Campagne van Europees antikapitalistisch links gaat van start.

08.03.2009

In Portugal betekent dit een campagne voor het opheffen van het bankgeheim en het dwingen van bankiers om te betalen voor de omgevallen banken. Olivier Besancenot ging in op het voorstel van de NPA om alle banken samen te brengen in één publieke financiële instelling onder sociale controle.
Alle sprekers belichtten hun plannen om ontslagen en bezuinigingen tegen te gaan en op te komen voor betere lonen en het omhoog brengen van de sociale rechten naar de beste standaard.
De volgende dag vonden in Barcelona en Madrid de eerste campagne-bijeenkomsten van Antikapitalistisch Links (Izquierda Anticapitalista, IA) plaats. In Barcelona waren bijna 500 leden en symphatisanten aanwezig, in Madrid meer dan 700.
In tegenstelling tot het Linkse Blok dat al een aanzienlijke aanwezigheid in het parlement heeft (9 nationale parlementszetels, 1 zetel in het Europees parlement) neemt Izquierda Anticapitalista voor het eerst aan de verkiezingen deel. In de campagne om op de kieslijsten te komen werden meer 18.000 handtekeningen van kiesgerechtigden en 80 handtekeningen van gekozen vertegenwoordigers verzameld. De campagne bruist van het leven: verspreid door heel Spanje hebben bijeenkomsten plaatsgevonden, er worden nieuwe steuncomités gevormd en er is veel aandacht voor de activiteiten in de media. Bekende gezichten uit de sociale bewegingen en vakbonden steunen de campagne, zoals bijvoorbeeld de Franse groep Manu Chao en de Britse regisseur Ken Loach.
Het zwaartepunt van de campagne zijn de 'Tien voorstellen' voorgesteld door hun woordvoerder Esther Vivas – nummers een en twee op de lijst zijn vrouwen. De voorstellen borduren verder op het actieplan van Europees Antikapitalistisch Links en bieden een radicaal alternatief voor het beleid van de van de bazen en de kapitalisten, beleid dat al meer dan 4 miljoen werkelozen heeft veroorzaakt.
De bijeenkomsten laten zien dat er een nieuwe generatie activisten opkomst en dat een antikapitalistische stroming in Europa – juist deze tijd van crisis – mogelijk en noodzakelijk is.

Een vertegenwoordiger van de NPA zal op 27 mei spreken op een bijeenkomst van Grenzeloos over een antikapitalistisch antwoord op de crisis. Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.