Zijn nieuwe onderzeeboten echt nodig?

In de vandaag gepubliceerde onderzoekspaper 'Onderzeeboten, nodig?' zet Stop Wapenhandel vanuit een kritisch perspectief op een rijtje welke discussies er spelen rond de beoogde aanschaf van nieuwe onderzeeboten. Anders dan industrie en marine doen voorkomen is de onderzeebootcapaciteit niet uniek en zijn alternatieven voorhanden.

De huidige vier Nederlandse onderzeeboten van de Walrus-klasse zijn in de tweede helft van het volgende decennium aan het eind van hun levensduur. Officieel wordt de noodzaak van nieuwe onderzeeboten onderzocht, maar de marine wil ze gewoon hebben. Ook de Nederlandse marine-industrie vindt dat een goed idee; het zou een forse financiële impuls geven. Er is een grootschalig voorbereidingstraject in gang gezet, inclusief een forse militaire en industriële lobby.

Voor nieuwe onderzeeboten zal de defensiebegroting mogelijk verder omhoog moeten. In hoeverre is onderzeebootcapaciteit nodig? Hoe objectief zijn de deskundigen en vindt de besluitvorming wel open plaats?

De paper 'Onderzeeboten, nodig?' is de tweede in een serie over de lobby van de Nederlandse marine-industrie. De eerste verscheen in september 2017 onder de naam 'LCF fregatten en het nucleair evenwicht'

Hier te lezen als PDF

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop