‘De Palestijnse strijd en de oorlog hebben veel met elkaar te maken’

Het begin van ‘Jongeren voor Palestina’ ligt bij een benefietconcert voor Palestina dat eind september vorige jaar in het Oosterpark in Amsterdam werd georganiseerd. Voor de 22-jarige Saida was dat de eerste ‘politieke’ activiteit waaraan ze deelnam. ‘Ik was vroeger helemaal niet zo politiek geïnteresseerd, laat staan dat ik me met de situatie in Palestina bezig hield. Maar op een gegeven moment zag ik televisiebeelden van een Palestijnse jongen die door Israëlische militairen werd doodgeschoten. Dat raakte me. Toen ben ik me er meer in gaan verdiepen en kwam ik erachter dat het conflict tussen Israël en het Palestijnse volk niet van vandaag of gister stamt, maar al dertig jaar aan de gang is. Ik hoorde van het benefietconcert in Amsterdam en met een paar vriendinnen uit Zeist, waar ik woon, zijn we daar toen naar toe geweest.
Daar kwamen we in contact met een aantal jongeren uit Amsterdam, net als wij van Marokkaanse afkomst. Op initiatief van mensen van het Nederlands Palestina Komitee zijn we later bij elkaar gekomen om te kijken of we niet ook andere activiteiten konden organiseren. Daaruit is JvP voortgekomen. Inmiddels hebben we twee succesvolle bijeenkomsten georganiseerd en zijn we bezig met het opzetten van groepen in verschillende plaatsen.’

Marokaanse jongeren
Jullie zijn allemaal Marokkaanse jongeren in JvP? ‘Ja, op dit moment wel, maar we hebben ook contact met Palestijnse- en met andere jongeren. Het is niet zo dat we speciaal een Marokkaanse groep willen blijven, maar het is natuurlijk wel een feit dat onder Marokkaanse jongeren en in het algemeen jongeren uit Arabische of islamitische landen er een grote belangstelling is voor de situatie in met Midden Oosten. Kijk, wij Marokkanen hebben tegenwoordig allemaal een schotel en kijken naar Arabische programma’s. Daarin wordt veel aandacht besteed aan de Palestijnse zaak. En op een andere manier dan in de Nederlandse media, die toch nog steeds behoorlijk pro-Israëlisch zijn.’
Zijn jullie de jongerenorganisatie van het Palestina Komitee? ‘In zekere zin functioneren we wel zo’, beaamt Saïda, ‘maar’ voegt ze er aan toe, ‘wel op zekere afstand, op onze eigen manier. Niet dat er politieke meningsverschillen zijn tussen ons en het komitee maar we hebben wel een andere manier van werken. Het komitee bestaat hoofdzakelijk uit autochtone Nederlanders die zich vaak al heel lang met Palestina bezig houden. Wij hebben daar erg veel respect voor, maar wij pakken de zaken gewoon anders aan. Bij onze eerste activiteit stelden wij voor om sponsors te werven. De mensen van het Nederlands Palestina Komitee waren daar zeer sceptisch over. ‘Het lukt nooit om sponsors te krijgen voor een activiteiten voor Palestina’, zeiden ze. Wij zijn toch aan de slag gegaan en binnen de kortste keren hadden we een aantal sponsors: een Turkse bakker; een Marokkaanse muziekhandel en dergelijke. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je je sponsors zoekt.
Ook de manier waarop wij onze activiteiten inrichten is anders dan in links Nederland gebruikelijk is. Onze eerste bijeenkomst stond bijvoorbeeld in het kader van de Ramadan. Zoals je weet is de Ramadan voor moslims een periode van bezinning, van nadenken over je verantwoordelijkheid in de wereld. In dat kader hebben wij een bijeenkomst georganiseerd met een spreker uit Palestina die sprak over zijn dagelijkse ervaringen met de Israëlische bezetting. Daar kwamen wel ruim tweehonderd mensen op af.
Een ander verschil is dat wij op bijeenkomsten altijd zorgen dat er gratis hapjes zijn. Nederlanders vragen dan altijd wat dat kost. Wij leggen dan uit dat die gratis zijn maar dat we wel graag een bijdrage in de kosten willen hebben. Zo collecteren we dan ook voor steun aan Palestina. Daar halen we best veel geld mee op.’
Waar gaat dat geld naar toe? Tot nu toe hebben we geld opgehaald voor de internationale organisatie Islamic Relief, maar nu willen we direct projecten in Palestina gaan steunen. We denken bijvoorbeeld aan steun aan de universiteiten.’

Anti-oorlogsbeweging
Jullie zijn ook actief in de anti-oorlogsbeweging. ‘Ja, we hebben bij de twee demonstraties tegen de oorlog een Palestinablok gevormd, want volgens ons heeft de strijd in Palestina en de oorlog tegen Irak veel met elkaar te maken.
Hoe zien jullie dat verband dan? ‘Wij zijn sowieso tegen de oorlog. We zijn tegen Bush en tegen de oorlog. Als Bush zijn zin krijgt komt er in Irak een pro-Amerikaans regime, daar zijn wij niet voor. Natuurlijk zijn wij ook niet voor Saddam Hoessein, die moet ook weg, maar niet op de manier die Bush wil.
Wij zijn een Palestina-organisatie, dus wij kijken in de eerste plaats naar Palestina. Dan zie je dat Sharon steeds harder en wreder optreedt tegen de Palestijnen en dat hij daarvoor steeds de steun van Bush krijgt. Ben ik niet voor. De Amerikaanse politiek ten aanzien van Israël en van de Palestijnen is op hetzelfde gericht. Er is ook een directe band. Als de oorlog tegen Irak losbarst zal alle aandacht van de media daar naar uitgaan en kan Sharon in de bezette gebieden zijn gang gaan. Hij zal zich zeker gesteund voelen door een oorlog tegen Irak en zijn politiek tegen de Palestijnen versterkt doorvoeren.
Daar willen we aandacht voor vragen en dat willen we helpen voorkomen. Daarom lopen we mee met de anti-oorlogsdemonstraties en vormen we daarbinnen een speciaal ‘Palestinablok’.

Plaatselijke groepen
Wat zien jullie als verder perspectief voor jullie organisatie? Saïda: ‘We hebben nu een kleine kerngroep van zeven meiden die als een soort bestuur functioneren. In eerste instantie waren er ook een aantal jongens bij. Die leken eerst heel sterk betrokken bij Palestina maar dat bleek later toch erg tegen te vallen, uiteindelijk deden ze niets.’ Om daar half lachend aan toe te voegen: ‘Meiden zijn gewoon veel serieuzer dan jongens’.
Daaromheen hebben we een hele lijst van mensen die we via een nieuwsbrief op de hoogte houden en die op onze activiteiten komen. Daarnaast hebben we hele goeie contacten met de jongeren van Second Generation die onder andere de website Free Palestina hebben, die wij kunnen gebruiken. We hebben ook contact met Palestijnse jongeren, bezoeken allerlei vergaderingen en werken samen met plaatselijke afdelingen van het Palestina Komitee, bijvoorbeeld in Vlaardigen en Den Haag. In Utrecht zijn we bezig om een plaatselijke groep op te richten en ook in verschillende andere plaatsen willen we dat doen. Op die manier willen we steeds meer jongeren bereiken en betrekken bij de strijd voor een vrij Palestina.
Want we hebben geen zin om nog langer te moeten kijken naar beelden van Palestijnse jongeren die door het Israëlische leger doodgeschoten worden, of Palestijnse wijken die door Israëlische tanks en bulldozers plat worden gewalst.’

Meer info over Jongeren voor Palestina: jongerenvoorpalestina@hotmail.com

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop