De Grieken bloeden opdat de banken bloeien

'De Grieken moeten bloeden', verklaarde minister Jan Kees de Jager meer dan eens. En hij heeft zijn zin gekregen. De Grieken bloeden en lijden. Steeds meer Grieken leven in bittere armoede, de gezondheidszorg wordt afgebroken, sociale voorzieningen verdwijnen, het land wordt uitverkocht aan de meest biedende. De Grieken bloeden, en als het aan de de Jagers van Europa ligt zullen ze nog veel meer bloeden.

De banken, pensioenfondsen en andere financiële instellingen zijn Griekenland te hulp gekomen en hebben ‘vrijwillig’ 107 miljard euro van de Griekse schuld kwijtgescholden, is het verhaal dat breed in de media wordt uitgemeten. In werkelijkheid betekent deze kwijtschelding dat Europese banken en financiële instellingen voor Griekse obligaties waar ze oorspronkelijk 100 euro voor hebben betaald, nu 46,50 euro krijgen – dit terwijl deze op de markt tussen de 15 en 30 euro waard zijn. De oude obligaties worden ingeruild voor waardepapieren met een veel grotere zekerheid. De banken zijn de spekkopers. Zij hebben een deel van het geld waarmee ze in 2008 en 2009 werden gered gebruikt om Griekse obligaties te kopen. Daar hebben ze enorme bedragen op verdiend. Griekenland was immers een economisch zwak land, met een zeker risico, dus moesten er hogere rentes worden berekend om het risico af te dekken. Nu Griekenland niet meer kan betalen moeten de risico's voor de banken natuurlijk wel worden afgedekt, met belastinggeld van de Europese burgers. Griekenland krijgt een nieuwe lening van de trojka (de EU, het IMF en de ECB) van 130 miljard euro. Die lening is niet bedoeld om het lijden van de Griekse bevolking te bestrijden, of om de economie er weer bovenop te brengen. Nee, die lening is bedoeld om schulden af te betalen en de banken te steunen. Zo worden dus weer private vorderingen van Europese, en met name Duitse en Franse, banken en financiële instellingen afgekocht met gemeenschapsgeld.

De positie waarin Griekenland zich nu bevindt is te vergelijken met die van een groot aantal landen in Zuid Amerika en Afrika in de jaren tachtig. Die zaten toen ook gevangen in wat genoemd werd de ‘schuldenklem’. Door hun schulden, en vooral door de steeds verder oplopende rentelast van die schuld, werden ze gegijzeld door de schuldeneisers. Af en toe werd er iets van de schulden kwijtgescholden, want om er zeker van te zijn dat iemand je geleende geld terug kan betalen, moet je hem wel in leven houden.

En om te zorgen dat hij blijft betalen moet ook de politieke druk tot ongekende hoogten worden opgevoerd. Griekenland is onder curatele geplaatst. Niet het parlement maar de trojka maakt er de dienst uit. Niet de Griekse bevolking maar de financiële instellingen bepalen waar het geld aan wordt besteed. Verkiezingen zijn in Griekenland nog niet afgeschaft, maar ze zijn wel irrelevant verklaard, net als in de andere Europese landen met economische problemen. Het maakt niet meer uit welke partij bij de verkiezingen aan de macht komt, zowel regeringpartijen als oppositiepartijen hebben zich van tevoren neer te leggen bij het Europese dictaat. Als het aan Brussel ligt wordt overal in Europa in de grondwet vastgelegd dat het begrotingstekort niet meer dan de heilige drie procent mag zijn. De Europese democratie is teruggebracht tot het dictaat van de financiële markten. De Grieken moeten bloeden opdat de banken kunnen bloeien. En dat recept geldt niet alleen voor Griekenland. Als het aan de de Jagers van Europa ligt geldt dat voor heel Europa van Zuid tot Noord. Griekenland is nog slechts het voorbeeld van wat velen in Europa te wachten staat. Maar gelukkig is Griekenland ook een voorbeeld van het verzet, van de opstand tegen de dictatuur van de vrije markt. We kunnen veel leren van de Grieken, laten we dat ook doen.

Tags
Dossier

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop