2 December 2020

Grenzeloos Gesprek #4 - Links en coronacrisis

De coronacrisis creëert een nieuwe globale werkelijkheid. De gevolgen zijn nog niet te overzien, maar het is duidelijk dat we niet verder kunnen op de ingeslagen weg. De crisis roept vragen op die ook buiten de kring van uiterst links gesteld worden: over het neoliberale kapitalisme, over de relatie tussen ecologie en economie, over fundamentele kwesties als zorg en solidariteit. COVID-19 is bovendien de ontsteker van een ongekende economische crisis - met miljoenen werklozen, groeiende armoede en geopolitieke spanningen tot gevolg. Terwijl in 2008  de bankiers als de schuldigen van de crisis werden aangewezen, blijven nu de financiële sector en - meer algemeen - de contradicties van het kapitalisme ten onrechte buiten beeld. 

De crisis heeft grote consequenties voor (uiterst) links: links moet zich heroriënteren. De coronacrisis roept grote vragen op over de rol van de arbeidersbeweging in brede zin en radicale stromingen in het bijzonder, en over de relatie tussen ‘burger’ en staat (en daarmee over de liberale democratie). Zoals  bij eerdere grote crises steken nationalisme en extreem-rechts geweld de kop op. Uiterst links staat nog maar aan het begin van een proces van heroriëntatie  op deze nieuwe dreigingen. Wij voeren op 26 april alvast een gesprek - jullie zijn daarbij van harte welkom.  

Tijd: Zondag 26 april, 14.00 uur (ZOOM) 

Met: Mathijs van de Sande & Heidi Dorudi. Gespreksleider: Paul Mepschen 

Wilt u eraan deelnemen, stuur dan een mail aan redactie[at]grenzeloos.org met als tekst: aanmelding Grenzeloos gesprek 4. U krijgt dan een mail toegestuurd met de inloggegevens voor dit gesprek.

 

Dossier: 
Soort artikel: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren