2 December 2020

De Nieuwe Nationale Partij

Met Hans Janmaats Centrum Democraten gaat het niet goed. Na het verkiezingsverlies in 1998 is het alleen maar bergafwaarts gegaan. De voormalige kamerleden genieten van hun riante wachtgeld En om geld lijkt het in de CD ook vooral te gaan. In maart van dit jaar stuurde Janmaat persoonlijk alle leden een brief waarin hij ze vroeg vooral contributie te blijven betalen. Het lijkt erop dat de leden zich verder angstvallig rustig houden of zich beter bij een andere partij thuis voelen. Bij de NNP bijvoorbeeld.

De Nieuwe Nationale Partij, opgericht in 1998, timmert hard aan de weg. Sinds het ledencongres in november 1999 zijn ze flink aan het folderen, vooral in plaatsen waar asielzoekerscentra gepland zijn. Bovendien geeft de organisatie, naast regionale blaadjes, het partijblad ‘Barricade’ en een nieuwsbrief uit.

Op de laatste ‘informatie- en kaderdag’ in februari was een ‘interessante’ spreker aanwezig; Tjerk Bakker van de stichting Slachtoffers van Geweld uit Den Haag, een van de vele clubjes tegen ‘zinloos geweld’. Blijkbaar hoopt de NNP op deze manier politiek te profiteren van de hype rond ‘zinloos geweld’. Bakker is overigens geen onbekende in extreem-recht-se kringen. In 1997 was hij bezig met het opzetten van de ‘Politieke Volkspartij’.

De NNP is zowel actief in plaatsen als Kollum en Berlikum waar (nieuwe) problemen rond asielzoekerscentra verwacht worden, als in grotere steden als Rotterdam en Amsterdam. In Amsterdam heeft Wim Beaux het initiatief. Deze oude bekende was vroeger voorzitter van de nu verboden CP '86 en van haar opvolger de ‘Volksnationalisten Nederland’.

De partij maakt uitgebreid gebruik van de zogenaamde kleine media, vooral folders en pamfletten. Meestal gebruiken ze de folder ‘Nederland Multi Crimineel?’ Over de tekst is goed nagedacht zodat het niet strafbaar is. De partij maakt sowieso slim gebruik van hun geschreven materiaal. Onlangs publiceerden ze een gelikte vakantiefolder met een Amerikaans fotomodel waarin ze pleiten voor het behouden van de Nederlandse identiteit.

Volgens eigen zeggen heeft de partij vijfhonderd leden en wil ze meedoen aan de komende verkiezingen. Als alle leden én hun vrienden bereid zijn hun naam bekend te maken bij het registratiekantoor, dan zou dat moeten lukken. De vraag is echter of ze een reële kans maken. Janmaat en de CD zijn nog wel bekend onder potentiële extreem-rechtse stemmers, maar de NNP geniet vooralsnog geen bekendheid. Voor de gemeenteraadsverkiezingen zal de partij ongetwijfeld een aantal steden uitzoeken waar extreem-rechts in het verleden goed heeft gescoord, maar dan nog is de kans groot dan ze het tijdens hun eerste poging niet redden. Mochten ze toch verkozen worden zal de politieke invloed nihil zijn. Dit betekent echter niet dat we niet alert moeten zijn. Een zetel voor extreem rechts in gemeenteraad of parlement wordt door veel mensen, vooral uit minderheidsgroepen, als bedreigend ervaren. Tevens ziet de extreem-rechtse stemmer zijn opvattingen bevestigd, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Een langere versie van dit artikel is eerder gepubliceerd in de Nieuwsbrief van Kafka. Kijk voor meer informatie op hun website.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren