26 May 2020

Venezuela: sluiting soapzender zwaktebod

"RCTV bereidt een nieuwe coup voor, meent Chávez. Toppresentator Miguel Angel Rodriguez zei vorige maand dat het ‘nuttig zou zijn als de president verdwijnt’. Hoe, wist hij ook. ‘Als de grondwet het recht op rebellie erkent, waarom zouden we dan de strijdkrachten niet gebruiken om die uit te voeren?(Website Volkskrant 29 mei 2007)"

De Venezolaanse president Chávez heeft besloten de licentie van de RCTV niet te verlengen. RCTV is een van de drie commerciele zenders (de andere zijn Venevision en Televen) die de militaire coup in 2002 politiek steunden waarbij Chávez tijdelijk was afgezet. De RCTV deed dit door vervalste televisiebeelden uit te zenden waardoor het leek alsof de politie met scherp zou hebben geschoten op anti-Chávez demonstranten. Dit was de directe aanleiding voor de coupplegers om "de orde te herstellen."

Tegenwoordig worden vileine anti-Chávez programma's afgewisseld met populaire soap- en sportprogramma's. De RCTV kan nu slechts via kabel en sateliet uitzenden maar niet meer via de publieke TV-zenders. In plaats van de RCTV komt er nu een tweede overheidszender. De andere anti-Chávez zenders Venevison en Televen kunnen gewoon op de oude manier uit blijven zenden. Daarnaast zijn er naast kranten en radio en internet nog zo'n 60 a 70 andere meer lokale TV en radiozenders die vaak ook anti-Chávez zijn. Met de persvrijheid valt het dus nog wel mee.

In de wereld worden heel wat krokodillentranen geplengd over deze opstelling van Chávez. Door de VS en alle andere westerse landen wordt de weigering om de licentie te verlengen alom veroordeeld als een aanval op de persvrijheid. Dit is natuurlijk ronduit hypocriet. De door de VS gesteunde coup in 2002 waarbij de democratisch gekozen president Chávez werd afgezet zette als eerste de regeringszenders op zwart waarna alle commerciele zenders onmiddelijk de zelfbenoemde onwettige regering steunden. Toen werd niets vernomen van de westerse wereld over de persvrijheid.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat alleen de allerijksten zich kunnen veroorloven een TV-zender te starten en op die manier defacto een monopolie op de informatievoorziening kunnen opbouwen.

Chávez heeft ongetwijfeld gelijk. Laten we de anti-Chávez pers vooral niet onderschatten. De coup in 2002 die mede voorbereid was door de anti-Chávez pers kreeg onmiddelijk steun van de VS.

Ook de huidige opstelling van RCTV waarbij gespeculeerd wordt op een nieuwe millitaire machtsgreep maakt duidelijk dat de RCTV nog altijd niet democratisch gezind is.

Maar daar gaat het niet om. Alleen de kleine rijke bovenlaag, die zich verschanst in hun villa's achter het prikkeldraad geloven deze leugens van de RCTV. Juist de tegenakties van de bevolking in 2002 maken duidelijk dat een TV-zender als het er op aan komt geen macht heeft om daadwerkelijk een verandering te bewerkstelligen.

De RCTV en zijn collega-zenders waren machteloos toen het volk in opstand kwam omdat de democratisch gekozen president was afgezet. Chávez heeft vele verkiezingen gewonnen ondanks de ronduit vijandige anti-Chávez pers. De bevolking zag en ziet de vooruitgang in Venezuela, ondanks de leugens die de RCTV onder het mom van de persvrijheid blijft rondstrooien. Ook op dit moment blijft een solide meerderheid achter Chávez staan.

De maatregel die Chávez tegen de RCTV heeft ingesteld is daarom ten principale fout. Het Venezolaanse volk kan heel goed feiten en fictie uit elkaar houden. Dat de VS probeert onrust te zaaien via de RCTV is een feit. Maar het antwoord kan niet zijn dat zo'n zender dan maar uit de lucht wordt gehaald. Geen enkel revolutionair proces kan overleven wanneer ze de persvrijheid beknot. Daar hebben we genoeg voorbeelden van gezien in de geschiedenis.
De RCTV moet inhoudelijk worden bestreden en niet administratief. Chávez doet er dan ook goed aan terug te komen op zijn besluit en de licentie van de RCTV te verlengen.

Dossier: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren