Covid: steun de vrije vrouwen in Indonesië

De Indonesische socialistisch-feministische organisatie Perempuan Mahardika (Vrije Vrouwen) is al jarenlang actief in het organiseren en ondersteunen van de grotendeels vrouwelijke werkers in de textielindustrie in en rond Jakarta. Ook hun achterban wordt nu hard getroffen door de pandemie. Peremepuan Mahardika doet daarom een beroep op internationale solidariteit:

In Indonesië blijft de covidsiuatie verslechteren. Elke dag schiet het aantal nieuwe infecties omhoog. Ons land is een nieuw brandpunt van de pandemie in Azië geworden.

In een groeiend aantal districten wordt de mobiliteit van mensen beperkt met wegblokkades en tolwegen, en worden er isolatiemaatregelen opgelegd. Maar deze maatregelen gaan niet gepaard met garanties voor de werkgelegenheid en het inkomen van mensen, waardoor het leven van werkers dramatisch bemoeilijkt wordt. Veel bedrijven laten mensen niet vanuit huis werken, ook niet wanneer dat praktisch haalbaar is.

In de gebieden waar ons netwerk actief is, hebben sommige werkers in de kledingindustrie, uit angst hun baan te verliezen, zich niet onmiddellijk laten controleren op covid-symptomen, of blijven ze doorwerken ondanks ziekte. Als ze weten dat ze besmet zijn en eigenlijk thuis zouden moeten blijven, komen ze voor moeilijke keuzes te staan. Daarnaast is ook merkbaar dat de toegang tot gezondheidsfaciliteiten moeilijk is.

Bij de dichtstbijzijnde Puskesmas (plaatselijke overheidsklinieken) en ziekenhuizen staan mensen in de rij voor antigeen- of PCR-tests. In afwachting van de resultaten moeten arbeiders eigenlijk in zelf-isolatie gaan in hun huurhuizen en pensions. De reactie van de bedrijven is gemengd. Er is één bedrijf dat 12 dagen verlof geeft - dit is een bedrijf waar de vakbond een sterke onderhandelingspositie heeft. De lange wachttijd voordat de resultaten van de test komen neemt echter het grootste deel van het verlof in beslag. Deze situatie maakt de situatie van werkende vrouwen en hun gezinnen nog moeilijker. Lesbische stellen, die nog steeds gestigmatiseerd zijn, aarzelen om zich te melden bij plaatselijke gezondheidscentra en zijn vaak aangewezen op alleen de steun en aandacht uit hun eigen gemeenschap.

Steunfonds

Het steunfonds waar we geld voor inzamelen dient om werkende vrouwen te steunen tijdens de periode van zelf-isolatie. Deze steun bestaat uit:

(1) voedselpakketten;

(2) vitamines en medicijnen;

(3) medische hulpmiddelen zoals mondkapjes, desinfecterende middelen en kleine zuurstofflesjes (waar mogelijk);

(4) antigeen/PCR swab-tests als deze niet via de Puskemas verkregen kunnen worden.

De doelgebieden voor de bovengenoemde bijstand zijn Jakarta, Bandung, Karawang en Bekasi.

Donaties kunnen, ovv van ‘Indonesië’ overgemaakt worden naar: NL25INGB0005571638 t.n.v. Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop