Kunnen we tegelijkertijd de biotechnologie van Bayer/Monsanto bestrijden en Cuba's Interferon Alpha 2B steunen?

Don Fitz - 
18.05.2020

Genetisch gemanipuleerde gewassen zijn een vorm van voedselimperialisme. Deze technologie stelt megabedrijven als Bayer (Monsanto) in staat om zaden te patenteren, boeren te lokken om ze te kopen met visioenen van hoge opbrengsten en vervolgens het vermogen van kleine boeren om te overleven te vernietigen.

Genetische manipulatie produceert een kunstmatige combinatie van planteneigenschappen die vaak leidt tot voedsel met minder voedingswaarde, terwijl het gezondheidsproblemen oplevert voor dieren en mensen die het eten. Het verhoogt de kosten van de voedselproductie, waardoor miljoenen boeren over de hele wereld in armoede vervallen en van hun land worden verdreven.

Grote agrarische bedrijven krijgen de controle over enorme hoeveelheden land in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, die ze gebruiken om de voedselvoorziening in de wereld te controleren en superwinsten te maken door de goedkope arbeid van degenen die voor hen werken, soms mensen die ooit eigenaar waren van hetzelfde land. Deze gewassen kunnen worden ontwikkeld in testen op open velden, waardoor het nieuwe stuifmeel de wilde verwanten van de gemanipuleerde gewassen kan besmetten.

Agro-industrieën die dit proces domineren hebben de middelen om te lobbyen bij twee delen van de overheid. Zij vertellen één overheidsinstelling dat hun planten geen veiligheidstests hoeven te doorstaan omdat ze ‘substantieel gelijkwaardig’ zijn aan reeds bestaande planten. Maar via de andere kant van hun mond stellen bedrijfsjuristen dat, verre van gelijkwaardig te zijn aan bestaande planten, de door hen ontwikkelde planten zo nieuw zijn dat ze patenten verdienen, waardoor bedrijven boeren kunnen aanklagen die zaden overhouden voor aanplant in het volgende seizoen.

Als inwoner van St. Louis, een echt plantage gebied van Monsanto (nu Bayer), heb ik aan tientallen demonstraties bij het wereldhoofdkantoor van het bedrijf deelgenomen en deze georganiseerd, evenals aan fora en conferenties. Het is noodzakelijk om het gebruik van biotechnologie door voedselbedrijven te vergelijken met dat van Cuba om te zien of ze hetzelfde zijn of fundamenteel verschillend.

Geneeskunde in Cuba

John Kirk's Health Care without Borders: Understanding Cuban Medical Internationalism (2015) levert een schat aan informatie op over Cuba's vroege gebruik van biotechnologie in de geneeskunde. Het is een arm land dat te lijden heeft onder de gevolgen van een blokkade door de VS, die de toegang tot materialen, apparatuur, technologieën, financiën en zelfs de uitwisseling van informatie bemoeilijkt. Dit maakt het opmerkelijk dat Cuba's onderzoeksinstituten zoveel belangrijke medicijnen hebben geproduceerd.

Zelfs een gedeeltelijke lijst is indrukwekkend. Het gebruik van Heberprot B voor de behandeling van diabetes heeft het aantal amputaties met 80 procent verminderd. Cuba is het enige land dat een effectief vaccin tegen bacteriële meningitis van het type B heeft ontwikkeld en het land heeft het eerste synthetische vaccin voor Haemophilus influenza type B (Hib) ontwikkeld, dat bijna de helft van de meningitisbesmettingen bij kinderen veroorzaakt. Het heeft ook het vaccin Racotumomab tegen ontwikkelde longkanker geproduceerd en is begonnen met klinische tests voor Itolizumab om ernstige psoriasis (een huidziekte) te bestrijden.

Verreweg het bekendste succes van de Cubaanse biotechnologie was bij een uitbraak van knokkelkoorts in 1981, toen de onderzoekers ontdekten dat de ziekte bestreden kon worden met Interferon Alpha 2B. Hetzelfde geneesmiddel werd tientallen jaren later van vitaal belang als mogelijke behandeling voor COVID-19. Interferonen signaleren eiwitten die kunnen reageren op infecties door het versterken van de antivirale verdediging. Op deze manier verminderen ze de complicaties die de dood kunnen veroorzaken. De in Cuba ontwikkelde interferonen hebben ook hun nut en veiligheid bewezen bij de behandeling van virusziekten zoals hepatitis B en C, gordelroos en hiv en aids.

Een verhaal van twee technologieën

Er zijn duidelijke verschillen tussen de bedrijfsbiotechnologie voor voedsel en de Cubaanse gezondheidsmedicijnen. In de eerste plaats produceren bedrijven voedsel dat niet gezonder is dan het niet-gemanipuleerde voedsel dat het vervangt. Cuba's biotechnologie verbetert de menselijke gezondheid zozeer dat tientallen landen hebben gevraagd om Interferon Alpha 2B.

Ten tweede verdrijft de productie door de voedingsindustrie mensen van hun land terwijl het een paar investeerders zeer rijk maakt. Niemand verliest zijn of haar huis als gevolg van de Cubaanse medische vooruitgang.

Ten derde bevordert het voedselimperialisme de afhankelijkheid, maar Cuba bevordert de medische onafhankelijkheid. Terwijl de bedrijfsbiotechnologie geld onttrekt aan arme landen door het monopoliseren van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), streeft Cuba ernaar om zo goedkoop mogelijk medicijnen te produceren.

Patenten voor de vele medische innovaties zijn in handen van de Cubaanse regering. Er is geen stimulans om de winst te verhogen door schandalig hoge prijzen te vragen voor nieuwe medicijnen - deze medicijnen komen voor Cubanen beschikbaar tegen veel lagere kosten dan in een op de markt gebaseerd gezondheidszorgsysteem als dat van de Verenigde Staten. Dit heeft een grote invloed op het Cubaanse medische internationalisme. Het land levert medicijnen, waaronder vaccins, tegen een prijs die laag genoeg is om humanitaire campagnes in het buitenland haalbaarder te maken. Het gebruik van synthetische vaccins voor meningitis en longontsteking heeft geleid tot de immunisatie van miljoenen Latijns-Amerikaanse kinderen.

Een andere kant van Cuba's medische biotechnologie is ook onbekend in de bedrijfswereld. Dit is de overdracht van nieuwe technologie naar arme landen, zodat zij zelf geneesmiddelen kunnen produceren en niet afhankelijk zijn van de aankoop van geneesmiddelen uit rijke landen. De samenwerking met Brazilië heeft geresulteerd in meningitisvaccins tegen een kostprijs van 0,95 dollar in plaats van 15 tot 20 dollar per dosis. Cuba en Brazilië werkten samen aan verschillende andere biotechnologieprojecten, waaronder Interferon Alpha 2B, voor hepatitis C, en recombinante menselijke erythropoëtine (rHuEPO), voor bloedarmoede veroorzaakt door chronische nierproblemen.

In perspectief

Het grotere plaatje is dat technologie niet ‘waardevrij’ is - ze weerspiegelt sociale factoren in de ontwikkeling en het gebruik ervan. Kerncentrales hebben militaire krachten nodig om zich te beschermen tegen aanvallen, waardoor ze aantrekkelijk zijn in elke samenleving die wordt gedomineerd door mensen die een hoge mate van geweld gebruiken om afwijkende meningen te onderdrukken.

De marktkrachten binnen het kapitalisme selecteren technologieën die winstgevend zijn, zelfs als ze destructief zijn voor het menselijk welzijn. Natuurlijk komen medicijnen zoals antibiotica de mensheid ten goede, zelfs als hun oorspronkelijke doel winst voor de farmaceutische reuzen was.

Op andere momenten worden producten die de samenleving als geheel schade toebrengen, nagestreefd omdat ze de bedrijfswinsten vergroten door de vakbonden te verzwakken. Plantage- en oogstapparatuur is gebruikt om de organisatie-inspanningen van landarbeiders te ondermijnen. In het midden van de jaren 1880 nam het bedrijf Chicago McCormick nieuwe spuitgietmachines in bedrijf die door ongeschoolde arbeiders konden worden bediend. Het bedrijf gebruikte ze om geschoolde arbeiders van de National Union of Iron Molders te vervangen.

Dure technologieën kunnen kleine concurrenten vernietigen, zodat grote bedrijven met meer kapitaal de markt beter kunnen controleren. Geen enkel geval is duidelijker dan het gebruik van GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) in de landbouw. Door  marktcontrole (waardoor niet-GGO-zaden niet beschikbaar zijn), financieel terrorisme (zoals rechtszaken tegen boeren die zich verzetten) en de pesticideverslaving, hebben GGO-reuzen zoals Bayer (Monsanto) de kosten van de voedselproductie doen stijgen. Dit vernietigt het levensonderhoud van kleine boeren over de hele wereld en maakt de grote boeren die overblijven tot halve loopjongens van deze multinationale heren van zaden en pesticiden.

Hoewel een eeuw hen scheidde en ze verschillende soorten arbeid beïnvloedden, hebben de acties van McCormick en Bayer (Monsanto) iets gemeen. Ze maakten allebei gebruik van nieuwe technologie die resulteerde in minder gewenste producten, maar meer winst.

Omdat ze een onschatbaar wapen tegen de vakbond waren, gebruikte McCormick gietmachines die inferieure gietstukken produceerden die de consument meer kosten. GGO's in de landbouw resulteren in een lagere kwaliteit van het voedsel. Omdat tweederde van de GGO's ontworpen is om planten te creëren die giftige pesticiden zoals Roundup [nu ook van Bayer] kunnen verdragen, nemen de residuen van pesticiden toe met het gebruik van GGO's.

GGO's worden ook gebruikt om de productie van maïssiroop te verhogen, die een groeiende hoeveelheid verwerkt voedsel zoet maakt en zo bijdraagt aan de zwaarlijvigheidscrisis. Tegelijkertijd bevatten voedingsmiddelen die ontworpen zijn om uniform te zijn, het transport te overleven en een langere houdbaarheid te hebben, minder voedingswaarde. Het gebruik van GGO's in de industriële landbouw is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het verschijnsel dat mensen tegelijkertijd te zwaar en ondervoed zijn.

Cuba's gebruik van biotechnologie om medicijnen te creëren staat in schril contrast met zowel McCormick als Bayer (Monsanto). De medicijnen, met name Interferon Alpha 2B, worden gebruikt om mensen te helpen ziekten te overwinnen. Ze zijn  gemaakt om te delen over de hele wereld en niet om mensen tot grotere armoede te drijven. Om een onderscheid te kunnen maken tussen de biotechnologie van Bayer (Monsanto) en Cuba moet men het verschil begrijpen tussen bio-imperialisme en biosolidariteit. Het Imperialisme onderwerpt. Biosolidariteit geeft kracht.

Don Fitz (fitzdon@aol.com) is redacteur van  Green Social Thought waar een versie van dit artikel voor het eerst verscheen. Gedeelten van dit artikel zijn afkomstig uit zijn aanstaande boek, Cuban Health Care: The Ongoing Revolution, dat in juni 2020 door Monthly Review Press zal worden gepubliceerd.

Dit artikel verscheen op de site Links International Journal of Socialist Renewal. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.