Het succes van Soldaat van Oranje

`Als socialist - anti-militarist - republikein zul je niet snel geneigd zijn om naar een musical te gaan met als titel “Soldaat van Oranje”. Fout! Zelf had ik vanaf 2010 tot voor kort ook weinig zin in wat ik zag als een monarchistisch oorlogsschouwspel. Fout!

De musical “Soldaat van Oranje” is een enorm succes. Inmiddels hebben 1,2 miljoen mensen deze musical bezocht. Dat alleen al is een reden om een kijkje te nemen. Wat beweegt deze mensen? Wat nemen ze ervan mee? Maar de inhoud van de voorstelling is minstens net zo'n goede reden om een kijkje te nemen. Die draait om het maken van keuzes. Maak de keuze voor een kijkje! Het kan nog tot augustus 2014!

Spektakel “Soldaat van Oranje” breekt alle records. Vanaf het najaar van 2010 tot nu toe zijn er ruim 1100 uitvoeringen geweest. Uitverkocht! In een zaal van Theater Hangar met 1100 plaatsen. Reken maar uit! Zeven volbezette voorstellingen per week. Daarmee is “Soldaat van Oranje” aan het eind van 2013 al de langstlopende en bestbezochte musical in Nederland aller tijden. En er wordt nog doorgespeeld tot augustus 2014.

Wie op zoek gaat naar de aantrekkingskracht van dit schouwspel, verdrinkt bijna in de superlatieven. Pers en publiek hebben het over 'een uniek, weergaloos, ontroerend spektakel'. Ze hebben het over “méér dan een musical: een belevenis!”.

Dat heeft veel te maken met de ambiance. Theater Hangar is opgetrokken op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk. In een weids landschap. De zaal zelf is gigantisch groot én voorzien van een draaiende tribune die zicht biedt op steeds wisselende podia rondom. Die podia zijn weer hoog genoeg voor enorme video-projecties. De beelden van de bombardementen op Rotterdam en Berlijn zijn behoorlijk indrukwekkend. De scènes op het strand bij Scheveningen spelen met een bijna echte branding en zee op de achtergrond. De podia zijn tevens breed genoeg om er motoren op langs te laten razen. Dat gebeurt dan ook. Van één podium wordt op een geven moment de achterwand geopend en dan heb je uitzicht op een écht vliegtuig dat met ronkende propellers voorrijdt. Aan spektakel inderdaad geen gebrek.

Bovendien zijn er mooie liederen, met sterke teksten die goed worden gezongen. Het lied “Vrij met mij” is een absolute topper.

Potsierlijk Niet alles is even geweldig. Niet elk lied wordt even zuiver gezongen. Sommige koorzangen zijn slecht te verstaan. Het acteerwerk is bij tijd en wijle ronduit matig. Het meest valt dit op bij de figuur van Koningin Wilhelmina. De vertolking van haar personage is potsierlijk. Ze zorgt met zogenaamd gevatte opmerkingen voor enkele komische noten. Zo van: het was wel een eigengereide, autoritaire, arrogante dame, maar je kon wél met haar lachen. Ja, als je maar onderdanig genoeg was. Overigens beweren boze tongen dat ze in werkelijkheid nog veel erger was.

Kiezen en doen! Wat in alle reacties op en recensies van de “Soldaat van Oranje' iets te weinig naar voren komt, dat is 'de boodschap' van deze musical. De makers laten er zelf geen twijfel over bestaan dat ze met hun 'show' de diepte in willen. In de trailer op internet krijgt de musical al direct als motto mee dat het gaat om “vriendschap en keuzes maken”. En pal daarna om een “strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid”. In een prachtige en wel goed te volgen koorzang heet het “Als wij niets doen (...) onze enige hoop zijn wij”. Dat is duidelijke taal. Wie Theater Hangar betreedt wordt bovendien gelijk geconfronteerd met een tentoonstelling die als titel draagt: `Morgen is vandaag – kun jij kiezen in oorlogstijd?`. Ook het educatieve materiaal dat bij de musical of los daarvan aan scholen kan worden geleverd legt deze accenten. `Soldaat van Oranje` is daarmee een spektakel dat oproept bewust bezig te zijn met de wereld, keuzes te maken en dan ook wat te doen!

roblubbersen[at]grenzeloos.org

Soort artikel
Reactie van:

Rika

di, 07/28/2015 - 13:33

Voor de tweede keer geweest,-: ) 26 juli 2015 uiteraard genoten, min puntje : de bekende tune van soldaat van oranje niet gehoord en Wilhelmina liep de snel . (het einde van de voorstelling tijdens ontvangst applaus is het mooier is je rol te blijven( complimenten dat ze een technisch spektafel maken en je daardoor wordt afgeleid door een aantal spelers die niet sterk ui de bus komen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop