De klimaatcatastrofe komt er aan

25.09.2015

De multinationals van de fossiele brandstoffen willen hun greep verder vergroten. We moeten ze blokkeren. We moeten mobiliseren tegen de grote infrastructuurwerken die hen ten dienste staan: nieuwe vliegvelden, nieuwe pijpleidingen, nieuwe autowegen, de nieuwe waanzin van het schaliegas. We moeten de fiscale en andere voordelen aanklagen die aan de bedrijven van het maritiem transport, het vliegvervoer en de wegensector worden geboden.

De 'ontwikkelde' grootmachten dragen de grootste verantwoordelijkheid voor de opwarming. Maar zij  wijzen overal de vluchtelingen af die op de vlucht zijn voor de crises veroorzaakt door hun politiek van overheersing. We moeten de muren en de kampen van Fort Europa afwijzen en de toepassing van het asielrecht opeisen.

De agrobusiness en de houtnijverheid zijn verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen. We moeten vechten tegen de genetisch gemanipuleerde gewassen  en voor steun aan lokale biologische landbouw, voor voedselsoevereiniteit. We moeten de inheemse volkeren en hun levensvoorwaarden steunen en ook de strijd van de vrouwen die in de landen van het Zuiden 80% van het voedsel produceren.

We zijn getuige van  een ineenstorting van de biodiversiteit. Men spreekt over het zesde massale uitsterven: de grootste massasterfte sinds het verdwijnen van de dinosauriërs. In 2050 zou 40 tot 50 procent van alle soorten op onze planeet verdwenen kunnen zijn. Een kwart van alle zoogdieren wordt nu bedreigd met uitsterven, dit tegenover het (natuurlijke) uitsterven van 1 soort elke 700 jaar. We moeten die biodiversiteit beschermen.

Het recht van iedereen op een goede woning, op water, op vervoer, op licht en warmte, is goed voor het klimaat en voor de werkgelegenheid. We moeten ijveren voor het publiek beheer van het water, voor een publiek bedrijf voor isolatie en vernieuwing van gebouwen, voor openbare vervoersmaatschappijen. We moeten gratis basisverbruik afdwingen in al deze sectoren en een controle op het beheer door de werknemers, gebruikers en bewoners.

Een waanzinnig productivisme en consumptie in sectoren zoals woninginrichting, textiel, elektronica, verpakkingen, … dragen ook bij tot de opwarming. Laten we wegwerp voorwerpen weigeren, ze kunnen niet hersteld worden, zijn niet te recycleren en hebben een beperkte levensduur. Laten we steun organiseren voor de arbeiders en arbeidsters in die sectoren, en in de landen met lage lonen.

De arbeidersbeweging moet de kosten van de transitie niet opgelegd krijgen. Wie werkt in nutteloze, schadelijke en vervuilende bedrijfstakken moet mobiliseren voor een collectieve omvorming van productie zonder loonverlies, naar sociaal nuttige en ecologisch verantwoorde taken.

Het recht op vrije tijd, is een goede zaak voor het klimaat, voor de gezondheid en voor de werkgelegenheid. Laten we opkomen voor kortere werktijden, voor een lager werktempo met minder flexibiliteit, werk voor iedereen door werktijdverkorting zonder loonverlies met evenredige aanwervingen.

De multinationals van de fossiele brandstoffen en de banken blokkeren de transitie. We moeten het desinvesteren in deze sectoren eisen. We moeten de privésector verjagen uit de energie- en de financiële sector, zonder schadevergoeding of terugbetaling. Dat is de noodzakelijke voorwaarde voor het snel en rationeel organiseren van de transitie door de gemeenschap. Energie is een gift van de natuur, ze behoort niemand toe. Laten we mobiliseren voor een publieke energiesector, die gedecentraliseerd is en gecontroleerd door de werknemers en de verbruikers.

Ecosocialisme of barbarij

De klimaatcrisis bewijst hoe brandend actueel het alternatief 'socialisme of barbarij'  is geworden. Er is een echte revolutie nodig. Alles moet veranderen! Niet alleen moeten de vruchten van de arbeid gelijk worden verdeeld, maar ook de beslissing over wat we produceren en hoe we produceren – bevrijd van de reclamesector en de verspilling – en het daarbij ter discussie stellen van de rol die een patriarchaal kapitalisme aan mannen en vrouwen oplegt.

Het gaat uiteindelijk om een omwenteling van de beschaving, een overgang naar een nieuwe maatschappij die ecosocialistisch en ecofeministisch is  en steunt op solidariteit en respect voor het milieu. Een maatschappij waarin de grote beslissingen van het beheer, de prioriteiten in de productie en de consumptie niet genomen worden door een klein groepje uitbuiters, bureaucraten en pseudo-experts, allen in dienst van de winst. Die verandering zal er niet komen door verkiezingen maar door onze strijd. Samen kunnen we dit afdwingen, als we het echt willen!

 

Dit is een verklaring van het secretariaat van de Vierde Internationale, Parijs, 21 september 2015.

Soort artikel
Reactie van:

Ger Pouw

za, 09/26/2015 - 13:21

Met het doel ben ik het wel eens, maar 'de mens' komt in dit verhaal alleen als slachtoffer of als voluntarist voor.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop