22 September 2020

Nicaragua – Daniel Ortega: De macht tegen elke prijs

Met 35% van de stemmen – bijna 38% volgens een bijna definitieve telling – en een voorsprong van negen punten op de nummer twee is Daniel Ortega verzekert van het presidentschap van Nicaragua. Dit bleek al tijdens de eerste telronde op dinsdag 5 november. Ortega zijn campagne draaide om nationale verzoening, religieuze sentimenten en een terugkeer naar traditionele normen en waarden.

Het is moeilijk om in het huidige FSLN, wiens voorman nu opnieuw aan de macht komt, de revolutionaire partij van weleer te herkennen die in 1979 Somoza verjoeg, het volk aan de macht bracht en onder zeer moeilijke omstandigheden het Noord-Amerikaanse imperialisme trotseerde.
Al jaren lang zakt de top van het FSLN steeds verder weg in corruptie, zelfverrijking en akkoordjes met rechts. Het FSLN speelde een beslissende rol in het parlement bij het aannemen van wetten welke verzekeren dat toekomstige regeringen de neoliberale politiek verder zullen zetten. Ortega was de grootste pleitbezorger van het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten en het waren Sandinistische parlementsleden die, op de vooravond van de verkiezingen, het initiatief namen tot afschaffing van het recht op abortus om therapeutische redenen.
Om de Nicaraguanen nog beter te overtuigen van zijn politieke en religieuze bekeering koos Ortega als running mate een rijke zakenman en voormalige leider van de Contra's, het instrument waarmee de VS tijdens de revolutionaire periode poogden de Sandinistas omver te werpen .
Maar ondanks deze overtuigende bewijzen van zijn bekering heeft Ortega nog niet alle delen van rechts weten te overtuigen. In de ogen van de VS heeft hij de zonde begaan dat hij de steun van Hugo Chávez accepteerde. En zonder twijfel ook de zonde dat hij campagne voerde voor een partij wiens leden, ondanks de dramatische politieke aftakeling van het FSLN, nog steeds dagelijks strijd voeren tegen het losgeslagen neoliberalisme.

Dit commentaar verscheen oorspronkelijk in Rouge, de krant van de Franse LCR.

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren