2 December 2020

Fabrieksbezetting in Chicago

Toen een paar jaar geleden de economie van Argentinië ineenstortte namen in verschillende plaatsen arbeiders hun werkplaatsen over om concessies af te dwingen. Tot nu toe komen de economische problemen in de Verenigde Staten niet in de buurt van die van Argentinië toen, maar het fenomeen van de bezette fabriek is toch overgewaaid.

Werknemers van de Republic Windows & Doors-fabriek bezetten hun fabriek en eisten de 1,5 miljoen dollar aan ontslagvergoeding en vakantiegeld die zij nog tegoed hebben. Zowel vakbonds- als migrantenactivisten steunden de bezetting: de grote meerderheid van de werknemers zijn Latino's.

De fabriek had zijn activiteiten moeten staken omdat de grootste kredietverstrekker, Bank of America, geen geld meer uit leent en kon daarom ook het geld niet uitkeren. En dit terwijl de bank onlangs een financiële injectie kreeg van de overheid – belastinggeld dus. 'Ze hebben 25 miljard gekregen van de regering, maar ze weigeren dit bedrijf een paar miljoen dollar te lenen zodat arbeiders hun banen kunnen houden', stelde een boze werknemer van de fabriek. Uiteindelijk behaalden de arbeiders een overwinning en werden hun, eigenlijk heel bescheiden eisen, ingewilligd.

Je kunt er meer over lezen op www.socialistworker.org/2008/12/11/victory-at-republic

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren