Filmtips van Rob in Corona-tijd 3, voor 13 april t/m vrijdag 17 april

Nog steeds worden we voor een groot deel van de tijd aan huis gebonden. Om overbelasting van de gezondheidszorg te vermijden zijn nog immer openbare bijeenkomsten uiterst beperkt. Dat betekent dus nog altijd geen bezoek aan bioscoop en theater. Maar filmliefhebbers kunnen tóch aan hun trekken komen. Via de televisie en via internet. Via de buis of via het scherm online. Grenzeloos geeft nu in successie voor de derde maal enkele kijktips, aangeleverd door filmliefhebber Rob Lubbersen.

Op tv

Op woensdag 15 april van 20.30 tot 23.05 uur op Net 5: Love Actually

Netflix heeft op 10 april de filmhit Love Actually uit haar aanbod gehaald. Jammer?

“Love Actually is zo’n rom-com die je nooit zat wordt. Hoe vaak je de film ook hebt gezien. De film volgt het liefdesleven van acht totaal verschillende Londenaren in de aanloop naar kerst. Met een sterrencast van jewelste en een hartverwarmend verhaal vol (Britse) humor. Perfect in deze tijden. En tevens een van de favoriete films van Matthijs van Nieuwkerk!”, aldus Metronieuws van 04-2020.

Dat is andere koek dan wat het Canadese blad Dailyhive vindt: “Verschrikkelijk, duister, vrouwvijandig, de meest moreel bankroete film ooit.” Dailyhive heeft zich kapot geërgerd aan alle sentimentele en seksistische stereotypen in deze film.

Wat wordt het? Zwijmelen of irritatie? Op Netflix is dat dus niet meer na te gaan, maar op woensdag 15 april op Net 5 nog wel!

Op vrijdag 17 april van 23.50 tot 1.40 uur op NPO 2: Carol

Toegegeven, het wordt een latertje op de vrijdagavond. Maar dan heb je ook wat! En op zaterdag kun je dan ouwerwets uitslapen! Carol is namelijk een ijzersterke film over twee vrouwen die in New York in de vijftiger jaren verliefd op elkaar worden. Therese (Rooney Mara) is nog jong en ambiteus, de ander is de al wat oudere Carol (Cate Blanchett), die gevangen zit in de sleur van een passieloos huwelijk. In die dagen was een lesbische verhouding alles behalve getolereerd. “De liefde tussen Therese en Carol laat zich echter niet beteugelen en wat volgt is een aangrijpend, opwindend en superieur melodrama.”, aldus de VPRO-Gids nr.15-2020). Ook nog “trefzeker geregisseerd”. En geweldig geacteerd door Rooney Mara en Cate Blanchett. Gebaseerd op een boek met autobiografische momenten van Patricia Highsmith. Voor opblijven!

Online

The Whistlers heeft als oorspronkelijke  titel La Gomera, naar de naam van een Canarisch eiland. Het is een Roemeens/Spaanse politiefilm over inspecteur Cristi, die jacht maakt op 30 miljoen Euro. Hij maakt jacht op dat geld en niet zozeer op de drugscriminelen die dat geld bijeen hebben gegaard. Hij werkt af en toe nauw samen met die criminelen om zijn doel te bereiken. Cristi is niet de enige die achter die 30 miljoen aan zit. Verschillende groepen boeven, maar ook diverse ‘vertegenwoordigers van de wet’ zitten in snel wisselende combinaties achter de ergens verborgen centen aan. Corruptie en verraad wisselen elkaar in rap tempo af, zo rap dat je soms niet meer snapt wie met wie samenwerkt of juist in strijd verwikkeld is.

Het grappige van de film is dat de maffiose lieden soms met elkaar communiceren met een geheime fluittaal in plaats van met gesproken woord, om zo de politie te kunnen misleiden. Minder grappig is dat al die wisselende coalities nauwelijks zijn te volgen. Toepasselijk is één van de songs in de film: Mackie Messer, uit de Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weil. Ook zo’n verhaal over misdaad en verraad. De slotbeelden met de Garden Rhapsody in Singapore zijn wonderschoon. Te zien voor € 8,50 op Picl.nl.

Een absolute must is A Private War. Gebaseerd op het leven en de dood van de Engelse oorlogscorrespondente Marie Colvin (1956-2012). We zien haar opereren in Sri Lanka, waarbij ze een oog verliest, in Irak, in Afghanistan, in Libië, waar ze  o.a. Gaddafi  interviewt en in Syrië, waar ze bij het beleg van Homs omkomt. Tussen de bedrijven door dempt ze haar angsten en onrust met drank en seks. Maar tijdens haar werk gaat ze geen gevaar uit de weg, op zoek naar de waarheid en gedreven door de drang om de wereld getuige te maken van alle oorlogsleed in de hoop dat daar ooit een einde aan wordt gemaakt. Haar laatste daad, vanuit Homs, is een regelrechte aanklacht tegen het leugenachtige moordenaarsbewind van Assad en een oproep aan de wereld om in te grijpen. De rol van Marie Colvin wordt weergaloos gespeeld door Rosamund Pike. Regisseur Mattew Heineman is er in geslaagd het leven van Colvin en de oorlogen waarin ze zich mengde op een ongelofelijk realistische manier in beeld te brengen. Bijna documentair. Je schudt in je stoel. Gaan zien bij Pathe-thuis.nl voor € 2,99!

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop