Solidariteitsprotesten met vluchtelingen in acht steden op Wereldvluchtelingendag (20 juni)

16.06.2020

In tenminste negen steden vinden op zaterdag 20 juni (Wereldvluchtelingendag) protesten in solidariteit met vluchtelingen plaats, op initiatief van Comité 21 Maart en Stop the War on Migrants. De protesten richten zich tegen repressie tegen vluchtelingen en de extra problemen ten gevolge van de corona-pandemie en overheidsreacties daarop. Vanaf 14 uur wordt er actiegevoerd in Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, en Wageningen. Lokale groepen geven hun eigen invulling aan het protest, zo wordt in Amsterdam een manifestatie gehouden op het Museumplein. 

Voor migranten en vluchtelingen is het leven in 'normale' tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige corona-pandemie wordt dit alleen maar erger. Migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen op migranten te escaleren en xenofobie op te voeren. De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is. 

In detentiecentra in Rotterdam en op Schiphol worden migranten langdurig op cel gehouden, en in nauw contact met mogelijk geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden werd de noodopvang voor migranten gesloten. In Zoutkamp is gedreigd op met corona besmette asielzoekers te schieten als ze naar buiten gaan. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, op zee achtergelaten of met geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië. Arbeidsmigranten worden gedwongen te werken en wonen onder onveilige omstandigheden. Zoals in de vleesverwerkende industrie. 

De groepen die op 20 juni in actie komen willen dat detentiecentra gesloten en deportaties gestopt worden. Alle vluchtelingen en migranten moeten worden gelegaliseerd, en zoals iedereen, recht krijgen op huisvesting, gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden. De militarisering van en pushbacks aan de Europese grenzen dienen stopgezet te worden, en reddingsacties op de Middellandse Zee moeten hervat worden. Nederland zou daarnaast onmiddellijk opvang moeten bieden aan alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. 

Deelnemende steden zijn:

–    Amersfoort, Varkensmarkt

–    Amsterdam, Museumplein

–    Enschede, Stationsplein

–    Leiden, Stationsplein

–    Rotterdam, Detentiecentrum Rotterdam, Portellabaan 7

–    Tilburg, plein naast Concertzaal, hoek Schouwburgring en Bisschop Zwijssenstraat

–    Utrecht, Domplein

–    Wageningen, nader bekend te maken. 

Al deze protesten beginnen om 14.00 uur. 

In het kader van de Nacht voor de Vluchteling is er voor dit jaar vanwege Corona een app ontwikkelt om lokale wandelingen te organiseren en daarbij sponsoren te zoeken. Zie deze website

Voor updates, zie de Facebook-pagina met het overzicht van protesten.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.