9 August 2020

De hemel op aarde

Een historische roman die leest als een revolutionaire Umberto Eco of Thea Beckman voor volwassenen verschijnt niet ieder jaar. Dat is meteen een goed excuus om als zomerboek het al in 2001 in het Nederlands verschenen Q aan te prijzen. Het is een historisch drama, verzetsgeschiedenis van onderop en spannende pageturner ineen.

Niet voor niets geldt het door een Italiaans schrijverscollectief geproduceerde boek in sommige linkse kringen reeds als klassieker.
Q is het verhaal van een jonge Duitse monnik uit de zestiende eeuw. Als student aan de universiteit van Wittenberg is hij getuige van de door Luther geleide Reformatie. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend. Tussen de gelovige en God zal niet langer een kerkelijke hiërarchie staan. En minstens zo belangrijk: de bijbel verschijnt in vertaling en komt daarmee binnen handbereik van boeren, ambachtslieden en andere have-nots. Dat maakt ook verschillende interpretaties mogelijk. Subversieve interpretaties.
Luther zelf stelt zijn 'nieuwe kerk' al snel in dienst van de hogere machtspolitiek van de Duitse vorsten. Hij roept zijn volgelingen op tot gehoorzaamheid aan de wereldlijke heersers. De hoofdpersoon sluit zich aan bij hen die trouw blijven aan de oorspronkelijke ideeën van de Reformatie. Hoezo ploeteren voor de machthebbers en wachten op een beloning na de dood? Het koninkrijk van God, waarin allen vrij en gelijk zijn, moet hier en nu bevochten worden!
Het voert de monnik op een levensreis langs Frankenhausen, Amsterdam, Antwerpen en Venetië; van de Duitse boerenopstanden onder leiding van Thomas Müntzer tot de ontaarde bezetting van de stad Münster door de wederdopers. Het slotspel voltrekt zich in de rijke Italiaanse stadstaten, waar juist iets geheel nieuws ontstaat: kapitalisme. Zal de mysterieuze Q, de Roomse spion die met zijn intriges het verzet van het volk dwarsboomde, ontmaskerd worden? Één doel heeft de hoofdpersoon - of het schrijverscollectief - in elk geval bereikt. 'Dit maakt dat niemand tevergeefs sterft'. Door de herinnering vast te leggen aan de vrienden die vochten voor hun idealen leven zij ook na hun dood voort. Als het niet in de hemel is, dan wel in de gedachten van volgende generaties.

Luther Blissett, Q, €11,99

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren