28 September 2020

Hun moraal en de mijne

Normen en waarden: de stupiditeit regeert.

‘Dat kan toch niet! Waar gaat het naar toe met dit land?’
Voor de verkiezingen de bekende mantra’s van de nieuwe rechtse kerk van LPF-stemmers. Nu is het aan links. Voor het eerst in jaren begin ik me minder thuis te voelen in dit land.
Emigreren? Zo defaitistisch was ik nooit.

Normen en waarden. De Volkskrant - ' de rechtse krant voor linkse mensen' volgens de onvolprezen definitie van een mederedacteur - besteedde er een heel katern aan.
En waar hebben ze het over? Over drugs; hoofddoekjes; hufterig gedrag in het openbaar vervoer; teveel seks en geweld op televisie; en hondenpoep. In hemelsnaam!

Waarden-loos. Letterlijk: geen woord over christelijke waarden, islamitische, humanistische, proletarische of anderszins. Ik hou best van een diepgravend debat over de grondslagen onzer moraal, op z’n tijd, maar de artikelen gingen alleen over ‘regeltjes’ – daar moe men zich aan houden en dan komt alles goed.

Ik lees met satanisch genoegen dat zelfs zo'n Fortuyn-galbak als Theo van Gogh zich ongemakkelijk begint te voelen bij de muffe lucht die hieruit opstijgt. Eigen schuld.

De overheid als normensteller, dat leidt onvermijdelijk tot meten met twee maten.
Voor een aso in een vertraagde trein gelden andere normen dan voor de aso die met 180 over de vluchtstrook raast. Antilliaanse bolletjesslikkers moeten altijd - cellen tekort of niet - opgesloten worden; met frauderende bouwbedrijven treffen we een schikking. Lijfstraffen in Islamitische landen bewijzen de achterlijkheid van de Islam; maar dwangvoeding voor Folkert van der G moet kunnen. Twee LPF-artsen waren desgevraagd bereid hun eed wat om te buigen. SBSsexfilms en computergames zijn ziek – nee, dan de perverse en structureel agressieve logica van minister Nawijn.

Ik heb nog nooit zoveel hufterigheid gezien als recentelijk in Den Haag Vandaag. Gelukkig kun je met de LPF-fractie af en toe ook lachen.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Waarom hebben we het niet echt over waarden?
Solidariteit. We staan aan de vooravond van enorme bezuinigingen ten koste van mensen met lage inkomens, onder aanvoering van een megalomane platenbons die denkt dat je de economie als een bedrijf kunt runnen en in een Bentley voorrijdt.
Verdraagzaamheid. Heeft u het Lagerhuisdebat gezien met 'onze opinieleiders'? Vandaag ben je verdacht als je niet vindt 'dat alles gezegd moet kunnen worden'. Wat is dat voor kinderachtig gedoe? Wil Wouke van Scherrenburg werkelijk beweren dat ze zich al die tijd geïntimideerd voelde door de 'linkse kerk' van Melkert? Mag ik nog 'kunnen zeggen' dat wat zij en anderen daar beweerden onverdraagzaam en beledigend was?
Vrijheid en een kritische houding. Inmiddels is in de Tweede Kamer dus wel een pasjessysteem ingevoerd (de dreiging die Greenpeace vormt voor onze democratie!) en van sommige fotografen is het pasje ingetrokken. Ook de vrijheid van Folkert van der G. om te zwijgen en van Theo van Gogh om af en toe een lijntje coke te nemen, wil ik hen – ondanks mijn afkeer van beiden - graag verdedigen.
Openheid. Kunnen openstaan voor de waardevolle bijdrage van mensen uit andere landen en culturen. We zouden er nog iets van kunnen leren. Degene die zich de afgelopen maanden veruit het waardigst gedroeg, al ben ik het vrijwel altijd met haar oneens, is een 33-jarige Somalische die opgroeide in een streng islamitisch gezin en zich nergens bij neer wilde leggen.

De waarden van dit kabinet zijn samen te vatten met: 'wat levert het ons op?' en 'is het efficiënt?'. Kortom: egoïsme en de moraal van de snelle zakenman. De stupiditeit regeert.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren