Een verrassende film

Soms zit een film zo vol verrassingen dat het onmogelijk is er een recensie aan te wijden zónder spoilers. The Leisure Seeker is zo’n film. Daarom: wie de film onbespoiled wil zien, hij/zij stoppe hier met lezen (en hale natuurlijk na de film deze bespreking weer uit de la om zeker te weten of de film wel goed ‘gelezen’ is!).

Relaxed

The Leisure Seeker is een film over een tamelijk hoogbejaard echtpaar uit Boston, USA. Hij is  voormalig leraar Engelse literatuur, zij moeder van twee kinderen. Aanvankelijk zien we ze rijden in een oude camper uit 1975 die ze gedoopt hebben als Leisure Seeker (Ontspanning Zoeker). Ze karren naar het zuiden over Amerikaanse highways, richting Florida, ruim 2000 kilometer verderop. Ze doen rustig aan.  ’s Avonds overnachten ze op campings en kijken dan dia’s van vakanties in het verleden. Héél relaxed. Lijkt het. Dat er toch iets niet helemaal in orde is, blijkt uit de ongerustheid van de in Boston achtergebleven volwassen zoon en dochter. En inderdaad. De vergeetachtigheid van de man, John Spencer (Donald Sutherland), is een signaal van een steeds ernstiger vorm van dementie. En zijn echtgenote, Ella Spencer (Helen Mirren),  verkeert in een vergevorderd stadium van terminale kanker. Toch hebben ze het nog goed naar de zin tijdens hun ‘laatste vakantie’. Ze genieten van elkaar, ook lichamelijk, van de herinneringen die nog doordringen en van de avonturen die ze onderweg beleven.  Zo weten ze met een aftands geweer, verstopt in de Leisure Seeker, twee gemotoriseerde overvallers te verjagen. Hilarisch is het wanneer ze verzeild raken op een verkiezingsbijeenkomst van Donald Trump. MAKE AMERICA GREAT AGAIN. John die zijn hele leven democraat is geweest, wordt in een kinds enthousiasme meegesleurd in de yell “USA! USA! USA”.  Maar als ze om hem heen leuzen tegen de Islam en tegen Mexicanen beginnen te scanderen, snapt hij er even niets meer van. Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan het Ernest Hemingway House & Museum in Key West. Inmiddels is wel duidelijk dat dit hun laatste uitje is: ze worden allebei steeds zieker, Ella raakt op een gegeven moment zelfs even bewusteloos en John plast steeds vaker in zijn broek. Al eerder heeft John aangegeven zó niet verder te willen en Ella zorgt voor beiden voor een vredig vertrek naar de eeuwige jachtvelden.

Bekentenis

Een mooie film. Fabuleus geacteerd door Helen Mirren en Donald Sutherland. Op twee punten is misschien enige kritiek mogelijk. De zoon van het echtpaar doet wel heel erg schreeuwerig kond van zijn onvrede met zijn eigenzinnige ouders. Overdreven. En de reactie van Ella op een in dementie gedane bekentenis door John van een vroegere affaire met buurvrouw Lillian, tijdens Ella’s zwangerschap,  komt niet helemaal geloofwaardig over. Eerst dumpt ze John in een bejaardentehuis, maar al de volgende dag haalt ze hem daar weer op en kraait er naar dit overspel geen enkele haan meer. Hmmm. Dat neemt niet weg, dat The Leisure Seeker een sterke film is. Zonder gedoe met God of Hogere Moraal, zonder valse sentimentaliteit. En uiteindelijk: verrassend.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop