Filmtips van Rob in Corona-tijd 4, Voor de week van maandag 20 april t/m vrijdag 24 april 2020

Nog altijd geen bezoek aan bioscoop en theater. Maar filmliefhebbers kunnen tóch aan hun trekken komen. Via de televisie en via internet. Via de buis of via het scherm online. Grenzeloos geeft nu in successie voor de vierde  maal enkele kijktips, aangeleverd door filmliefhebber Rob Lubbersen.

Op tv

Op woensdag 22 april van 21.00 tot 22.30 uur op ONS: De Fûke (de Fuik)

1943, Nederland is bezet door Nazi-Duitsland. Er is verzet tegen de bezetters. De Duitsers verdenken een eenvoudige visser, Jelle (Rense Westra), van illegale activiteiten. Ze pakken hem op. Hij wordt verhoord door een officier (Peter Tuinman) van de Sicherheitsdienst (SD). Jelle is zelf onschuldig, maar ontdekt dat de SD eigenlijk achter zijn zoon aan zit, want die is wél betrokken bij het gewapend verzet. Wat zal hij doen?

De Fûke (De Fuik) is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Friese anarchist Rink van der Velde, die ook aan het scenario heeft meegeschreven. De film is te zien op de Nederlandstalige tv-zender ONS (Ziggo kanaal 50 – KPN kanaal 89).

Op donderdag 23 april van 22.15 tot 0.30 uur op RTL 7: Hollow Man

Hollow Man is misschien niet de allerbeste film van Paul Verhoeven. Dat vindt hij zelf in ieder geval. Maar het is desalniettemin een spannende, onderhoudende en qua trucage spectaculaire verfilming geworden van het verhaal van De Onzichtbare Man van H.G. Wells. Dat Paul Verhoeven onbetwist de beste en meest succesvolle regisseur van Nederland is, heeft hij meermalen bewezen. Van Floris t/m Zwartboek, van Turks Fruit t/m Basic Instinct, van Robocop t/m Elle (een hoogtepunt in zijn oeuvre, met Isabelle Huppert in de hoofdrol). Paul Verhoeven is inmiddels 81, maar nog altijd actief. Dit jaar komt van hem Benedetta in de bioscoop (als Corona dat wil…). Een historisch drama over een lesbische non in het Italië van de Middeleeuwen als daar de pest (!) rondwaart.

Online

Capharnaüm is een Libanese speelfilm over Zain. Zain is een 12-jarig straatschoffie die probeert te overleven in een sloppenwijk van Beiroet, temidden van vluchtelingen en andere arme mensen. Hij loopt weg van huis. Met praatjesmakerij en veel vindingrijkheid komt hij een heel eind. Hij slaagt er zelfs in om in zijn eentje een tijdlang voor een peuter te zorgen, waarvan de Ethiopische moeder is opgepakt. Maar als zijn jongere (!) zusje, die is uitgehuwelijkt dus verkocht, aan een te vroege zwangerschap (!) overlijdt, dan slaan bij hem de stoppen door. Hij gaat met een mes achter zijn veel oudere ‘schoonbroer’ aan. Vanuit de gevangenis sleept hij vervolgens zijn ouders voor het gerecht wegens verwaarlozing. De film is opgenomen in Beiroet zoals het is en wordt gespeeld door mensen die het leven leiden dat de hoofdpersonen leiden. Het resultaat is overtuigend realistisch. Te zien voor € 3,99 bij Pathe-thuis.nl.

Knives Out is een hele degelijke ouwerwetse who-done-it. Een beetje Agathe Christie-achtig verhaal over een moord in een landhuis op een pater-familias na een verjaardagsfeestje. Met nogal wat familieleden en personeel dat in aanmerking komt als dader(s). Detective Benoit Blanc (Daniel Graig) mag deze zaak oplossen. Genregetrouw switcht de verdenking voortdurend van de één naar de ander. Regisseur Rian Johnson, van o.a. Star Wars 8 – The Last Jedi, verstaat zijn vak en brengt het hele verhaal boeiend in beeld. Maar liefst 93 nominaties, waaronder één voor een Oscar, en 45 prijzen hebben Rian doen besluiten binnenkort met een Knives Out 2 te komen. Met een heel ander verhaal, maar wel weer met Daniel Graig in de hoofdrol. Die heeft na zijn afscheid van James Bond kennelijk zin in detective Benoit Blanc. En hij kennut! Te zien bij Pathe-thuis.nl voor € 5,99.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop