Leesvoer voor (beginnende) vakbondsactivisten

'Activerend vakbondswerk, hoe doe je dat', is de titel van een nieuwe brochure van de Internationale Socialisten. Die titel dekt de lading. De brochure is een zeer praktisch handboekje voor het opzetten van vakbondswerk. Hoe bouw je de vakbond op je werkplek op als die er niet is of nauwelijks actief is? Hoe betrek je je collega’s er bij? Hoe stel je je op tegenover het management en tegenover de Ondernemingsraad? Allemaal zaken die in de brochure aan de orde komen en waar zinnige dingen over worden gezegd. Het betoog wordt geïllustreerd met twee recente praktijkvoorbeelden, dan van de acties van de pakketbezorgers van PostNL en van de organisatie op de werkvloer bij woningcorporatie Portaal.

Planmatig werken, geduldig zijn, mensen er bij betrekken, in discussie blijven met je collega’s, je solidair tonen met arbeiders elders en zelf steun zoeken voor je eigen strijd, dat zijn de centrale elementen in deze brochure. Er wordt ook aandacht besteed aan de valkuilen bij het onderhandelen met het management en het belang van het actief zijn in de vakbond op andere plaatsen dan alleen je eigen werkplek. Kortom ‘het oude handwerk van motiveren, activeren, en organiseren’, zoals Grenzeloos redacteur en lid van het FNV ledenparlement Patrick van Klink het in het voorwoord bij de brochure omschrijft.

Kapitalisme ontrafeld

Een andere brochure van de IS, 'Kapitalisme ontrafeld, marxistische politiek economie voor beginners', is met  ruim honderd pagina’s aanzienlijk dikker en heeft een heel ander karakter, maar is zeker ook aan te bevelen voor - al dan niet beginnende - vakbondsactivisten (en anderen). In de uit het Engels vertaalde brochure  worden de hoofdlijnen van de marxistische economische theorie geschetst.

Op een dergelijk samenvattend werkje valt natuurlijk altijd wel wat aan te merken en op details is zeker kritiek te leveren. Maar dat neemt niet weg dat het, voor zover ik weet, op dit moment de enige laagdrempelige inleiding in de marxistisch economie is die in het Nederlands beschikbaar is.

Wel is het te betreuren dat de in de tekst aangekondigde lijst met aanbevolen literatuur in de vertaling niet is opgenomen. Sowieso zouden meer verwijzingen naar aanvullende bronnen in beide brochures op hun plaats zijn geweest.. De vakbondsbrochure eindigt met een aantal nuttige websites, maar beperkt het lijstje tot de sites van de FNV, Abvakabo, bondgenoten, labourstart en de site van de IS zelf.

willembos[at]grenzeloos.org


* Activerend vakbondswerk, hoe doe je dat? Door Hans Lammers met een voorwoord van Patrick van Klink. € 2,50. * Kapitalisme ontrafeld, marxistische politieke economie voor beginners, Joseph Choonare, vertaling Rob Gerretsen,€ 5.— Beide brochures zijn een uitgave van LeesLinks en te bestellen via socialisme.nu.

Dossier
Soort artikel

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.
pagetoptoptop