26 September 2020

Heibel op Schotse scholen

Eind april nam het gemeentebestuur van Glasgow het besluit om 22 basisscholen en crèches te sluiten. Hiermee bracht het gemeentebestuur het onderwijs van 2000 kinderen in gevaar. De bezuiniging is een geesteskind van Steven Purcell, nota bene voorzitter van de Labour fractie in het gemeentebestuur. Dit besluit betekent langere reistijden voor de kinderen, grotere klassen en minder onderwijspersoneel per leerling.

Linkse activisten organiseerden als reactie hierop de Save Our Schools campagne. Hun coördinator en Scottish Socialist Party lid Richie Venton beschreef het besluit van de gemeenteraad als ‘de Labour Party die in het gezicht van tienduizenden tegenstanders van de bezuinigingen spuugt en er voor kiest om gemeenschappen kapot te maken’.
De campagne kwam in een stroomversnelling toen 22 ouders, grootouders en verzorgers op 3 april twee van de bedreigde basisscholen bezetten. Twee andere bezettingen volgden. De actievoerders ontvingen steun betuigingen van over de hele wereld – uit Australië, de Verenigde Staten en van SP gemeenteraadsleden uit Nijmegen.
De bezettingen zijn inmiddels geëindigd maar de campagne gaat door. Er is kans op een goed einde: toen het gemeentebestuur van Edinburgh een soortgelijk besluit nam kwam de Schotse regering, geleid door de Scottish National Party, tussenbeide.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren