Eerste stapjes van een nieuwe studentenbeweging

Er is dan ook veel gebeurd het afgelopen half jaar. Een economische crisis en een gevallen kabinet zijn slechts de twee meest in het oog springende voorbeelden. Ondertussen vonden er verschillende studentenprotesten plaats tegen de grootschalige bezuinigingsplannen op het onderwijs. Na maanden van bezettingen, blokkades en voorlichtingscampagnes in bijna alle studentensteden was het op vrijdag 21 mei tijd voor een landelijke demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.
De studenten liepen in een stoet door het centrum naar het Museumplein om zich daar bij de rest van de manifestatie te voegen. Hier was inmiddels een menigte van meer dan 2000 mensen bijeen.
De hele middag lang waren er sprekers, DJs en vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties. Van de afgevaardigden uit de politieke partijen kon eigenlijk alleen Emile Roemer van de SP (overigens ook de enige aanwezige lijsttrekker) echt op sympathie van de studenten rekenen. Het reclamevliegtuigje van de JOVD dat op arrogante hoogte boven het Museumplein rondjes cirkelde met de tekst 'I love sociaal leenstelsel' wekte vooral antipathie op.
Studenten droegen een bont palet van spandoeken en protestborden met teksten als 'vecht voor je studierecht' of 'wanted: stufidief' boven het gezicht van Mark Rutte, Job Cohen of een van de andere lijsttrekkers die voor afschaffing van de basisbeurs zijn. Behalve de SP en het CDA zijn dat eigenlijk alle grotere politieke partijen. Het plan van het CDA heeft veel weg van een, nogal doorzichtige, poging tot kiezersbedrog. De christen-democraten stellen namelijk voor dat er aan de studiefinanciering op zich niet getornd wordt maar dat wanneer je langer dan nominaal plus één jaar over je studie doet het collegegeld zeer aanzienlijk verhoogd wordt. Verder zijn ze overtuigd voorstander van 'selectie aan de poort' en het verhogen van het wettelijk vastgesteld collegegeld voor de zogenaamde 'topopleidingen': allemaal zaken die funest zijn voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Het plan van GroenLinks om afgestudeerden die een modaal of bovenmodaal inkomen verdienen een soort academici-belasting op te leggen klinkt sympathieker dan de ideeën van bijvoorbeeld D66 of de VVD. Maar het getuigt in ieder geval van weinig tactisch inzicht om juist in een tijd waarin er gestreden moet worden voor verworvenheden aan deze te gaan morrelen.
Dat studenten tegen de bezuinigingen op het onderwijs zijn en de kosten van de crisis niet willen en kunnen betalen betalen is duidelijk. Het is even duidelijk dat bezuinigen op onderwijs in tijden van crisis een slechte zaak zijn. Zoals een van sprekers zei is het goed mogelijk dat volgende week de mensen uit de zorg of van de brandweer op het Museumplein staan. Het is niet zo dat er gekozen hoeft te worden tussen goede en toegankelijke zorg voor iedereen. Of tussen goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Of tussen de lonen van verzorgers in de thuiszorg of de studiebeurs van studenten. In beide gevallen worden de kosten van de economische crisis niet op de veroorzakers verhaald maar afgewenteld op mensen die er juist de minste schuld aan hebben. Een op vrijdag veelgehoorde leus als 'Haal het geld waar het zit, belast de rijken!' liet horen dat de studerende demonstranten dat goed beseften.
In tijden van crisis is het belangrijk dat er samen opgetrokken wordt om een brede coalitie te vormen tegen de bezuinigingsmaatregelen. Dat studentenorganisaties als de LSVB (Landelijke Studenten VakBond), JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) en de ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) de handen ineen hebben geslagen om de manifestatie mogelijk te maken was heel positief. Een interessante ontwikkeling is verder de vorming van het comité SOS, speciaal opgericht om weerstand te bieden aan de dreigende aanvallen op goed en toegankelijk onderwijs. Ook al viel de opkomst enigszins tegen vergeleken bij de optimistische voorspellingen die er vooraf waren gedaan, het was een strijdbare demonstratie en een stap vooruit voor een zichzelf heruitvindende studentenbeweging.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop