2 December 2020

Een Grenzeloos 2020

2019 was een turbulent jaar. Aan de ene kant zagen we een versterking van rechtse tendensen en regimes over de hele wereld. De recente verkiezingsoverwinning van Boris Johnson in Groot Brittannië is daar een duidelijke uitdrukking van. Hij voegt zich bij Trump, Bolsonaro, Xi Jinping, Erdogan, Poetin, Duterte, de nieuwe machtshebbers in Bolivia en vele anderen. In Nederland zagen we de doorbraak van Thierry Baudet en de steeds bredere verspreiding van racistische en fascistische opvattingen en campagnes.

Aan de andere kant zagen we over de hele wereld - van Chili tot Hong Kong, van Algerije tot Colombia, van Iran tot Ecuador, van Frankrijk tot Soedan, van Irak tot Haïti, van Libanon tot Nicaragua - de bevolking in verzet komen tegen autoritaire leiders en de gevolgen van de neoliberale politiek.

We zagen over de hele wereld een sterke opkomst van de vrouwenbeweging, van een feminisme voor de 99%. In vrijwel alle brandhaarden van verzet waren het vrouwen die het initiatief namen en vooraan stonden. We zagen ook de opkomst van een massale, door jongeren geïnitieerde en geleidde mondiale klimaatbeweging met Greta Thunberg als icoon.

Ook in 2019 werden de rijken weer rijker en de armen weer armer. De beurzen deden het goed, de bedrijfswinsten over het algemeen redelijk en het aantal miljonairs en miljardairs steeg verder. De uitstoot van broeikasgassen bereikte dit jaar een nieuw record, evenals de winsten van wapenfabrikanten. Ook dit jaar verdronken er weer meer dan duizend vluchtelingen in de Middellandse zee terwijl vele duizenden die de overtocht wel overleefden in hopeloze omstandigheden op Griekse eilanden en elders in kampen zitten.

In het Midden Oosten en Noord Afrika leven grote hoeveelheden mensen op de vlucht voor oorlog, dictatuur en uitzichtloosheid onder erbarmelijke omstandigheden in kampen, gevangenissen of op straat. Westerse leiders en de Europese Unie zien het met bezorgdheid aan en versterken de grenzen van fort Europa.

Onder het motto: ‘de wereld begrijpen om haar te veranderen’ doen we op Grenzeloos zo goed mogelijk verslag van dit alles. Van de ellende in de wereld, maar vooral van het verzet daartegen. Met stukken die over het algemeen geschreven zijn door mensen die actief zijn in verschillende sociale bewegingen hier in Nederland en elders in de wereld.

We doen dat niet vanuit een ‘neutraal’ standpunt, wat dat dan ook moge zijn, maar vanuit onze betrokkenheid bij de mensen in de wereld die er het slechtste aan toe zijn en vanuit onze socialistische overtuiging en met bezorgdheid over de toekomst van het klimaat en de ecosystemen op aarde.

Naast onze eigen artikelen plaatsen we in de rubriek ‘van elders’ dagelijks linken naar interessante stukken elders op het internet en in de ‘agenda’ verwijzen we naar allerlei acties en bijeenkomsten. Via een feed kunt u op de voorpagina van onze site direct zien welke actuele artikelen er verschenen zijn op de Engelstalige site van onze internationale organisatie International Viewpoint en op de site van het comité Ander Europa. We zijn ook op Facebook actief en op Twitter.

Er is dus alle reden om regelmatig onze site te bezoeken. U kunt ook een (gratis) abonnement nemen op onze digitale nieuwsbrief. U ontvangt dan wekelijks een e-mail met een overzicht van het nieuws op Grenzeloos. U kunt dat doen via de knop rechts onder op de voorpagina van de site.

Hulp en steun

U kunt ons ook helpen. Door onze artikelen via sociale media een grotere verspreiding te geven, door een bijdrage te leveren met een artikel, een aankondiging, het doorsturen van een interessante link, een suggestie voor een te vertalen artikel. En/of met een financiële bijdrage.

Al het werk voor Grenzeloos is vrijwilligerswerk. Toch hebben we kosten voor werkzaamheden die we niet zelf kunnen doen; reiskosten, kosten voor materialen, voor het hosten en onderhoud aan onze site, kosten voor deelname aan samenwerkingsverbanden en acties, voor steun aan onze zusterorganisaties elders in de wereld, enzovoort. Daarom doen wij een beroep op u voor financiële steun. U kunt een donatie voor Grenzeloos overmaken op rekening NL25 INGB 0005 5716 38 t.n.v. Grenzeloos o.v.v. donatie.

Maar eerst en vooral wensen wij u en de uwen een Grenzeloos gezond en gelukkig nieuwjaar.

Met hartelijke groet,

De redactie van Grenzeloos.

Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren