Blijf daar niet zo lullig staan
Kom erbij en sluit je aan!
Kom in beweging. Doe wat! Maak een keuze. Kies! Maak een verschil. Laat je niet misbruiken. Actie! Laat je niet koeioneren door de rijken en machtigen. En ook niet door je gelijken als ze zich misdragen. Sta op! Het motto van de heersers is: “Het vlees van de zwakken is voedsel voor de sterken”. Buig daar niet voor. Kom in verzet! En wanneer ze zeggen dat je daden niet meer zijn dan een druppel in de oceaan, bedenk dan dat een oceaan ook niet meer is dan een zee van druppels. Dus doe die druppel!
En doe het samen. Solidariseer! Sluit je aan. Verbind je met gelijkgestemden. Zoek ze op. Discussieer, organiseer en mobiliseer. Kom gezamenlijk in beweging.
Dat is de boodschap van Cloud Atlas, een film van Tom Tykwer. Van 2012 al weer, maar nog onlangs op tv en natuurlijk op dvd verkrijgbaar.
Samenhang
In Cloud Atlas, naar het boek van David Mitchell, schetst Tywker gebeurtenissen in zes tijdvakken:
1849 de reis van een slavenhandelaar met een transport over de Atlantische Oceaan
1930 de worsteling van een homoseksuele componist met zijn omgeving
1970 de rampzwangere corruptie rond een kaduke kerncentrale
2012 de verwikkelingen in een verpleeghuis voor bejaarden
2144 de opstand van clones in een stad in Korea
2300 de stammenstrijd in een post-apocalyptische wereld.
Een wereld vol verbinding. In tijd. Van verleden, heden, toekomst. Van gebeurtenissen. Van oorzaak en gevolg. Van groei en aftakeling – van sloop en bouw. Verbinding tussen mensen. Van generaties en relaties. Van verhoudingen en belangen. Verbindingen in de mensen. Gedachten en gevoelens. Ook van vroeger en nu en straks.
Een oneindigheid met een begin, een midden en een eind, en dan opnieuw. Een eeuwigheid met samenhang.
Binnenkort...
Cloud Atlas is het (her)bekijken meer dan waard. Dat geldt evengoed voor de films die de Duitse regisseur Tom Tywker daarvoor maakte. Lola Rennt (1998) en Perfume (2006). En we zijn zeer benieuwd naar de film die hij momenteel maakt. Dat wordt Een hologram voor de koning naar een bejubeld boek van Dave Eggers. Het gaat over een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger die in de knel is geraakt door onder andere de economische crisis. Hij wordt naar Saudi Arabië gestuurd om aan Koning Abdullah moderne software te verkopen. Hij verzeilt in een nieuwe stad in aanbouw midden in de gloeiende woestijn en er is meer dan alleen zijn vocht dat verdampt.... Net als in Cloud Atlas zal Tom Hanks de hoofdrol voor zijn rekening nemen. Verwachte verschijning: herfst 2015. We zijn benieuwd!
Nog twee zomertips
Mocht het eens een dagje regenen of juist veel te warm zijn, dan is beschutting of verkoeling aan te raden in de dichtstbijzijnde bioscoop. Mocht je er bovendien niet in geslaagd zijn je kinderen te lozen in een vakantiekamp, dan komen twee animatiefilms zeker in aanmerking. Voor jong en oud.
Om te beginnen Inside Out. Over een meisje van elf jaar dat verhuist van Minnesota naar San Francisco. Ze doorleeft een dubbel afscheid: van haar thuis in Minnesota (huis, school, vrienden, schaatsen) en van haar kindertijd. Ze raakt wat in de war. Haar 5 basisemoties – blij, bedroefd, bang, boos en walging – strijden om voorrang. Die emoties worden verbeeld door animatie-poppetjes die haar vanuit een HOOFDkwartier aansturen. Mooi en ingenieus gedaan.
Dan draait vanaf 29 juli ook De Kleine Prins in de bioscopen. Eveneens een animatiefilm met meerdere lagen, dus geschikt voor jong en oud. Eveneens met de menselijke emotie als onderwerp. Naar het wereldberoemde boek Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry. De voorvertoning was veelbelovend!
Reactie toevoegen