Via Campesina roept op tot boycot van Israëlische goederen en steun voor wereldwijde BDS-campagne

In reactie op de genocidale oorlog die wordt gevoerd tegen het volk van Palestina, herhalen wij, Via Campesina, onze standvastige solidariteit met de boeren, vissers en werkende families van Palestina. Velen van hen zetten zich dagelijks in voor de verwezenlijking van boerenrechten en voedselsoevereiniteit, verrichten heldhaftige daden zoals het beplanten van hun land, het verzorgen van hun boomgaarden, het vissen in hun rivieren en zee en het organiseren van zichzelf binnen de Unie van landbouwcomités (UAWC), die sinds lange tijd lid is van Via Campesina.

Er zijn geen woorden om de pijn en het verdriet te beschrijven die Via Campesina voelt bij elk leven dat verloren gaat, elk kind dat verminkt of wees wordt, elk huis en ziekenhuis dat verwoest wordt, elke boerderij en elk veld dat verlaten wordt uit angst voor de dood door luchtaanvallen in Gaza of gewapende kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Deze illegale Israëlische bezetting, die al veel te lang duurt, voert nu uit wat een VN-functionaris omschreef als een 'schoolvoorbeeld van genocide'.

Op het moment van schrijven van dit persbericht [24 november] zijn er meer dan 13.500 burgers gedood en het aantal omgekomen mensen blijft stijgen. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Nog eens 3.000 vermisten zitten vast onder het puin. Een staakt-het-vuren is noodzakelijk om verdere verschrikkingen te voorkomen. Het is onze plicht als sociale bewegingen, organisaties en individuen binnen de samenleving om de strijd en solidariteit te globaliseren en een einde te maken aan deze schandelijke misdaden die niet tot vrede leiden en soevereiniteit ondermijnen, waardoor de toekomst van generaties wordt vernietigd.

Boycot Israël voor een vrij en voedselsoeverein Palestina!

Het eerste doel van de BDS-campagne is om internationale steun voor Israëlische apartheid en kolonisatie aan te vechten. In de context van de genocidale oorlog van Israël is het verhogen van de wereldwijde inspanning in het boycotten van Israëlische producten gericht op het zo snel mogelijk bereiken van een staakt-het-vuren, het toestaan van massale toegang van humanitaire hulp in Gaza en het aandringen op diplomatieke onderhandelingen naar het einde van de illegale bezetting van Palestina.

Ter ere van onze inzet voor een voedselsoeverein Palestina en ter nagedachtenis aan onze dierbare Islam Ali ‒ UAWC-organisator gedood door Israëlische luchtaanvallen op 13 oktober 2023 ‒ roept Via Campesina al haar 182 lidorganisaties, vrienden en bondgenoten, op om zich aan te sluiten bij het herbevestigen van haar collectieve eisen van oktober 2023 en om, naast actieve deelname aan volksprotesten wereldwijd, publieke campagnes te voeren om druk uit te oefenen op alle regeringen en de Verenigde Naties. We nodigen alle mensen en organisaties met een goed geweten uit om concrete gecoördineerde actie te ondernemen zoals aangemoedigd door de Boycot, Desinvestering en Sanctie (BDS) campagne.

Gericht op de grootst mogelijke onmiddellijke impact, nodigt Via Campesina de hele Beweging voor Voedselsoevereiniteit en haar bondgenoten uit om:

1. Boycot alle Israëlische goederen, vooral voedsel en landbouwproducten uit de bezetting zoals fruit, groenten en wijn: veel producten worden ten onrechte gelabeld als 'Geproduceerd in Israël' terwijl ze afkomstig zijn van gestolen Palestijns land. BDS legt uit: 'Landbouw is verbonden met de identiteit, de geschiedenis en het verzet van het Palestijnse volk tegen de koloniale bezetting door Israël. Israëlische landbouwexportbedrijven spelen een sleutelrol in Israëls vernietiging van de Palestijnse landbouw, de onteigening van Palestijnse boeren en de landroof die plaats maakt voor illegale Israëlische nederzettingen'. Boycot alle Israëlische goederen en eis dat ze verwijderd worden van alle markten en supermarkten! Koop Lokaal ‒ Boycot Israël!

2. Zoals voorgesteld door de BDS-beweging, roepen we op tot een proactieve boycot van Carrefour, Siemens, Axa, Puma, HP, Re/Max, Ahava en Sodastream, en andere multinationale bedrijven die door BDS zijn geïdentificeerd als 'betrokken bij oorlogsmisdaden begaan door het Israëlische regime van bezetting, kolonisatie en apartheid over het Palestijnse volk'. Doe mee met BDS en Via Campesina en boycot deze bedrijven en hun producten wereldwijd! Ze moeten hun banden met de door de VN illegaal verklaarde Israëlische nederzettingen verbreken! Palestijnse rechten zijn mensenrechten!

De Via Campesina eisen van oktober 2023

- Onvoorwaardelijke beëindiging van de vijandelijkheden: een onmiddellijke en onvoorwaardelijke beëindiging van de voortdurende vijandelijkheden en gewelddaden tegen burgers.

- Veilige doorgang en grensopeningen: het instellen van veilige corridors en het openen van alle grensovergangen om de snelle binnenkomst van medische hulp en voedsel te vergemakkelijken en om gewonden snel te vervoeren voor dringende medische zorg.

- Verantwoording afleggen voor oorlogsmisdaden: vervolging van degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof (ICC) in overeenstemming met zijn mandaat en het internationaal recht.

- Oprichting van internationale onderzoekscommissies: oprichting van internationale commissies om de ongekende misdaden die tijdens dit conflict zijn gepleegd te onderzoeken en hierover te rapporteren. Door voor deze acties te pleiten, zijn we solidair met alle burgers die in het kruisvuur terecht zijn gekomen en streven we naar gerechtigheid, vrede en de handhaving van fundamentele mensenrechten.

Hier de petitie van Via Campesina.

Hier de lijst met ondertekenaars van de petitie.

Dit artikel stond op de site van Via Campesina vertaling redactie Grenzeloos.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop