2 December 2020

Goed nieuws: EDO-smashers vrijgesproken

Zeven antimilitaristen in Groot-Brittannië die in januari 2009 een wapenfabriek binnengedrongen waren en binnen de boel kort en klein hadden geslagen, zijn door de rechter vrijgesproken omdat ze hadden gehandeld om oorlogsmisdaden (van Israël tegen de Palestijnen) te voorkomen.

Ze waren tot hun besluit gekomen nadat Israël een offensief lanceerde tegen de bevolking van Gaza.

De betreffende wapenfabriek, EDO in Brighton, sinds 2007 onderdeel van ITT, levert een deel van de wapens die het Israëlische leger gebruikt. De activisten hadden het motto van de lokale campagne tegen de wapenfabriek, ‘Smash EDO’ vervolgens nogal letterlijk genomen.

Rechter George Bathurst-Norman hield de jury voor dat ‘de hel op aarde geen overdrijving is om het lot van de Palestijnen in Gaza toen te beschrijven’. Twee andere verdachten moesten later nog voorkomen en werden door de rechter ook vrijgesproken.

De actievoerders hebben maandenlang gevangen gezeten. Een van hen, Elijah Smith, zelfs anderhalf jaar. Desondanks zijn ze allemaal vrolijk en van plan door te gaan met actievoeren tot EDO van de aardbodem verdwenen is: ‘zij behoren in de beklaagdenbank, niet wij’.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren