2 December 2020

Een bloemetje voor Drees

‘De erfenis van Drees mag niet bij het grofvuil’, betoogde Agnes Kant recentelijk. Niet veel later hield Kant ter ere van diezelfde Drees een toespraak bij zijn monument op het buitenhof en legde zij er een bosje bloemen neer.

Nu de Partij van de Arbeid de AOW-leeftijd wil verhogen komt de SP terecht in verzet. Om dezelfde PvdA een loer te draaien en te wijzen op het te grabbel gooien van het eigen sociaal-democratische verleden koketteert de SP graag met Willem Drees. Maar wat is het verleden van Drees zelf ook alweer?

Vlak na de oorlog werd Willem Drees minister van Sociale Zaken. Deze functie bekleedde hij tot 1948 toen hij minister-president werd tot eind jaren vijftig. Het waren bewogen jaren. Op 17 augustus 1945 werd in voormalig Nederlands-Indië de onafhankelijke republiek Indonesië uitgeroepen.

De onafhankelijkheidsverklaring moest een einde maken aan eeuwen van repressie, plundering en hongersnood als gevolg van de Nederlandse bezetting. Dit was tegen het zere been van Vadertje Drees en van de Nederlandse regering. Gedurende bijna vier jaar werd in Indonesië een bloedige oorlog uitgevochten met aan de kant van de Indonesiërs 150.000 doden.

Het bloemetje van Agnes Kant is op z’n plaats maar een bloemetje voor de slachtoffers van het koloniale geweld van Drees was wellicht meer op zijn plaats geweest.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren