Heerlijk helder Heineken

08.12.2014

Mevrouw Charlene de Carvalho is een zestigjarige in Londen wonende bankiersvrouw met vijf kinderen. Ze studeerde rechten in Leiden, Frans in Genève en fotografie in New York. Het op kleur sorteren van legoblokjes was naar haar eigen zeggen jarenlang een obsessieve bezigheid van haar. Mevrouw de Carvalho wordt als mediaschuw omschreven. Nu heeft ze voor het eerst een interview gegeven aan het Amerikaanse blad Fortune. Daarin laat ze, beter dan in welke marxistische inleiding in de economie, en veel beknopter dan Thomas Piketty zien hoe het werkt.

Op 5 januari 2002 overleed haar vader Freddy Heineken. Charlene was het enige kind van de biermagnaat en erfde honderd miljoen aandelen Heineken die toen een dagkoers van 25,60 euro hadden. Met die 2.560 miljoen was ze in een keer een van de rijkste Nederlanders, zonder dat ze er iets voor had hoeven te doen. Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en is haar vermogen aangegroeid tot 7,3 miljard euro, bijna het drievoudige. En ook daarvoor heeft ze zich niet noemenswaardig hoeven in te spannen, ze is immers alleen maar grootaandeelhouder van het bierimperium, de dagelijkse leiding daarvan is in handen van de door haar aangestelde CEO van Boxmeer, want ze bepaalt wel wie de hoogste leiding heeft in het bedrijf.

En ze heeft, zoals uit de samenvatting van het Fortune interview in de Volkskrant blijkt, na de dood van haar vader voor een agressieve koers gekozen. ‘Ik bracht agressie bij Heineken’, is de kop die de Volkskrant boven het stuk plaatste. Het afgelopen jaar deed de concurrent SAB Miller een overnamebod. Mevrouw de Carvalho wees dat af, maar zo zei ze in het interview ‘het geeft van Boxmeer de kans zijn 81 duizend werknemers te vertellen dat ze nog harder moeten werken.’ Het is natuurlijk niet de bedoeling dat tegenover dat hardere werken ook een betere beloning zal staan. De CAO onderhandelingen voor de 4.000 werknemers van het concern in Nederland lopen stroef en over de beloning konden de bonden en Heineken het niet eens worden.

In huize de Carvalho was het het afgelopen jaar geen vetpot. Met een stijging van het vermogen van ‘the boss’ zoals haar echtgenote haar noemt van slechts 1,4% was het zelfs een relatief slecht jaar. In het voorafgaande jaar was er echter sprake van een stijging van 33,3%. Van € 5,4 miljard in 2012 naar 7,2 miljard in 2013.

De familie Carvalho heeft een vermogensadviseur in dienst die met de vijf kinderen praat over hun ‘verlangens, ambities, vragen en zelfs hun angst voor de enorme erfenis die hun wacht. Er is nog geen beslissing genomen wie van hen na het terugtreden van Chalene de eigenaar wordt. De oudste zoon Alexander werkt in het bedrijf en draagt de oude Rolex van opa Freddy, maar ook de andere drie kinderen worden niet uitgesloten van opvolging.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.