24 September 2020

Klassejustitie in Venezuela

De afgelopen weken hebben gebeurtenissen in Valencia, in de Venezuelaanse staat Carabobo, eens te meer laten zien hoe belangrijk het is dat radicale arbeidersbewegingen in Venezuela internationale steun krijgen. Het gaat om de onderdrukking van een beweging van arbeiders van het bedrijf Fundimeca. Zij waren in actie gekomen om naleving van de democratische wetten van de 'Bolivariaanse' grondwet af te dwingen.

De directeur van deze fabriek verzette zich tegen het opnieuw aannemen van illegaal ontslagen werknemers – een eis van de arbeidsinspectie. Een vakbondsleider werd gewond door kogels en het zijn nu de arbeiders en de vakbond die deze ontslagen werknemers kwamen ondersteunen die door justitie vervolgd worden. Onder de aangeklaagden is Stalin Pérez Borges, de landelijke voorzitter van de Nationale Unie van Arbeiders (NUT) en lid van de organisatie Marea Socialista, waar de Vierde Internationale goede banden mee heeft. Andere aangeklaagden zijn twee regio-coördinators van de UNT en achttien arbeiders. Dit is een voorbeeld van de manier waarop de bazen voor hun eigen belangen gebruik maken van het juridisch apparaat, een apparaat dat nog steeds sterke reactionaire trekken heeft.

Deze criminalisering van een vakbondsactie is bedoelt om iedereen die vecht voor uitbreiding van de verworvenheden van de 'Bolivariaanse revolutie' tot zwijgen te brengen. Marea Socialista en de UNT zijn een internationale solidariteitscampagne begonnen. Steunverklaringen kunnen naar solidaridadfundimeca@gmail.com gestuurd worden.

Dossier: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Image CAPTCHA
Vul de tekens uit bovenstaande afbeelding in.

Reageren