10 April 2021

Jouw boosheid is niet mijn boosheid

“Dezelfde mensen die “rot op naar je eigen land" naar mij roepen willen dat we samen gaan rellen.”

Ik ben via de app uitgenodigd om te gaan rellen in Amsterdamse Poort, Amsterdam Zuidoost. In de Bijlmer, in mijn eigen buurt. Hierbij mijn antwoord:

Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn er mensen de straten opgegaan, om naar eigen zeggen, voor hun rechten en die van ons allen op te komen. Tijdens de demonstraties tegen de coronamaatregelen van afgelopen jaar, vreedzaam of gewelddadig, heb ik niets vernomen over black issues zoals het afschaffen zwarte piet, het aanpakken van institutioneel anti-zwart-racisme en het bevechten van kansenongelijkheid. Feitelijk wordt er zelfs wanneer men niet relt tegen de coronamaatregelen, tegen ons geprotesteerd. Waarbij het nodige racisme en fysiek geweld komt kijken, door onder andere de Gele Hesjes, Pegida, PVV’ers, FvD’ers en andere extreme groeperingen.

Afijn! Ik ben dus uitgenodigd om mee te rellen, maar ik zie vooral mensen die tegen de positieverbetering zijn van zwarte mensen. Men schrijft ‘ze pakken ons land van ons af’ naar een zwart persoon. Bedoel je soms het land waarin ik dag in dag uit moet horen dat ik het moet verlaten? Hoe kan je mij het hele jaar door toeschreeuwen dat ik naar mijn eigen land in de rimboe moet, maar nu je een zachte beperking voelt, is het opeens ons land? Als we Covid-19 onder de duim hebben, is het dan nog steeds 'ons land'?

Je komt uit de andere kant van het land, uit een andere provincie of een ander stadsdeel en je vraagt van mij om de zuurverdiende auto’s van mijn buren in de fik te steken en Black Owned Businesses aan te vallen. Voor wie doe ik het? Wie heeft er baat bij als de avondklok wordt teruggedraaid? Ga je opeens stoppen met zwarte mensen belachelijk maken en dehumaniseren tijdens Sinterklaasoptochten, carnaval en andere zogenaamde ‘feestelijke momenten’? Ga je opeens stoppen te zeggen ‘All Lives Matter’, wanneer wij zeggen ‘Black Lives Matter’? Als de avondklok wordt ingetrokken, krijgen we dan zwarte politieke vertegenwoordigers in de Tweede Kamer? Gaan zwarte kinderen gelijke kansen op onderwijs krijgen in de samenleving? Ga je naast ons staan wanneer wij zeggen ‘weg met JP Coen’, ‘weg met zwarte piet’, ‘no justice, no peace’ of ga je terug naar je witte bubbel en mogen mijn buren en ik de scherven opruimen?

Nederland, je hebt mij in heldere en niet mis te verstane woorden laten weten dat ik hier slechts op bezoek ben. Ook al ben ik het hier niet mee eens en ben ik samen met mijn gezin net zo Nederlands als andere gezinnen, en ook al weet ik dat er witte mensen zijn die er anders over denken, heel veel witte Nederlanders denken zo. Daarom moeten zwarte mensen en mensen van kleur constant bevestigen waar ze nou echt vandaan komen. In de ogen van vele witte mensen zijn zwarte mensen tweederangsburgers en ik heb geleerd: wanneer het huis van de meester in de fik staat, staat ons huis niet in de fik.

Want wat vraag je eigenlijk van mij? Moet ik nu met mensen die mij haten zij aan zij gaan rellen/protesteren: dezelfde mensen die, wanneer ik voor mijn rechten op kom, tegen mij schreeuwen: ‘Rot op naar je eigen land’, of die bijna jaarlijks mijn dierbaren, waaronder mijn kinderen bedreigen?

Fok dat. Jouw boosheid is niet mijn boosheid. Als jouw rechten pas zijn geschonden bij het instellen van een avondklok, zegt dat genoeg over hoe geprivilegieerd jij bent. Zeggen dat wij (zwart en wit) onze rechten kwijtraken, laat mij zien dat je geen benul hebt van wat echte onvrijheid is. Jij vecht zodat je ‘s avonds naar buiten kan, maar vergeet dat het ‘s avonds voor veel zwarte mensen, met name zwarte LHBT'ers en vrouwen, helemaal niet veilig is. Als ik wit was zou ik ook naar buiten willen, je wordt immers niet geconfronteerd met politiegeweld en etnisch profileren, je wordt niet door een random hondeneigenaar aangesproken met “Zoek je iemand?’ Als je wit bent, voelt de avondklok die ingesteld wordt om zoveel mogelijke mensen gezond te houden als onrecht, als je zwart bent heb je geen pandemie of avondklok nodig, om te weten dat je geen rechten hebt.

Alle ouders in Zuidoost wil ik verzoeken om thuiswonende kind(eren) (tiener of jongvolwassen) thuis te houden. Houd je kind thuis, geef ze liefde en laat ze weten dat de strijd voor zwarte emancipatie niet te vergelijken is met de strijd om restaurants en café’s open te houden, die ons in veel gevallen niet eens binnen willen. Natuurlijk raakt deze zogenaamde intelligente avondklok zwarte mensen ook. En hoe! Echter, dit gevecht is begonnen met voornamelijk witte mensen die ‘onrechtvaardige wetten’ niet gewend zijn. Dezelfde mensen die agenten toejuichen wanneer die op ons inslaan tijdens vreedzame demonstraties.

Beste zwarte jeugd en jongvolwassenen, beste broertjes en zusjes: het is aantrekkelijk, aanstekelijk, maar wij hebben genoeg issues met de politie en genoeg op ons bord om ons op te centreren tijdens deze witte woedeaanval. Je wilt naar buiten, nieuwe schoenen of PS5 scoren, maar denk hieraan: alle witte kinderen en volwassenen komen veilig thuis en zij die opgepakt zijn, mogen gewoon solliciteren voor een baan en hebben hier weinig tot geen last van.

Voordat jij vanavond je huis verlaat, wil ik dat je jezelf de volgende vraag stelt: kan jij hetzelfde over jezelf zeggen?

Overgenomen van de facebookpagina van Jerry King Luther Afriyie 

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren