8 August 2020

Een ander forum is mogelijk

Het was het eerste Wereld Sociaal Forum (WSF) dat Ma'anit Adma bezocht, dus toen hij het immense stadion nabij de Keniase hoofdstad Nairobi naderde, wist hij niet goed wat te verwachten. 'Maar om de een of andere reden pasten de vrachtladingen soldaten met rode baretten, kalasjnikovs en herdershonden niet in het beeld dat ik voor ogen had', schreef hij in een commentaar in The Guardian. 'Ze deelden niet eens bloemenkransen uit.'

Het WSF vond plaats in januari. Inderdaad, alweer een tijdje terug. Toch is het de moeite waard alsnog terug te blikken. Bijvoorbeeld omdat de antikapitalistische tegenhanger van het World Economic Forum dit keer gesponsord werd door Kenya Airways, de Braziliaanse oliegigant Petrobas en het mobiele telefonieconcern Celtel. Dat laatste bedrijf inde ook de entreekosten voor het evenement: tenminste 100 dollar voor westerlingen, 35 dollar voor activisten uit het zuiden en 8 dollar voor Kenianen. Voor datzelfde bedrag konden de deelnemers een lunch nuttigen in het officiële WSF-restaurant, naar verluid eigendom van de familie van een minister. Geen kleinigheid in een land waar bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft.
Inhoudelijk werd het forum overheerst door gematigde, vaak christelijke NGO's. Sommige ageerden zelfs tegen abortus. Na twee dagen was voor veel deelnemers de maat vol. Mede op instigatie van Keniase activisten toonden zij dat een ander forum mogelijk is. De demonstranten braken door de security heen en openden de poorten voor het gewone volk. Toch aardig dat die er ook nog even bij mochten zijn.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren