Ik kan niet ademen

Vandaag 1 juni demonstratie Dam Amsterdam 17.00 uur

Op 25 mei 2020 mei, werd George Floyd in Minnesota met bruut politiegeweld om het leven gebracht door een politieagent die minutenlang met zijn knie zijn keel dicht drukte terwijl zijn collega’s toekeken. “Ik kan niet ademen” waren de laatste woorden van Floyd.

Woorden die deden denken aan de politiemoord op Eric Garner in New York in 2014. Op 12 maart jl., werd verpleegster Breonna Taylor in haar huis door de politie doodgeschoten toen ze ‘op zoek waren naar een verdachte’. Op 23 februari jl., werd #AhmaudArbery door een ex-agent en zijn zoon vermoord terwijl hij aan het joggen was. Op 27 mei jl., werd Tony McDade, een zwarte transman, door de politie vermoord in Florida. Deze zwarte Amerikanen zijn slechts de laatste slachtoffers van systematisch institutioneel racisme in de VS. In het hele land komen mensen in verzet tegen het racistische geweld. Op 1 juni 2020 wordt er ook in Nederland een protestmanifestatie georganiseerd in solidariteit met de beweging in de VS en tegen anti-zwart geweld in Nederland.

Gedurende de week zullen er ook andere acties worden georganiseerd in andere steden door verschillen individuen en groepen. Op dinsdag wordt er een manifestatie in Den Haag georganiseerd.

Institutioneel anti-zwart racisme

Het geweld in de Verenigde Staten is al decennialang een probleem en wordt door mensen en media veroordeeld. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter geen Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert.

Op 28 juni 2020 is het precies 5 jaar geleden dat #MitchHenriquez door politiegeweld wordt omgebracht in Den Haag. Dit korps weigerde om een agent die een Marokkaans-Nederlandse man mishandelde en zichzelf ‘Marokkanenverdelger’ noemde te ontslaan terwijl de klokkenluider moest vertrekken. De Belastingdienst heeft jarenlang mensen op basis van nationaliteit extra gecontroleerd. Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten.

De afgelopen jaren is het institutionele geweld tegen zwarte mensen in het bijzonder tot uiting gekomen tegen vreedzame demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. De laatste woorden van #GeorgeFloyd “Ik kan niet ademen” deden denken aan het disproportionele politiegeweld bij de arrestatie van Jerry Afriyie tijdens de intocht in Gouda in 2014. De massa arrestaties in Rotterdam 2016 staan vanwege het gewelddadige politieoptreden tegen zwarte demonstranten nog bij velen op het netvlies gebrand. De daaropvolgende jaren werden de rechten van anti-zwarte piet demonstranten zowel door de politie als door geradicaliseerde pro-Pieten geschonden. De aanslag op de landelijke manifestatie van #KOZP was een dieptepunt voor de Nederlandse democratie en haar pretenties van gelijkwaardige politieke rechten voor Zwarte mensen. Hoewel slechts enkele daders werd gearresteerd, is er nog geen vervolging aangekondigd.

Het nalatig handelen in de handhaving van het grondwettelijk verbod op racisme binnen de overheid en de samenleving is een terugkerend thema. De Korpschef van de Nationale Politie heeft baangarantie gegeven aan agenten die zich tijdens hun werk schuldig hebben gemaakt aan buitensporige geweldpleging. Amber alerts voor vermiste zwarte kinderen worden te laat ingeschakeld. Zwarte kinderen worden sneller geframed als gevaarlijk, krijgen vaker op jonge leeftijd te maken met politiegeweld en hun rechten op psycho-sociale veiligheid en gelijkwaardige behandeling worden stelselmatig geschonden. In het ‘Caribische deel van het Koninkrijk’ worden zwarte mensen als tweederangs burgers behandeld.

Europa

Aan de grenzen van ‘Fort Europa’ hebben duizenden mensen – veelal zwarte mensen – hun leven verloren vanwege het dodelijke immigratiebeleid dat door de Nederlandse staat wordt ondersteund. Een immigratiebeleid dat daarenboven ge-illegaliseerde Zwarte mensen slachtoffer maakt van arbeids-exploitatie in de Europese agrarische, bouw en horeca sector. Zwarte ge-illegaliseerde mensen worden op het Europese continent stelselmatig vervolgd, gedetineerd zonder inachtneming van mensenrechten waarborgen en gedeporteerd naar onveilige landen. We mogen niet langer wegkijken van de (dodelijke) gevolgen van institutionele anti-zwarte racisme in Nederland, en in Europa.

Anti-zwart racisme is zowel in de VS als in Nederland, geworteld in een lange geschiedenis van kolonialisme, slavernij en imperialisme. Op 1 juni 2020 wordt jaarlijks de Keti Koti maand geopend in Amsterdam met een manifestatie voor de deur van de burgemeester. De stad Amsterdam was immers mede-eigenaar van de kolonie Suriname. Vanwege de Coronacrisis kan deze opening van de Keti Koti maand in 2020 niet doorgaan. Door de huidige crisis van wereldwijde anti-zwart racisme nodigen wij u toch uit voor een protestactie op deze belangrijke dag.

De actie zal plaatsvinden op de Dam. De kolonie Suriname was eigendom van de ‘Sociëteit van Suriname’, hun hoofdkantoor was in het Paleis op de Dam. We roepen allen op om onze solidariteit te tonen met de demonstranten in de VS én om ons uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa.

Wanneer? 1 juni 2020
Waar? Dam, Amsterdam
Tijd? 17:00-18.30

* Dit protest in Amsterdam is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet (Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface) in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL die in verbinding staan met andere actiegroepen en individuen die de rest van de week solidariteitsacties organiseren.

**Veiligheidsmaatregelen ‘1,5 meter protest’: wij zijn ons ervan bewust dat de Coronacrisis nog niet voorbij is. Hoewel het aantal besmettingen is afgenomen roepen wij een ieder op om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Heb je klachten, blijft thuis! Mensen die binnen de risicogroep vallen kunnen via een livestream de protestmanifestatie bijwonen.

*** Vreedzaam protest: “Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Houd rekening met de veiligheid van je mede-betogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren we de vorm van protest in de VS niet af, we zien het als een vorm van verzet. Zoals Martin Luther King Jr. zei: ‘A riot is the language of the unheard’.

Soort artikel
Reactie van:

r.lubbersen

ma, 06/01/2020 - 22:52

Racisme is erger dan een corona-pandemie. Het moordt net als het virus en het onderdrukt en zet mensen tegen elkaar op. Racisme moet worden uitgeroeid. Het is een goede zaak dat Kick Out Zwarte Piet het initiatief heeft genomen voor een snelle reactie op de meest recente blijk van dat racisme in de gruwelijke moord op George Floyd in Amerika. Terecht heeft Grenzeloos de oproep voor een anti-racisme-manifestatie op 1 juni in Amsterdam overgenomen. Dat neemt niet weg dat bij de inhoud van die oproep en bij toelichtingen op radio en tv enige kanttekeningen gemaakt kunnen worden. Vooral waar beweerd wordt dat racisme geen Amerikaanse bijzonderheid is, maar ook in Nederland voorkomt. Behalve dat gewezen wordt op struktureel racisme, worden steeds vier konkrete voorbeelden genoemd. Dat het zwarte-piet-racisme daarbij genoemd wordt, ligt in de lijn van de Kick Out Zwarte Piet-beweging. Dat de dood van Mitch Henriques wordt genoemd, is niet verrassend, maar wel wordt dan onterecht gesuggereerd dat dit ook een voorbeeld is van een racistische politiemoord die in één adem genoemd kan worden met de moord op George Floyd. Ontoelaatbaar en fataal politiegeweld, ja. Racistisch? Wat eerlijkheidshalve vermeld moet worden is dan toch dat 'de agent van de dodelijke nekklem' net als Mitch Henriques een Antilliaan was. En die agent is samen met een andere direkt betrokken agent ook vervolgd. De man van de klem is uiteindelijk in juni 2019 door het Gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Zijn dienstmaat werd in hoger beroep vrijgesproken. Het derde voorbeeld betrteft het etnisch profileren, waarvan onlangs de Belastingdienst is beschuldigd. Schrikbarend. Maar moeilijk is vol te houden dat dit ongemerkt is gepasseerd, met schouderophalen is bejegend (door de Commissie Donner en media en bijna de hele Tweede Kamer) en dat daar niet, zelfs juridisch, tegen wordt opgetreden. Van het vierde voorbeeld klopt niets. De Marokkanenverdelgers bij de Haagse politie zijn niet vrijuit gegaan. Tien agenten zijn in december 2019 aangepakt. Zes agenten zijn berispt, drie agenten zijn  disciplinair gestraft met overplaatsing en degradatie en de aanvoerder van het stel is ontslagen. Mogelijk is in de woede over de wandaad in Mineapolis en over de eigen ervaring met racisme enige onzorgvuldigheid in de verklaringen geslopen. Begrijpelijk, maar niet goed. De beweging moet zich niet voeden met verkeerde argumenten. De waarheid behoort aan onze kant te staan. Die overtuigt en duurt het langst.

Reactie van:

Ton Klokgieters

di, 06/02/2020 - 11:12

Racisme erger dan Corona-pandemie? Een vreemde vergelijking. Racisme moordt, het virus ook (377.000 doden), Racisme onderdukt, (de gevolgen van) het virus ook: noodmaatregelen, privacyschending, inperking vrijheden, werkloosheid, armoede, uitzichtloosheid. Racisme zet mensen tegen elkaar op, het virus ook (jong-oud, vast-flexibel, rijk-arm). Racisme moet worden uitgeroeid, het virus ook. 
De massale opkomst op de demonstratie tegen racisme in A'dam op 1 juni is hoopvol: als blijk van solidariteit met de strijd in de VS, maar ook als signaal van waakzaamheid in Nederland en in Europa.
De uitvoering (geen 1,5m, niet iedereen mondkapjes) is echter een slag in het gezicht van iedereen die zich de afgelopen maanden sterk heeft gemaakt voor de strijd tegen het virus (overheden, zorg, instellingen, bedrijven, vrijwilligers en burgers zelf). Dat moet anders. Demonstratievrijheid en Corona mogen niet tegenover elkaar komen te staan. Strijd tegen racisme en het virus kunnen elkaar versterken!

Het is gauw gedoe met metaforen. Zelf moest ik denken aan de kreet van Lenin dat 'anti-semitisme is als een pest in de arbeidersbeweging'. Dus toen heb ik racisme en corona tegen elkaar afgezet. Natuurlijk heeft Ton gelijk als je kijkt naar de uitwerking van beide fenomenen, maar ik blijf erbij dat corona in zekere zin minder 'erg' is, want een natuurverschijnsel dat door de wijze van omgaan ook onderdrukt en verdeelt, terwijl dat bij racisme zit ingebakken. En de mensheid al heel wat langer teistert. Natuurlijk moeten corona en racisme beiden worden bestreden. Wat niet wegneemt dat ik zeer telergesteld ben over de reactie van links, inclusief SP en Groen Links, op het optreden van Femke Halsema. Wat een lafheid. Hijgend achter de VVD en Annabel Nanninga haar houding bekritiseren, terwijl we weten dat dit soort types voortdurend discriminatie en racisme voeden en misschien inderdaad het liefst hadden gezien dat de Dam met de lange lat was schoongeveegd. Pieter Derks heeft in zijn column op Radio 1 vandaag (3 juni) de schijnheiligheid van die lieden genadeloos blootgelegd. Achteraf een beetje gemakkelijk meewauwelen dat het anders had gemoeten, is je ogen sluiten voor wat daarvan de gevolgen toen en daar hadden kunnen zijn. Laf! En natuurlijk, bij een volgende gelegenheid kan het hopelijk anders.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop