Koning van Katoren: een film met veel D66

21.12.2012

Kerstvakantie! Tijd voor de bioscoop. Tijd voor een jeugdfilm. De film Koning van Katoren, geschikt voor jongeren vanaf 9 jaar, is één van de films die tijdens de kerstdagen dingt naar de publieksgunst. Met een verhaal dat ergens over gaat. Maar ook een film met een hoog D66-gehalte.

Minister Terlouw
In 1971 schreef Jan Terlouw zijn Koning van Katoren. Een jeugdboek dat meerdere malen werd bekroond, onder andere met een Gouden Griffel. Jan Terlouw was in die dagen lid van de Tweede Kamer voor D66. Later werd hij voor die partij minister van Economische Zaken in de Regering Van Agt (CDA). Hij is altijd, ook in zijn boeken, blijven opkomen voor de idealen van D66: een kapitalisme met wat meer democratie en wat minder milieuvervuiling. In de Koning van Katoren is dat terug te zien.

Erfopvolging
In het boek Koning van Katoren krijgt de 18-jarige Stach zeven opdrachten die hij moet uitvoeren om koning van het land Katoren te worden. In de film is dit aantal teruggebracht tot vijf. Stach krijgt die opdrachten van een ministerraad die de macht heeft gegrepen na het overlijden van de vorige koning, waar Stach overigens geen familie van is. Aan erfelijke troonopvolging doet Jan Terlouw als moderne burger natuurlijk niet. Die ministers zijn trouwens geen lieve jongens. Ze hebben al 18 jaar geen verkiezingen gehouden en van Katoren een bureaucratische dictatuur gemaakt, die zich voorbereidt op een oorlog met buurland Eltoren.

Feiten
De eerste opdracht van Stach is het genezen van een stad vol mensen met een knobbelneusziekte. De rijken van die stad, Afzette Rije, houden de armen dom om zo hun dure nepmedicijn aan hen te kunnen slijten. Stach doet daar wat aan. Achterlijkheid en afzetterij worden niet geduld!

Bij de tweede opdracht moet Stach in de stad Uikumene een einde maken aan het dolen van vier verschillende kerkgebouwen (een katholieke, een protestantse, een joodse en een islamitische). Stach laat ze op elkaar botsen, waardoor aan het dolen een einde komt en er één kerk ontstaat.

De derde opdracht is het uitschakelen van een milieuvervuilend monster. Dat lukt uiteindelijk met behulp van een ex-journalist, gespeeld door een excentrieke Frits Lambrechts, die en passant een lesje 'human interest' weggeeft. In 1971 was dat misschien nog zinnig, tegenwoordig zou je eerder een pleidooi voor wat meer feiten in de journalistiek verwachten.

Happy end
Bij de vierde opdracht verslaat Stach de tovenaar Pantaar, die mensen en dingen laat verdwijnen. Het is een overwinning op egoïsme, hebzucht en gemakzucht.
Voor de vijfde opdracht moet Stach van een toren springen. Normaliter is dat zelfmoord, maar dankzij het volk van Katoren, dat hem massaal te hulp komt, slaagt hij. Hoewel. Als de politie begint te meppen, stuift het volk uiteen en dreigt het nog slecht af te lopen. Echter, zijn vriendinnetje Kim, dochter van één van de ministers, zorgt met een hartstochtelijk pleidooi bij haar vader ervoor dat Stach het er toch heelhuids vanaf brengt.

Stach wordt koning. Einde dictatuur. Einde ellende. Einde oorlog met Eltoren. Happy end!

Zeggenschap
Al met al is Koning van Katoren geen onaardige film. Soms wat traag, soms wel heel erg een sprookje. Een D66-sprookje. Op weg naar een wereld met minder egoïsme, oneerlijkheid en milieuverontreiniging. Op weg naar een kapitalisme met een menselijk gezicht. En géén al te radicaal gedoe aub!. Eén kerk in plaats van géén kerk, ja! Inspraak voor het volk, maar géén zeggenschap, ja! Afpersing mag niet, maar andere eigendomsverhoudingen, ho maar! Wél protest, maar géén sociale revolutie, ja! Het blijft bij een mooi modern burgerlijk verhaal.

Tags
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.