Landelijke demonstratie/manifestatie tegen racisme en discriminatie van zaterdag 21 maart afgelast

14.03.2020

De afgelopen maanden is het Comité zich warm gaan lopen voor de geplande landelijke demonstratie/manifestatie van zaterdag 21 maart in Amsterdam.

Dat mensen zich meer en meer bewust worden van het groeiende gevaar van racisme en discriminatie valt af te leiden uit de bredere ondersteuning dan vorig jaar die we als comité hebben ontvangen. Daaronder tientallen basisgroepen van vluchtelingen, migranten, vrouwen, de LHBTI-gemeenschap en milieugroepen. Deze worden gesteund door landelijke organisaties als het FNV, de SP, GroenLinks en de PvdA; verder door kerken en moskeeën; door het COC, Greenpeace, Milieudefensie en Pax; door het X-Y Actiefonds en Emmaus Haarzuilens; enzovoort. Meer organisaties dan vorig jaar hebben financieel bijgedragen, meer grote organisaties ondersteunen het Comité 21 Maart, en voor het eerst sinds lange tijd zouden er bussen rijden. In meerdere plaatsen zijn diverse samenwerkingsverbanden tot stand gekomen waarop we verder kunnen bouwen en zijn er meer flyers verspreid.

Helaas heeft inmiddels het zich alom verspreidende Coronavirus een spaak in het wiel gestoken. Op last van de Nederlandse regering kunnen alle bijeenkomsten van meer dan 100 personen tot nader order geen doorgang meer vinden (bij onze demonstratie/manifestatie zou het om duizenden deelnemers zijn gegaan).

Het Comité 21 Maart heeft daarom besloten de demonstratie/manifestatie van zaterdag 21 maart af te gelasten. Heel spijtig, maar onze solidariteit gaat nu toch in de eerste plaats uit naar de slachtoffers van het Coronavirus en naar al diegenen in de gezondheidssector die zich inzetten om het gevaar van verdere verspreiding te keren.

In plaats van de straat op te gaan, zal het Comité 21 Maart op zaterdag 21 maart toch naar buiten treden – in de vorm van een livestream verslag van een indoor-bijeenkomst zonder publiek, met de sprekers die voor de demonstratie/ manifestatie opgevoerd stonden, onder wie vicevoorzitter van de FNV Kitty Jong, met Max van den Berg uit Amsterdam en met vertegenwoordigers uit de Aziatische gemeenschap, van migranten, van vluchtelingen en uit de moslim en zwarte gemeenschap (ga voor nadere informatie naar de website www.21maartcomite.nl/

Afhankelijk van de ontwikkelingen op het Corona-virus-front, plannen wij een plenair overleg (stond gepland voor 25 maart maar die datum zal in de praktijk waarschijnlijk niet haalbaar zijn) waarin wij de mobilisatie-successen en obstakels zullen evalueren. Tevens willen wij nagaan wat de mogelijkheden zijn om gezamenlijk een demonstratie/ manifestatie te organiseren op 20 juni – de Internationale Dag van de Vluchteling. Tenslotte willen wij nadere informatie verschaffen over een op te starten campagne waarbij wij – met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 – gaan proberen onze politieke eisen en verlangens in de verkiezingsprogramma’s te krijgen.

Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.