat aan te doen?
Ja!

Laten we eens kijken àchter de werkelijkheid van dit stukje wereld. Wie maken die wezenloze ellende van miljoenen mensen in Syrië mogelijk? Wie profiteren ervan?

Het is echt niet zo moeilijk één van de hoofdschuldigen te identificeren. De wapenhandel. Die moet worden aangepakt. Dát is na de onthutsing en verontwaardiging bij de beelden van Floortje Dessing de logische volgende stap.

Oorzaak aanpakken

In Nederland en Europa lijkt de betrokkenheid bij de burgeroorlog in Syrië beperkt tot de enorme stroom van vluchtelingen die hier een veilig heenkomen zoeken. We worden geconfronteerd met de gevolgen van die oorlog daar. Is dat alles? Nee! Helaas niet. We zitten hier ook vlakbij de oorzaak van het conflict ginder.

Een belangrijke speler daarbij is de wapenindustrie en in het verlengde daarvan de wapenhandel. Zij leveren 'de spullen', waarmee op gigantische schaal mensen en materieel worden verminkt.

Leveranciers

Het is bekend dat de voornaamste wapenleveranciers van het Assad regime zich bevinden in Rusland en Iran. Rusland was, nog voordat ze ging meevechten, goed voor 250 miljoen euro wapenverkopen aan Syrië. Iran voor een slordige 50 miljoen. Maar ook Europa en Amerika leverden 'apparatuur', vooral in de sfeer van communicatie-technologie. 1)

Als het gaat om de wapenbevoorrading van de Islamitische Staat (IS), dan komen wat andere landen op de voorgrond, maar ook deels dezelfde en uiteindelijk blijkt ook daarbij rechtstreekse westerse betrokkenheid. De wapens van IS komen grotendeels uit Libië, Saoedi-Arabië en Qatar. Tot voor kort (?) speelde NAVO bondgenoot Turkije eveneens een belangrijke rol. Maar laten we Saoedi-Arabië er eens uitlichten.

Stop!

De Saoedi's hebben de afgelopen tien jaar ongeveer voor 100 miljard euro aan wapens aangeschaft. De ultraconservatieve oliesjeiks die in eigen land nog altijd mensen kruisigen en onthoofden, hebben daarmee niet alleen de IS van wapens voorzien, maar ook zelf huisgehouden in vooral Jemen. Het meestal keurige NRC Handelsblad kopte op 13 december 2015: "Saoedi-Arabië richt ware slachting aan - met onze wapens." Recent werd bekend dat de Saoedi's zijn begonnen met het bombarderen van boerderijen in Jemen. In een land waar volgens de Verenigde Naties al 14 miljoen mensen leven op de rand van de hongersnood. Voor die 100 miljard heeft Saoedi-Arabië in Europa en de Verenigde Staten onder andere Airbus-helikopters, F-16's en Patriot-raketten aangeschaft. Wapens 'van ons' die nu dood en verderf zaaien in Syrië en Jemen.

Nederland óók rechtstreeks betrokken

Hebben 'wij' hier in Nederland wel iets met die wapenhandel te maken? Nou en of! Van de Nederlandse export is jaarlijks ongeveer één miljard euro 'besmet'. Enkele voorbeelden:
- Thales produceert en verkoopt vuurleidingen,
- De Schelde verhandelt marinevaartuigen,
- Stork levert onderdelen voor straaljagers en Joint Strike Fighters,
- Kennisinstituut TNO draagt bij aan onderzoek en ontwikkeling van wapens,
- Airbus (helikopters) heeft zelfs zijn hoofdkantoor in Leiden.

Daarenboven is er een flinke financiële betrokkenheid. Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren overal in bedrijven die betrokken zijn bij de productie en verkoop van wapentuig. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds loopt daarbij dit jaar nog steeds voorop met een belegging van 95 miljoen euro in Airbus, maar ook andere pensioenfondsen (Metalektro, Metaal en Techniek, Bouw) doen voor tientallen miljoenen mee. Mede dankzij diverse acties hebben dertien kleinere pensioenfondsen inmiddels dergelijke beleggingen stopgezet. Er kan dus wél wat aan gedaan worden.

In Nederland is er een organisatie die op dit vlak onderzoek doet en actie voert. Het is Stop de Wapenhandel, een organisatie met een zéér informatieve website op internet. Dus, wie na Floortje Dessing méér wil doen dan verzuchten "Erg hè", die kan daar zeker terecht. 2

1. Zie: www.sargasso.nl

Dit stuk verscheen eerder als commentaar op Solidariteit.

Dossier
Soort artikel
Reactie van:

franz bonsema

di, 11/29/2016 - 13:57

kapitalisme betekent hebzucht die op alle fronten tot oorlog leidt, met wapens, met handelsverdragen, met onverschilligheid voor sociale voorzieningen. het geld werkt tegen de mensen

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop