29 September 2020

Havenarbeiders weigeren wapens te laden voor Saoedi-Arabië

De afgelopen weken zijn de pogingen om munitie voor Caesar kanonnen en andere wapens naar Saoedi-Arabië te verschepen tegengehouden door havenarbeiders in drie verschillende havens in Frankrijk en Italië.

Begin mei werd deze levering voor het eerst verhinderd door een demonstratie op de kade in Le Havre  door de weigering van de havenarbeiders om de wapens te laden. Het schip zou er op 9 mei aanleggen. Op 20 mei weigerden Italiaanse vakbonden uit protest tegen de oorlog die Riad in Jemen voert, om goederen te laden op een Saoedisch schip dat wapens vervoert Zij verklaarden dat ze weigeren medeplichtig te zijn aan de misdaden die in Jemen worden begaan. De havenarbeiders gingen in staking en weigerden te werken totdat het schip de haven van Genua verliet.

Eind mei werd opnieuw een Saoedisch vrachtschip verhinderd de lading met Caesar-kanonnen te laden na de mobilisatie van de havenarbeiders in de haven van Marseille-Fos. De vakbond CGT, waarin de havenarbeiders zijn georganiseerd, heeft een verklaring uitgegeven waarin deze beslissing wordt gerechtvaardigd en waarin met name wordt verklaard dat ‘zij trouw aan hun geschiedenis en waarden van vrede [....] geen wapens of munitie zullen laden voor welke oorlog dan ook‘.

Overgenomen van International Viewpoint.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren