Als socialist - anti-militarist - republikein zul je niet snel geneigd zijn om naar een musical te gaan met als titel “Soldaat van Oranje”. Fout! De musical “Soldaat van Oranje” is een enorm succes. In ruim vier jaar hebben 1,6 miljoen mensen deze musical bezocht. Naar verwachting komen daar dit jaar nog 200.000 bezoekers bij. Dat alleen al is een reden om een kijkje te nemen. Wat beweegt deze mensen? Wat nemen ze ervan mee?
Spektakel
“Soldaat van Oranje” breekt alle records. Vanaf het najaar van 2010 tot nu toe zijn er bijna 1500 uitvoeringen geweest. Uitverkocht! In een zaal van Theater Hangar met 1100 plaatsen. Reken maar uit! Zeven volbezette voorstellingen per week. Daarmee wordt “Soldaat van Oranje” aan het eind van 2015 de langstlopende en bestbezochte musical in Nederland aller tijden. Zelfs “The Phantom of the Opera”, met ooit 1,8 miljoen bezoekers, wordt gepasseerd. Het verhaal over verzet in de Tweede Wereldoorlog blijkt enorm veel mensen aan te trekken.
Wie op zoek gaat naar de aantrekkingskracht van “Soldaat van Oranje”, verdrinkt bijna in de superlatieven. Pers en publiek hebben het over 'een uniek, weergaloos, ontroerend spektakel'. Ze hebben het over “méér dan een musical: een belevenis!”.
Dat heeft veel te maken met de ambiance. Theater Hangar is opgetrokken op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk. In een weids landschap. De zaal zelf is gigantisch groot én voorzien van een draaiende tribune die zicht biedt op steeds wisselende podia rondom. Die podia zijn weer hoog genoeg voor enorme video-projecties. De beelden van de bombardementen op Rotterdam en Berlijn zijn behoorlijk indrukwekkend. De scènes op het strand bij Scheveningen spelen met een bijna echte branding en zee op de achtergrond. De podia zijn tevens breed genoeg om er motoren op langs te laten razen. Dat gebeurt dan ook. Van één podium wordt op een geven moment de achterwand geopend en dan heb je uitzicht op een écht vliegtuig dat ronkend met draaiende propellers voorrijdt. Aan spektakel inderdaad geen gebrek.
Bovendien zijn er mooie liederen, met sterke teksten die goed worden gezongen. Het lied “Vrij met mij” is een absolute topper.
Potsierlijk
Niet alles is even geweldig. Niet elk lied wordt even zuiver gezongen. Sommige koorzangen zijn slecht te verstaan. Het acteerwerk is bij tijd en wijle ronduit matig. Het meest valt dit op bij de figuur van Koningin Wilhelmina. De vertolking van haar personage is potsierlijk. Ze zorgt met zogenaamd gevatte opmerkingen voor enkele komische noten. Wilhelmina was een eigengereide, autoritaire en arrogante dame. Ze wordt neergezet als iemand waar je wél mee kon lachen. Ja, als je maar onderdanig genoeg was.
Kiezen en doen!
Wat in de meeste reacties op en recensies van de “Soldaat van Oranje' iets te weinig naar voren komt, dat is 'de boodschap' van deze musical. De makers laten er zelf geen twijfel over bestaan dat ze met hun 'show' de diepte in willen. In de trailer op internet krijgt de musical al direct als motto mee dat het gaat om “vriendschap en keuzes maken”. En pal daarna om een “strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid”. In een prachtige en wel goed te volgen koorzang heet het “Als wij niets doen (...) onze enige hoop zijn wij”. Dat is duidelijke taal.
Wie Theater Hangar betreedt wordt bovendien direct geconfronteerd met een tentoonstelling die als titel draagt: `Morgen is vandaag – kun jij kiezen in oorlogstijd?`. Kiezen en doen, daar gaat het om. Ook het educatieve materiaal dat bij de musical of los daarvan aan scholen kan worden geleverd, legt deze accenten. `Soldaat van Oranje` is daarmee een spektakel dat oproept bewust bezig te zijn met de wereld, keuzes te maken en daar ook wat mee te doen!
Reactie toevoegen