Maxima of het einde van de monarchie

02.03.2001

Niet alleen was Jorge Zorreguieta was een obscure functionaris in een dictatoriaal regime, hij speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de diverse ondernemersclubs in Argentinië en in de wereld van internationale landbouworganisaties. Net zoals de zonen en dochters van de Franse adel in de zeventiende eeuw hun opwachting maakten in het paleis van Versailles, werkt de dochter van een dergelijke mondiale kapitalist enige tijd op de Latin America-desk van een internationale bank in New York. In dit milieu is het verleden van Jorge Zorreguieta nooit een probleem geweest. Het doel heiligt immers de middelen zodra de macht van dergelijke netwerken bedreigd wordt. Zo’n verleden wordt vervolgens gewoon in de doofpot gestopt.
Mensen die er voor zijn dat Jorge Zorreguieta aanwezig mag zijn bij het huwelijk van zijn dochter doen dat opnieuw. Kun je een vader om politieke redenen verbieden aanwezig te zijn bij het huwelijk van zijn dochter? Juist wat betreft familieverhoudingen heeft de militaire dictatuur van Argentinië zich van zijn ergste kant laten zien. Ouders weten tot op de dag van vandaag niet waar hun kinderen zijn. De kinderen van verdwenen politieke activisten werden soms opgevoed door de moordenaars van hun eigen ouders. In het algemeen werd het militaire regime gekenmerkt door barbaarse wreedheid, corruptie, verspilling, conformisme, antisemitisme en vijandigheid ten aanzien van democratische en humanistische idealen van veel Argentijnen.
De Argentijnen die tegen dit onrecht vochten zijn jarenlang bedreigd of voor gek uitgemaakt. En toen hun beweging momentum kreeg werd de samenleving bedreigd met een nieuwe staatsgreep. De mensen die voor de waarheid vochten hebben hun waardigheid behouden. Zij die berouw toonden voor hun daden hebben haar herwonnen. Maar de jarenlange ontkenning en minachting van de kant van de autoriteiten blijft vreten aan het gevoel van eigenwaarde van de betrokkenen. Velen van hen hebben het gevoel dat hun emoties niet van belang zijn. Juist het gevoel van eigenwaarde zou opnieuw gekwetst worden als Jorge Zorreguieta met alle egards wordt ontvangen.
Waarom heeft Maxima Zorreguieta tot nu toe nagelaten om zich te distantiëren van dit regime? En als ze dat alsnog doet, hoe oprecht is dat dan?
We zijn er tegen dat Maxima Zorreguieta een politieke functie krijgt en we zijn er voor dat leden van de eerste en tweede kamer gebruik maken van hun recht om toestemming aan een koninklijk huwelijk te weigeren. Sommige linkse en de meeste rechtse mensen vinden dat je die toestemming wel moet geven.. Ze beweren dat ook leden van het koninklijk huis recht hebben op een privé-leven. Ze beweren dat Maxima niet moet worden beoordeeld op de daden van haar vader. En bovendien zouden de gebeurtenissen in Argentinië lang geleden hebben plaatsgevonden .Dat zijn vreemde argumenten. Kenmerkend voor een monarchie is nu eenmaal de cultus van het privé-leven van de monarchale familie. Kenmerk van een monarchie is dat iemand staatshoofd wordt omdat zijn vader of moeder ook al staatshoofd was. Kenmerk van de een monarchie is ook dat de geschiedenis en de tradities een belangrijke rol spelen bij de legitimering van het instituut en de verheerlijking van de koninklijke familie. Als de voorstanders van goedkeuring van het huwelijk hun eigen argumenten serieus zouden nemen, zouden ze de logische conclusie moeten trekken door de monarchie in het algemeen en de cultus rondom de Oranjes in het bijzonder ter discussie te stellen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Uw reactie zal niet meteen verschijnen, deze wordt eerst goedgekeurd door de beheerder.