15 August 2020

27 mei tot en met 3 juni: Gaza Freedom Flotilla vaart door Nederland

Terwijl het stijgende aantal doden en gewonden van de ”Grote Mars van de Terugkeer” in Gaza ons meer dan ooit verontwaardigt en verontrust, zijn vier schepen uitgevaren naar het belegerde Gaza.

Vier schepen, twee grote uit Oslo en Göteborg en twee kleinere, varen op 20 mei van Malmö en Kopenhagen via Duitsland (Kiel en Wilhelmshafen) naar Nederland. De grote zijn op 1 en 2 juni in Amsterdam. Daar wacht hen een grootse ontvangst. De twee kleinere varen binnendoor en worden op 27 en 28 mei ontvangen in Groningen en op 29 mei in Leeuwarden. Op 31 mei en 1 juni zijn ze in Amsterdam, om een dag later door te gaan naar Rotterdam. De twee grote schepen varen via Engeland, Frankrijk en Spanje naar Italië. Samen gaan ze verder naar Gaza. Ze verwachten er op 25 of 26 juli te arriveren.

Het is alweer een tijdje geleden dat de Freedom Flotilla een poging deed. In juni 2015 werd één van de toen eveneens vier boten onderschept met aan boord onder meer de Tunesische oud-president Moncef Marzouqi. Mogelijk komen de vier schepen ook nu niet door de Israelische linies heen. Maar dat wil niet zeggen dat de Freedom Flotilla dan voor niets is geweest. Het belangrijkste is aandacht genereren voor de hermetische blokkade van Gaza.

In Gaza voltrekt zich een humanitaire ramp. Een ramp als gevolg van de blokkade, in strijd met het internationale recht, die de wereld al elf jaar lang gedoogt. Door deze blokkade is het gebied ter grootte van anderhalf keer Texel hermetisch van de buitenwereld afgesloten via land, zee en lucht. Israel controleert de grenzen en alles wat naar binnen en naar buiten mag, met als gevolg grote tekorten aan alle basisbehoeften: schoon water, elektriciteit, bouwmaterialen voor huisvesting, zorg en medicijnen. Volgens de Verenigde Naties is het gebied in 2020 onbewoonbaar, maar velen denken dat dat eigenlijk nu al het geval is.

Gaza heeft meer dan ooit behoefte aan onze steun. De huidige demonstraties in het kader van de ”Grote Mars van de Terugkeer’’ laten zien dat de bevolking ten einde raad is en het gevoel heeft niets meer te verliezen te hebben. De komst van de Flotilla is de gelegenheid bij uitstek om de Palestijnen in Gaza duidelijk te maken dat we hen niet langer aan hun lot overlaten. Laten we die gelegenheid aangrijpen!

Dit stuk is overgenomen van de site van het NPK. 

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren