ASOverdragNEE van start

'Het associatieverdrag van de EU met Oekraïne is geen sociaal verdrag. Het is niet in het belang van de bevolking van de Oekraïne, noch van de burgers in Europa. Het dient vooral het belang van de grote Europese bedrijven en de oligarchen in Oekraïne. Daarom roepen wij iedereen op om op 6 april te stemmen tegen dit asociale verdrag en samen met ons campagne te voeren voor een sociaal en duurzaam Oekraïne', zo begint het manifest van ASOverdragNEE, waarin een aantal organisaties zich verenigd hebben om een linkse en internationalistische NEE-campagne voor het referendum op 6 april te voeren. Inmiddels is de site van ASOverdragNEE beschikbaar.

Een links en internationalistisch geluid in deze campagne is geen overbodige luxe. Tot nu toe wordt de campagne sterk overheerst door nationalistische en chauvinistische geluiden, zowel in het JA- als in het NEE-kamp, een links en internationalistisch NEE is dan ook broodnodig.

De voorstanders van het verdrag benadrukken de grote voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven, ze zien kansen voor grote Nederlandse bedrijven en negeren dat dat gaat ten koste van de lokale kleinschalige producenten. Ze benadrukken dat de zeer vruchtbare maar goedkope landbouwgronden kansen bieden voor grote Nederlandse agro-ondernemers, om zich de grond van lokale kleine boeren toe te eigenen. Een deel van de NEE-campagne gebruikt een even, zo niet ergere, nationalistische retoriek als ze het hebben over de Oekraïners die nog niet toe zijn aan onze Europese waarden; als ze wijzen op het gevaar dat de in de Oekraïne welig tierende corruptie ook ons zal besmetten en meer van dat soort moois. Daarom is het goed dat dit manifest duidelijk stelt waar het bij het associatieverdrag om draait:'Het associatieverdrag biedt het Europese grootbedrijf niet alleen de kans om flinke winsten te maken over de rug van mens en milieu. Het verdrag wordt ook een achterdeur om strenge EU-normen te omzeilen: grote bedrijven ruiken kansen voor flinke winsten met legbatterijen, plofkippen, genetisch gemodificeerde gewassen, kernenergie en schaliegas. De lonen in Oekraïne zijn laag en milieunormen worden er niet erg strikt genomen. De economie wordt beheerst door een kleine groep van oligarchen en de corruptie tiert welig, waardoor sociale regels en voorschriften gemakkelijk te omzeilen zijn.' Het manifest besluit met: 'Oekraïne verdient een betere toekomst. Maar daarvoor is een andere dan deze neoliberale koers nodig. Steun de progressieve krachten die opkomen voor een sociaal en duurzaam Oekraïne en stem op 6 april tegen dit asociale verdrag en voor een Ander Oekraïne.'

Tour

Een van de campagne activiteiten van ASOverdragNEE is een tour met Oekraïense activisten. Er zullen bijeenkomsten gehouden worden in Amsterdam op donderdag 31 maart om 20:00 uur in studio K, in Nijmegen op vrijdag 1 april (20:00 uur, locatie volgt nog), in Groningen op zaterdag 2 april om 20:00 uur in Huize Maas, in Heerlen op zondag 3 april (tijd en locatie volgt nog) en in Wageningen op dinsdag 5 april (tijd en locatie volgt nog). In de Grenzeloos agenda zullen we de plaats van de bijeenkomsten, het programma en de sprekers zo gauw ze bekend zijn aankondigen. Die zijn dan natuurlijk ook te vinden op de site van ASOverdragNEE.

In ons dossier Oekraïne referendum meer informatie over het verdrag en de campagne. 

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop