Internationale oproep tot onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen in Rusland

Eind januari 2021 raasde een golf van massaprotesten door alle grote steden in Rusland. De aanleiding voor deze protesten was de arrestatie van oppositieleider Alexei Navalny, maar de echte oorzaak was de enorme sociale ongelijkheid en politieke rechteloosheid die in het land heersen.

Niet iedereen die de straat op ging was een aanhanger van Navalny, maar ze waren allemaal verenigd in een verlangen naar sociale en politieke verandering en de weerstand tegen het corrupte, autoritaire regime dat Rusland momenteel regeert.

Vreedzame demonstranten kregen te maken met (zelfs voor Poetins Rusland) ongekend politiegeweld: in een paar dagen tijd werden meer dan 10.000 mensen gearresteerd, van wie velen bij hun arrestatie in elkaar werden geslagen. Er werd een klimaat van angst geschapen in het land: studenten die deelnamen aan de betogingen werden van de universiteiten gestuurd, leraren die met hen sympathiseerden verloren hun baan, en scholieren werden geïntimideerd omdat ze hun politieke standpunt hadden geuit.

Hoewel we het niet eens zijn met de pro-kapitalistische oriëntatie van Navalny, die op dit punt niet verschilt van die van het regime van Poetin en geen echt sociaal en democratisch alternatief vertegenwoordigt, eisen we de onmiddellijke vrijlating van Alexei Navalny en alle politieke gevangenen, en zijn we solidair met al diegenen in Rusland die strijden voor sociale en ecologische rechtvaardigheid en democratische grondrechten.

Deze oproep is geschreven in samenwerking met activisten en intellectuelen in Rusland en staat op Europe Solidaire Sans Frontières. Zie daar voor de lijst van ondertekenaars. Nederlandse vertaling redactie Grenzeloos.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop